Három jellegzetes értékpapírról

Full text search

Három jellegzetes értékpapírról
A váltó többnyire rövid lejáratú, rendeletre szóló értékpapír. Olyan, fizetési ígérvényt tartalmazó okirat, amelyet a váltó jogi szabályoknak megfelelő formában állítottak ki. Elterjedésének fontos tényezője a váltószigor; ez az alapja az iránta való bizalomnak, vagyis a váltó fizetési eszközként való elfogadásának. Ez a szigor nyilvánul meg a formai előírásokban, az ún. váltókellékekben, amelyek közül ha bármelyik hiányzik, a jogszabály az okiratot már nem tekinti váltónak.
A váltó névértéke a lejárat napján esedékes. Meg lehet tartani a lejáratig: ekkor a névértéknek megfelelő összeg jár érte. Lejárat előtt is eladható valamely pénzintézetnek: ekkor a névértéknél kisebb (a diszkonttal csökkentett) összeget fizetik érte. Fel lehet továbbá használni fizetési kötelezettség teljesítésére – feltéve, hogy a másik fél elfogadja.
A váltók leszámítolása, pontosabban viszontleszámítolása fontos gazdaságpolitikai szabályozási lehetőséget rejt magában. A váltón feltüntetett követelés lényegében hitelezett összeg, amely kamattal növeltnek tekinthető még akkor is, ha ezt nem így írják le. A hitelre eladott áru pedig mindig drágább, mint a készpénzért vásárolt. A váltó révén hitelező eladó azért, hogy az esedékesség előtt készpénzhez jusson, eladja – „leszámítoltatja” – a váltót a banknál. (A kalkuláció lényege, hogy az esedékességig hátralevő időre járó kamattal kevesebb készpénzt fizet érte a bank.) Lényegében rövid lejáratú hitelnyújtás történt. A kereskedelmi bankok ezt refinanszíroztathatják a jegybankkal úgy, hogy a váltót viszontleszámítolásra nyújtják be. E viszontleszámítolási kamatláb, azaz a rediszkontláb mértékének szabályozásával a jegybank be tud avatkozni a gazdasági folyamatokba. Ha ugyanis a gazdaságpolitika célja pl. a fékezés – az inflációs veszély csökkentése –, akkor a jegybank megemeli a rediszkontlábat, ez továbbgyűrűzve végeredményben drágítja a hiteleket, azaz az eladók jobban meggondolják hitel- (váltó-)eladásaikat. Ha viszont a gazdaságpolitika célja éppenséggel az élénkítés, akkor a viszontleszámítolási kamatláb csökkentésével általában olcsóbbá tehetők a hitelek, ami, serkentve az eladásokat, globálisan kedvező konjunktúrát teremthet.
A részvény a társaság alapításakor, ill. az alaptőke emelésekor kibocsátott értékpapír, amely a részvénytársasági tőke meghatározott – a névértéknek megfelelő – hányadát képviseli, s a részvény vásárlóját ennek mértékében társtulajdonossá avatja. A részvény tulajdonosa jogosult a vállalkozás éves tiszta nyereségének – a részvényesek éves közgyűlése által meghatározott – hányadára. Ezt az ún. osztalékot a névértékhez viszonyított százalékban teszik közzé. A befektetők számára azonban vonzóbb nyereséglehetőség rejlik a részvények árfolyamváltozásában. A részvények árfolyama – vagyis éppen aktuális ára, amelyen eladhatók, ill. megvehetők – ugyanis eredeti névértéküktől jelentősen eltérhet. Ezt a vállalat gazdálkodásának megítélésétől kezdve az osztalékkilátásokon keresztül az adott gazdasági környezetig, klimatikus vagy politikai változásokig tengernyi ok idézheti elő. A tőzsde résztvevői számára épp ezért nem önmagában az osztalék, hanem a hozam, az osztaléknak a részvényárfolyamhoz viszonyított aránya a döntő.
(A részvénypiac szempontjából a tőzsdéket két vonatkozásban kell megemlíteni. Ahhoz, hogy egy cég részvényeit a tőzsdén bejegyeztesse, azaz ott forgalmazzák, szigorú követelményeknek kell eleget tennie, ami némi garanciát is jelent a céggel kapcsolatban. Részvényt nemcsak a tőzsdén lehet vásárolni vagy eladni. A részvényárfolyamok kialakulásában azonban ma is a tőzsdei árfolyamok a mérvadók nemzetközileg is – ellentétben pl. a devizaárfolyamokkal, amelyek esetében a bankközi műveletek árszintje inkább meghatározó, mint a tőzsdei árfolyam. A részvényüzletek többségét ma is a tőzsdéken kötik, noha bankközi műveletek keretében is van ilyen forgalom, míg a valuta-, ill. devizaműveletek többségét a bankok bonyolítják le „egymás között”, s bár nem elhanyagolható a tőzsdék szerepe, e megközelítésben a tőzsdei árfolyamok inkább csak irányár jellegűek.)
A kötvény klasszikus formájában fix kamatozású értékpapír, amely előre rögzített, állandó nagyságú nominális – a névértékre vonatkoztatott százalékban kifejezett – kamatot hoz vásárlójának (tulajdonosának). A kötvény kibocsátója előre meghatározott időpontban a névértéknek megfelelő összeget visszafizeti és kifizeti az addig esedékes kamatokat. A kötvény tehát hitelviszonyt megtestesítő okirat; tulajdonosa a hitelező, kibocsátója az adós.
Az egyes kötvénykonstrukciók a visszafizetés idejében és ütemezésében, ill. a kamatfizetés módjában különböznek. A klasszikus értékpapírformák továbbélése mellett elsősorban a kötvénypiacokon jelennek meg egyre újabb típusok. Alapvetően két gondolatmenetet valósítanak meg: az egyik esetben megőrzik a rögzített kamatozást, a másikban nem. A sok változat közül 1-1 példa.
Fix kamatozású kötvény a kamatszelvény nélküli kötvény: nincs szelvény, tehát nincs kamatfizetés(!). E formai megoldásnak az a lényege, hogy így nincs adóztatható kamatjövedelem. A gyakorlatban e kötvényeket mélyen névértékük alatt bocsátják ki, a visszafizetés viszont esedékességkor névértéken történik. Ám a kibocsátási árfolyamot (azaz azt, hogy mennyivel a névérték alatt bocsátották ki ezeket a kötvényeket) „visszafelé”, azaz diszkontálással kalkulálják ki, mégpedig a hitelfelvevő (kibocsátó) által kínált fix kamatlábat figyelembe véve. E kötvények először a nemzetközi piacokon terjedtek el, érthetően adóügyi okokból, az egyes országok eltérő adózási teltételeinek kihasználására. Mára viszont már megjelentek a nemzeti kötvénypiacokon is.
A változó kamatozású kötvény tulajdonosa egy kisebb mértékű rögzített kamaton felül meghatározott arányban részesedést is kap a vállalkozás eredményéből – a klasszikus, fix kamatozású kötvényekhez képest ez a típus nagyobb kockázatot, de nagyobb jövedelmet is jelenthet megvásárlója számára. Az ilyen kötvények árfolyama sokkal kevésbé érzékeny a kamatlábak változására, mint a fix kamatozásúaké, hiszen azoknál a rendszeres és rögzített összegű jövedelem az érvényes piaci kamatszintnek megfelelően értékelődik fel vagy le.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi