Tények az AIDS-ről

Full text search

Tények az AIDS-ről
Az AIDS egyértelműen:
– járványos fertőző betegség;
– vírusfertőzés következménye;
– a kifejlődött AIDS-megbetegedés eddig minden esetben halálos kimenetelűnek bizonyult. A betegek nagy része nem éri meg a diagnózis felállításától számított 3. év befejezését.
– A nemzetközi erőfeszítések ellenére ma még nem áll rendelkezésre – és 5–10 éven belül nem is valószínű, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhet – a fertőzés megelőzésére szolgáló hatékony oltóanyag, s bár nagyszámú gyógyszer áll kipróbálás alatt, egyelőre nem sikerült még olyat találni, amely az AIDS-betegeket meggyógyítaná.
Az AIDS kórokozóját, a HIV-et kimutatták csaknem valamennyi emberi váladékból és testnedvből is, így az ondóból, a vérből, a hüvelyváladékból, az anyatejből, a nyálból, a könnyből, a vizeletből, a gerincvelő-folyadékból, az izzadmányból stb.
Fontos tapasztalati tény: a fertőzés terjesztésében gyakorlatilag csak az ondó, a vér, a hüvelyváladék játszik szerepet. Egy-két esetben bizonyítani tudták az anyatej fertőzésközvetítő szerepét is. A vérrel kapcsolatban az is tapasztalati tény, hogy a fertőzés létrejöttéhez jelentős fertőzött vérmennyiség bejutása szükséges (pl. vérátömlesztés révén). Valószínűleg ezért nem gyakori – bár előfordul – vérrel szennyezett tűkkel történt tűszúrásokat követő fertőzés. Nem fordult elő az elmúlt 7 év alatt olyan fertőzés a világon, amely vérrel szennyezett borotvával okozott sérülést követett volna. Természetesen ez a tapasztalati tény nem teszi szükségtelenné a fodrászati eszközök fertőtlenítését, hisz a vérben nemcsak HIV, hanem egyéb vírusok is lehetnek (pl. hepatitis B), melyekkel a fertőződés jóval valószínűbb. Fertőzött vérrel szennyezett eszközzel történő sérülést követően a HIV-fertőzés 1%-os valószínűséggel, míg a hepatitis B-fertőződés 6–30%-os valószínűséggel alakulhat ki.
A HIV terjedésének három fő útja van:
1. A leggyakoribb terjedési út a szexuális kapcsolat (közösülés) révén történik. Ezen az úton a vírus fertőzött ondóval vagy hüvelyváladékkal jut át a szexuális partnerbe, férfiról férfira, férfiról nőre, nőről férfira. A szexuális úton történő terjedésben eltérés van a Föld egyes területei között. Míg pl. Nyugat-Európában és az amerikai földrészen a terjedés döntően homoszexuális, ill. biszexuális érintkezés révén történik, s a heteroszexuális kapcsolat révén történő terjedés, bár az utóbbi években emelkedő arányú, viszonylag még elenyésző, addig az afrikai földrészen s a karib-tengeri szigetvilágban a terjedés elsősorban heteroszexuális nemi érintkezés révén történik. E különbség következménye, hogy míg az amerikai földrészen és Nyugat-Európában a fertőzött férfiak aránya a fertőzött nőkhöz 10:1, az afrikai földrészen közel 1:1. A szexuális úton való terjedésben döntő szerepük van a prostituáltaknak és a promiszkuus szexuális életet élő férfiaknak és nőknek.
2. A fertőzés fertőzött vér révén is terjedhet. A járvány kezdetén jelentős riadalmat okozott, mikor kiderült, hogy egyes országokban a vérzékenyek jelentős arányban fertőződtek fertőzött vérkészítményekkel. A fejlett országok a vérrel való terjedés meggátlása érdekében viszonylag gyors intézkedéseket tettek, bevezetve a transzfúziós vérek felhasználása előtti kötelező AIDS-szűrését. Biztonsági feltételeket szabtak meg és vezettek be a vérkészítmények felhasználásánál is, kötelezve a gyártókat az AIDS-vírusmentesség biztosítására s ennek deklarálására. Ehhez a terjedési módhoz tartoznak az intravénás kábítószeresek, sterilizálás nélkül, közösen használt, vérrel szennyezett fecskendőikkel és tűikkel. A fejletlen országokban az egészségügyi ellátás során a vérrel szennyezett különböző orvosi eszközök, fecskendők és tűk sterilizálás nélküli használata révén számtalan kezelt személy véletlenül fertőződött. Rituális műveletekhez (pl. tetoválás) felhasznált, vérrel szennyezett, nem steril tűk is terjeszthetik a fertőzést.
3. A fertőzés terjedésének harmadik lehetősége a fertőzött anyáról a magzatra történő terjedés: a terhesség alatt, a szülés alatt vagy közvetlenül a szülés után. Fertőzött anya esetén az újszülött fertőződése mintegy 50%-os valószínűséggel következik be.
A HIV terjedésével kapcsolatos eddigi járványtani tapasztalatok alapján a fertőződés rizikója különböző fokú. Különösen nagy a kockázata:
– a homoszexuális vagy biszexuális férfiak közül azoknak, akik partnereiket gyakran váltogatják;
– az intravénáskábítószer-élvezők közül azoknak, akik nem sterilizált fecskendőket és tűket közösen használnak;
– a haemophiliások(vérzékeny betegek) közül azoknak, akik még olyan vérkészítményeket kapnak, amelyek előállítása során a vírusmentességet a gyártó nem szavatolja (Magyarországon 1985. dec. óta csak szavatolt készítmény használható fel);
– AIDS-fertőzésben szenvedő férfiak szexuális partnereinek;
– a prostituáltaknak, különösen azoknak, akik egyben intravénáskábítószer-élvezők is;
– olyan személyenek, akik tartós kiküldetésen olyan területeken tartózkodnak és létesítenek szexuális kapcsolatot, ahol a HIV-fertőzöttség gyakori (pl. egyes amerikai és nyugat-európai nagyvárosok és közép-afrikai országok);
– olyan csecsemőknek, akik AIDS-beteg vagy HIV-fertőzött anyától születtek.
Az AIDS-fertőzéssel kapcsolatban igen sok tévhit is kialakult. Az AIDS kórokozójáról, a HIV-ről bizonyított, hogy a sejtből, a szervezetből kikerülő vírus (virion) igen sérülékeny, környezeti hatásokra könnyen elpusztul (pl. 65 oC-on már 30 perc alatt, s fertőtlenítőszereknek – pl. Neomagnol, háztartási Hypo – sem tud ellenállni).
A fertőzés terjesztése eddigi ismereteink szerint csak a felsorolt módokon történhet; és a vírus nem terjed cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), kézfogással, használati tárgyak érintése révén (pl. ajtókilincsek, WC-ülőkék stb.), élelmiszerek fogyasztásával, úszómedencék vizével, és nem tudják terjeszteni a különböző rovarok, így a szúnyog sem. Érdemes felhívni a figyelmet arra a tapasztalatra, hogy az AIDS vírusa nem terjed a fodrász- és kozmetikustevékenység (pl. borotválás) révén sem.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi