1967

Full text search

1967
január 27. Amerikai–angol–szovjet egyezményt írnak alá a világűr békés kutatásáról és hasznosításáról. Az egyezményhez számos állam csatlakozik.
január 30–31. Az NSZK – előző évben meghirdetett „új keleti politikája” első eredményeként – diplomáciai kapcsolatot létesít Romániával.
február 22. Lemond Szukarno indonéz elnök: utóda T. Szuharto lesz.
március–október Partizánháború Bolíviában. A kormány (márc. 27-én) az ország délkeleti részében rendkívüli állapotot hirdet. A harcok egyik szervezője, a kubai forradalmár E. Che Guevara (okt. 8-án) fogságba esik és megölik.
április 1. A Kínai KP központi lapja követeli Liu Sao-csi államfő lemondását
április 21.–május 4. Politikai fordulat Görögországban. Katonai puccsal megdöntik a kormányt; mintegy 6500 személyt letartóztatnak; sajtócenzúrát vezetnek be: a végrehajtó hatalomnak korlátlan intézkedési jogkört biztosító alkotmánymódosítást hajtanak végre: rendkívüli katonai törvényszéket állítanak tel: 260 szervezetet (köztük a szakszervezeteket) feloszlatnak.
április 24. Az európai kommunista és munkáspártok Karlovy Vary-i értekezletének nyilatkozata: „A békéért és az európai biztonságért” címmel.
május 30. Nigéria leggazdagabb, északkeleti részében Biafra néven önálló állam alakul; Nigériában véres polgárháború kezdődik.
június 5–10. A harmadik, ún. hatnapos arab–izraeli háború. Az izraeli csapatok elfoglalják a gázai övezetet, a Sínai-félszigetet, átkelnek a Szuezi csatornán. Elfoglalják Jeruzsálem (addig Jordániához tartozó) Óvárosát. 9–10-én az ENSZ követelésére mindenütt fegyvernyugvás áll be.
június 9. Az európai kommunista és munkáspártok moszkvai értekezlete agressziónak minősíti Izrael háborúját, s ezt követően a SZU, majd a szocialista államok (Románia kivételével) megszakítják Izraellel a diplomáciai kapcsolatokat.
június 17. Kínában fölrobbantják az első hidrogénbombát.
augusztus 9. Nigériában a kormány totális háborút hirdet a szeparatista felkelők ellen, s csapatai októberre már Biafra központját is elfoglalják.
november 7. Fordulat az 5 éve dúló jemeni polgárháborúban A Jemeni Arab Köztársaságban egy katonai csoport ragadja magához a hatalmat, amely decemberre döntő győzelmet arat a monarchista erők felett.
november 16. Súlyos feszültség veszi kezdetét Görögország és Törökország között Ciprus miatt, ahol kiújultak a görög–török összetűzések.
december 8. Romániában – pártfőtitkári funkcióját megtartva – N. Ceauşescu veszi át az államfői tisztséget.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi