A pénz kialakulása

Full text search

A pénz kialakulása
Manapság mindenki számára egyértelmű – mivel az áruk még nem állnak korlátlan bőségben rendelkezésre –, hogy a gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen a pénz, amely sajátos áruként is felfogható. „Létrehozója” a munkamegosztás, ill. az árutermelés kialakulása. „Mindenki tudja, ha egyebet nem is tud, hogy az áruknak használati értékük tarka természeti formáitól igen meglepően elütő, közös értékformájuk van – a pénzforma” – írja Marx A tőke I. kötetében. A munkamegosztásban keletkező különböző használati értékek cserefolyamatában jelent meg a pénz, mint a cserét technikailag megkönnyítő eszköz.
Annak idején, amikor a pénz még valóban az aranyat (esetleg az ezüstöt is) jelentette, elvileg mindig csak annyi pénz volt forgalomban, amennyire a csere lebonyolításához ténylegesen szükség volt. Az arannyal való fizetés azonban egyrészt nehézkes és veszélyes volt, másrészt az érmék a használatban koptak, azaz tényleges értékük (tiszta súlyuk) és „névértékük” elvált. A már korán kialakuló bankok és pénzintézetek ezért szívesen fogadtak el érmeletéteket, s ezek bizonyítékaként azokra szóló jegyeket: papírpénzt bocsátottak ki.
A hitelpénz megjelenésének oka, hogy az áruforgalom állandó növekedése folyamatosan relatív pénzhiányhoz vezet. Ez kényszerítette ki a váltó, majd a hitelpénz klasszikus formája, a bankjegy megjelenését. A folyamat röviden: a kereskedő hitelbe vásárol – váltót (fizetési ígéretet) ad, amely nem pénz ugyan, de elcserélhető, noha korlátok között. E magánváltók helyettesítésére (a forgalmi korlátozottság feloldására) a bankár bankra szóló váltót adott ki, miután megvette a magánváltót. A bankár váltója iránt megvolt az általános bizalom, hamarosan „lekopott” róla a lejárat, „eltűnt” a kamat, kerek címletekben bocsátották ki – megszületett a klasszikus bankjegy.
A mai pénz önálló belső értékkel nem rendelkező, ún. papiros anyagú pénz. Az aranypénzzel ellentétben (amelyet mint közönséges árut megtermeltek, s csak az első árucsere után lett pénzzé) a modern pénzt teremtik. A bank technikailag korlátlan mennyiségben képes pénzt teremteni, ennek azonban intézményesített, ill. a gazdálkodási racionalitásból fakadó korlátai vannak. A pénzkibocsátás helyességét épp ezért ma már alapvetően a forgalom mindenkori igényéhez, egyensúlyához és a bank pénzpolitikájához viszonyítva lehet megítélni.
Kétszintű bankrendszerben a központi bank bankszámlapénzt és bankjegyet, a kereskedelmi bankok csak bankszámlapénzt „teremthetnek”. (A bankjegykibocsátás monopóliumával a jegybank rendelkezik.) A kereskedelmi bankok pénzteremtő funkciója a fizetési szokások fejlődésének eredménye: a bankszámlák közötti átírás útján való fizetések elterjedésével szükségtelenné vált a hitelnyújtással azonos összegű készpénz.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi