Az egészségkárosítás okai

Full text search

Az egészségkárosítás okai
A dohány égésekor keletkező füst két fő összetevője a gázfázis (kb. 90%) és a részecskefázis (kb. 10%). A gázfázis közel fele a levegőből származó nitrogén, de további részeiben az égés után megmaradt oxigén mellett égéstermékként széndioxid és szén-monoxid is jelentős arányban szerepel. A magas hőmérsékleten olyan illékony szerves anyagok is keletkeznek, mint a hidrogéncianid, mely méregként ismert. Egészségügyi szempontból azonban a gázfázis legveszélyesebb összetevője a szén-monoxid. Ennek kötődése ugyanis a haemoglobin nevű vérfestékhez kb. háromszorosa az oxigénének. Ez az erős vegyi kötődés veszélyezteti az emberi anyagcsere egyik alapfolyamatát, az oxigenizációt. Ez az erek elmeszesedésének egyik fő oka lehet.
A részecskefázis igen kicsiny, 0,1–1 mikron nagyságú, de cm3-ként kb. 1 milliárd részcseppecskét tartalmaz. Ebben néhány ezer anyagot mutattak ki eddig, melyek többsége bioaktív. Félig illó vegyületei között van a nikotin is, mely közismerten erős méreg. A mérgezés tünetei a kezdő dohányosoknál szédülés, hányinger formájában csaknem mindig jelentkeznek, de a későbbi megszokás ellenére a rendszeres dohányosoknál is egy-egy szokatlanul nagy adag elszívása szívtáji fájdalmat válthat ki. A legkárosítóbb a szervezetben az erekre gyakorolt hatás, mely az érelmeszesedés egyik oka lehet. A másik kár: megbénítja a hörgők öntisztulását biztosító csillók mozgását, ami az idült hörghurut leggyakoribb oka.
A részecskefázis nagyobb részét a kátrány néven közismert, víz- és nikotintartalommal csökkentett füstkondenzátum teszi ki. Ennek közvetlen rákkeltő hatását az orvostudomány közel egy évszázada ismeri.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi