1956

Full text search

1956
január 27. Az NDK csatlakozik a Varsói Szerződéshez.
február 14–25. Az SZKP XX. kongresszusa. Állást foglal a háború elkerülhetősége mellett; hangsúlyozza a forradalom békés útjának lehetőségét. Bírálja a sztálini korszak személyi kultuszát, az elkövetett törvénysértéseket s a túlzott centralizmus káros következményeit
április 17. Bejelentik a Tájékoztató Iroda (Kominform) megszűnését.
június 13. Az utolsó brit egységek is elhagyják a Szuezi-csatorna övezetét.
június 28. A lengyelországi Poznanban sztrájkokra több tízezres tüntetésre, majd zavargásokra kerül sor. A lengyel hadsereg egységei konszolidálják a helyzetet. Az eseményeknek – hivatalos adatok szerint – 77 halálos áldozata és 575 sebesültje van
július 26. Egyiptom államosítja a Szuezi-csatornát Anglia Franciaország és az USA tiltakozik; pénzügyi intézkedéseket vezet be Egyiptom ellen; a kérdés rendezésére konferenciát hívnak össze Londonban.
augusztus 17. Az NSZK-ban alkotmányellenesnek nyilvánítják és betiltják Németország Kommunista Pártját.
október 19. A SZU és Japán között megszűnik a hadiállapot.
október 19–25. Fordulat a lengyel politikai életben. (A korábban törvénytelenül letartóztatott W. Gomulkát választják meg a LEMP első titkárává, majd miniszterelnökké. Gomulka a KB VIII. plénumán bírálatban részesíti a LEMP 50-es évekbeli politikáját. A LEMP vezetői tárgyalásokat folytatnak az SZKP küldöttségével a két párt és a két ország viszonyáról.)
október 29. Izrael Egyiptom elleni támadásával elkezdődik a II. arab–izraeli háború: Izrael elfoglalja a Sínai-félszigetet és a gázai övezetet.
október 30. Szovjet kormánynyilatkozat: a SZU kész megvitatni a szocialista országok kormányaival kapcsolatainak a szuverenitás, a kölcsönös előnyök, az egyenjogúság alapján történő továbbfejlesztéséhez szükséges intézkedéseket.
október 31. Nagy-Britannia és Franciaország Izrael oldalán fegyveresen is beavatkozik az arab–izraeli háborúba,
november 5. A SZU közli: ha Nagy-Britannia és Franciaország nem szünteti meg az Egyiptom elleni intervenciót, a SZU fegyveresen beavatkozik Egyiptom oldalán.
november 6. Az egyiptomi frontokon létrejön a tűzszünet. – D. Eisenhowert újra az USA elnökévé választják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi