Tennivalók

Full text search

Tennivalók
Aki az előzőkkel egyetért, annak le sem kell írni. Úgy tűnik, hogy a századvég hazai arcának jó alakításához épp azokban kellene előrelépni, amikben inkább visszafelé lépkedünk: a társadalom minőségének hosszú távú megalapozásában, oktatásban, egészségügyben, kultúrában, tudományban, a leszakadók segítségében. Van, amiben a századvégre meghatározottságaink kialakultak, hiszen a mai pedagógustársadalom oktatja a jövő század feléig aktív népességet, a mai egészségi és szociális körülmények között szülik azokat a gyermekeket, akik nagy valószínűséggel megérik a magyar gazdasági reform kezdetének 100. évfordulóját. A magyar századvég arcairól beszélve így nem a még várható technikai újítások használatáról gondolkodunk, még csak nem is az új szórakoztató eszközök, kultúramutációk jövőjéről, hanem ezekről a társadalmat meghatározó alapkérdésekről.
Hasonlóan elmélkedünk azokról a fokozódó veszélyekről, amelyek a műszaki fejlődés velejárói: a környezet tönkretételéről, a globális divatok uniformizáló hatásáról, a gépesített igazgatás és a még jobban tömegesített tájékoztatás manipuláló embergyúrásáról. Egy művelt, sok irányban tájékozódó, felnőtt társadalom kialakítja a maga immunrendszerét mindezen betegségekkel szemben. A technika pedig ezt az arculatot is ki tudja szolgálni, tud környezetkímélő technológiákat, az állampolgár által hálózatokon és szakértő rendszereken keresztül ellenőrzött igazgatást, olyan dialógustájékoztatást nyújtani, amely minden ügyben szolgáltatja a véleményeket és azok ellenérveit, párhuzamosan a különböző elfogultságú tudósításokat, vissza tud nyúlni időben az ügyek történetére, monolit agymosás helyett plurális és demagógiamentes döntési támogatást ad.
Így ebben is, mint a többi kérdésben, kettős forgatókönyvet írhatunk a várható különböző arcokról, és felkészülhetünk ezek keveredésére, arra, hogy hol az egyik, hol a másik típus mutatkozik erősebbnek – a mai kitekintésből a technika kocsija jobb és rosszabb irányba is vihet, nemcsak a századfordulóig, de jóval az után is. Ahol szabadságfoka van a ma cselekvésének, az az emberi és politikai megalapozás.
Vámos Tibor

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi