1951

Full text search

1951
január 20. A Minisztertanács határozatot hoz a termelőszövetkezetek alapszabályairól és működésükről. Az elkövetkező hetekben kampány indul a tsz-ek alakításáért.
február 25.–március 2. Az MDP II. kongresszusán (Budapesten) elfogadott határozat jelentősen felemeli az első ötéves terv mutatóit, állást foglal az iparosítás meggyorsítása, a termelőszövetkezeti mozgalom erősítése, az államhatalom megerősítése mellett. – Az MDP KV ülése megválasztja a párt vezető szerveit. Főtitkárrá Rákosi Mátyást választják.
április 15. A Minisztertanács 90/1951. sz. rendelete intézkedik a kenyérjegy bevezetéséről. 16-án Budapest lakossága számára bevezetik a húsjegyet is.
április 20. Az Elnöki Tanács fölmenti Zöld Sándort belügyminiszteri tisztségétől s utódául Házi Árpádot választja meg. A kiadott közlemény szerint Zöld Sándor letartóztatása előtt családjával együtt öngyilkos lett.
május 12. Az Elnöki Tanács fölmenti Kállai Gyulát, s Kiss Károlyt választja meg külügyminiszterré. Kállai Gyulát letartóztatják; néhány nappal később őrizetbe veszik Kádár János volt belügyminiszteri, Losonczy Géza volt államtitkárt, Donáth Ferencet és Újhelyi Szilárdot.
június 17. A Szabad Nép közli a Belügyminisztérium közleményét „a volt kizsákmányolók” Budapestről való kitelepítéséről.
június 22–26. Grősz József kalocsai érsek és társainak pere. A Legfelsőbb Bíróság az érseket 15 évi, társait 8–13 évig terjedő börtönbüntetésre ítéli (a demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés, valutaüzérkedés, külföldre szöktetés, bűnpártolás vádjával).
július 21. A római katolikus püspöki kar leteszi az esküt az Alkotmányra.
november 2. A Minisztertanács hozzájárulásával a dunapentelei vasművet és a várost J. V. Sztálinról nevezik el.
november 11. Megjelenik az Elnöki Tanács 1951. 30. sz. törvényerejű rendelete a dolgozók egységes társadalombiztosítási nyugdíjáról.
december 1. A Minisztertanács 1034/1951. sz. rendelete megszünteti a jegyrendszert, átalakítja az ár- és bérrendszert, intézkedik a mezőgazdasági termékek szabad forgalmáról.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi