1982

Full text search

1982
január 4. A Közös Piac külügyminiszteri értekezlete tudomásul veszi az USA Lengyelország és SZU elleni intézkedéseit; febr. és márc. folyamán hasonlókat léptet érvénybe.
január 11. A NATO külügyminiszteri értekezlete lengyel- és szovjetellenes gazdasági, ill. politikai szankciókat helyez kilátásba, melyeket jan. és febr. folyamán be is vezetnek.
január 12–14. Az Olasz KP a lengyelországi eseményekkel kapcsolatban élesen bírálja a SZU-t, ill. a szocialista országokat s általában az ún. létező szocializmus koncepcióját.
február 17. Zimbabwében megfosztják tisztségétől J. Nkomót s pártjának (ZAPU) más magas rangú vezetőjét.
március 12. Felfüggesztik az európai biztonsági és együttműködési értekezlet madridi utótalálkozóját (nov. 9-én folytatják).
március 16. L. I. Brezsnyev bejelenti, hogy a SZU mindaddig felfüggeszti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek telepítését (beleértve az SS–20 rakétákat is), amíg a genfi tárgyalásokon nem sikerül megegyezésre jutni, ill. a NATO nem kezdi meg a telepítést.
április 25. Izrael kivonja csapatait a Sínai-félszigetről; a terület ismét Egyiptomé lesz.
április 30.–június 14. Brit-argentin háború a Falkland (Malvin)-szigetek birtoklásáért. Argentína vereségével zárul, a szigetcsoport brit ellenőrzés alatt marad.
május 3–4. Az 1791-es alkotmány évfordulóján Varsóban és Lengyelország több városában tüntetésekre, tiltakozó megmozdulásokra kerül sor. A hatóságok az illegalitásba vonult Szolidaritás vezetőit teszik felelőssé az eseményekért; 2269 személyt letartóztatnak.
május 20. Spanyolország hivatalosan is a NATO tagja lesz.
június 6. Izrael megkezdi Dél-Libanon megszállását; 14-re teljes blokád alá fogja Nyugat-Bejrútot; követeli a palesztin mozgalom lefegyverzését és távozását Libanonból.
június 15. Az ENSZ-közgyűléshez intézett üzenetében a SZU kijelenti: nem alkalmaz elsőként nukleáris fegyvert.
június 17. A falklandi kudarc miatt lemond Gattieri argentin elnök; a junta R. Bignone tábornokot nevezi ki utódául, aki lépéseket tesz a polgári demokrácia visszaállítására.
június 29. Genfben szovjet–amerikai tárgyalások kezdődnek a hadászati fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről (SALART).
július 29. A PFSZ beleegyezik a palesztin harcosok Nyugat-Bejrútból való távozásába; megegyezés születik a szíriai erők kivonásáról is.
október 1. H. Kohl (CDU) az NSZK új kancellárja.
október 5. A SZU és Kína külügyminiszter-helyettesei tárgyalásokat kezdenek Pekingben a két ország kapcsolatainak normalizálásáról.
október 8. A lengyel parlament (szejm) törvényt fogad el az új szakszervezetekről. Részletesen szabályozzák a sztrájkjogot.
október 28. A spanyol választásokon a szocialista párt szerez abszolút többséget; F. Gonzalez alakít kormányt.
november 10. Meghal L. I. Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, államfő. Az új főtitkár: J. V. Andropov.
december 18. Lengyelországban dec. 31-i hatállyal felfüggesztik a szükségállapotot. (Hivatalos közlés szerint az utóbbi egy esztendőben 10 131 főt internáltak, 2822 esetben indítottak politikai okokból eljárást, kb. 150 000 emberrel folytattak ún. megelőző és figyelmeztető beszélgetést. A különböző incidensek-sztrájkok, tüntetések, zavargások-során 15-en haltak meg, a sebesültek száma 991. Megközelítőleg 1500 fő van még letartóztatásban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi