Gazdaság

Full text search

Gazdaság
A világgazdaság fejleményei az 1989. júl.-t megelőző 12 hónapban voltaképpen nem hoztak minőségi változást. A stabil és lényeges mutatóit tekintve sikeres fejlett tőkés szférában tovább folytatódtak azok a világgazdasági pozícióharcok, amelyek már a megelőző 12 hónapot is jellemezték, s amelyeket a konfliktuskezelési mechanizmus teljes mértékben menedzselni tudott. Ezzel párhuzamosan Európa nyugati fele – hasonlóképpen „menedzselhető konfliktusokkal” tarkítva – tovább folytatta a maga tipikusan hullámvonalban haladó, kompromisszumos, ám organikus mozgását a teljesen integrált belső piac, perspektivikus értelemben pedig egy majdani, politikai értelemben is „igazi” Európai Közösség irányába,
Eközben a magát szocialistának nevező válságszférában az elképesztően erős gazdasági kényszer ellenére sem történt radikális változás. Egyetlen, bár rendkívül jelentős kivétel a kínai reformkurzus feltehetően ideiglenes, de időben be nem határolható veresége. Kínában is régóta világos volt, hogy a gazdasági reform, a piacgazdaság kiépítése széles rétegeket érintő gazdasági megrázkódtatásokkal jár. 1988 kora őszétől kezdve fokozatosan kiderült, hogy ezeket a konfliktusokat és válságokat nem lehet többé hatékonyan kezelni a monolitikus egypártdiktatúra módszereivel. Amikor a politikai fordulatot követelő társadalmi mozgás következtében a döntés megérlelődött, a hatalom csúcsain a monolitikus szisztéma brutális konzerválása mellett döntöttek. Deklarációkban a gazdaságra korlátozott reformpolitika folytatását ígérték ugyan: az új körülmények között azonban ennek mind a belső, mind a nemzetközi gazdasági feltételeit jórészt szétzúzták. A kínai reformkurzus szétzúzása a tárgyalt 12 hónap világgazdasági krónikájának is legsötétebb lapjait jelenti.
A világgazdasági fejlemények szempontjából ennél is fontosabb, hogy a Szovjetunió gazdasági élete gyakorlatilag mozdulatlan maradt. Továbbra is várat magára a reformpolitika gazdaságpolitikai áttörése, ami egyúttal azt is mutatja, hogy a konzervatív apparátus pozíciója, a tervhivatali és minisztériumi bürokrácia hatalma talán itt a legerősebb.
Egész sor tipikus példa bizonyította ezt. Már a megelőző (1978 és 1988 dereka közé eső) periódusban megállapította a szovjet pártkonferencia, hogy az apparátus szabotálja mind a vállalati önállóságról szóló törvényt, mind pedig a kolhozok új alapszabály-tervezetéről szóló, rendkívül progresszív és a csoportos, ill. családi munkaszerződések megkötéséről, a gúzsba kötött háztáji gazdálkodás lehetőségeinek kiterjesztéséről szóló dokumentumot. A mozdulatlanság olyan mélységes és annyira „átható erejű” volt, hogy a pártkonferencia után több mint egy évvel, 1989 késő tavaszán az agrárkérdésekkel foglalkozó kb-ülésen Gorbacsov és a konzervatív apparátus szimbolikus vezérfigurája, a látszólag némileg visszaszorított Ligacsov még mindig a régi vitakérdésekben konfrontálódtak.
Gazdasági vonatkozásban a gorbacsovi peresztrojka továbbra sem volt képes tényleges eredményekre. A társadalom gazdasági tevékenységét egyrészt a régi rendszer továbbélésének hatásai, másrészt a helyzet változatlansága miatt általánossá váló apátia jellemzi. Jelenleg a helyzet főbb jellemzői a következők: 1. A tervutasításos rendszer továbbélése. 2. A bürokrácia és az állampolgárok apatikus többsége nem akar változást. 3. A munkaerő nem elég fölkészült és nem elég rugalmas a szerkezetátalakításhoz. 4. Az ipari és mezőgazdasági üzemek továbbra sem a gazdasági racionalitás, hanem a fölülről jövő utasítás (állami megrendelések) szerint dolgoznak. 5. A válság kiéleződése lehetetlenné teszi a realitásokat figyelembe vevő pénzügyi reformot. 6. A Gorbacsov által bejelentett katonaiköltségvetés-csökkentés csak kozmetikai jellegű. A Szovjetunió továbbra is túlfegyverzettnek tekinthető. Sehol nem veszik immár komolyan azt a hivatalos közlést, hogy a katonai kiadások a költségvetés 4,1%-át teszik ki. Szovjet reformközgazdászok nyilvánosan kifejtették, hogy a hivatalosan közölt 20 milliárd rubel helyett 100 milliárd felett van a szovjet katonai kiadások összege. Ez a szovjet GNP 12–13%-a. Ez utóbbi becslés azért reális, mert az amerikai GNP kétszerese a szovjetnek, s az Egyesült Államok ennek 6,6%-át fordítja katonai kiadásokra. (A fiktív egyensúly fenntartásához tehát a szovjet gazdaság kétszeres terhet visel.)
A gazdasági mozdulatlanság jellemzője az is, hogy a szovjet GNP 1989-ben becslések szerint mindössze 1,5%-kal nő, az ipari termelés 2,3%-kal, míg a mezőgazdaságé 2%-kal csökken. Nyikolaj Smeljov radikális szovjet közgazdász szerint a Szovjetuniónak a következő 2-3 év során 30 milliárd USD-re lenne szüksége a gazdasági és pénzügyi katasztrófák elkerülésére.
Mindez lecsapódik a szovjet áru- és élelmiszer-ellátás katasztrofális helyzetében. Ennek részben kiváltója – és hatalmi szempontból egyben potenciális haszonélvezője – Gorbacsov konzervatív politikai ellenzéke. A főtitkár-elnöknek a hatalom zárt körében végrehajtott politikai erőnyerése mindaddig nem tekinthető még stabilnak, amíg a szovjet gazdaság a csőd szélén tántorog.
Akárcsak a politikai szférában, a fejlett tőkés országok a gazdaságban is kénytelenek szembenézni egy „keleti politika” kidolgozásának szükségességével. És még sokkalta inkább, mint a politikában – egy nagyvonalú „keleti gazdaságpolitika kidolgozása” továbbra is várat magára.
A szovjet gazdaságot már méreteinél fogva sem lehet kívülről kiemelni a csődszituációból; sőt, hatékonyan még befolyásolni sem lehet a válság méreteit, lefolyását és következményeit.
Teljesen más a helyzet a működésképtelenné vált KGST európai tagországaival. A szovjet gazdasági reformmal elvileg szemben álló tábor (NDK, Csehszlovákia, Románia, Bulgária) esetében a fejlett tőkés világnak semmilyen politikai-gazdasági érdeke nem fűződik az említett országok gazdasági válságfolyamatainak befolyásolásához. A gazdasági és politikai reformkitöréssel kísérletező – jóformán a fordulat küszöbére érkezett – Lengyelországgal és Magyarországgal kapcsolatban viszont már igen jelentős lehet ez a nyugati érdekeltség. Az amerikai politika mozgása azonban a jelek szerint ebben a kérdésben meglehetősen lassú és óvatos, noha politikailag felismerte: ezekben az országokban a progresszív reformprogramokat a szó legszorosabb értelmében „szétrobbanthatja”, hogy olyan körülmények között kellene végrehajtani azokat, amelyek a tűrőképességet meghaladó áldozatokat követelnek a lakosság többségétől.
Az 1989 nyaráig eltelt 12 hónap tanulsága szerint ez a nyugati felismerés csak intellektuális és deklaratív maradt. Egyelőre olyan döntések szerepeltek napirenden, mint a legnagyobb kedvezmény elvének nem évenkénti, hanem ötévenkénti megadása; az eredetileg a fejlődő országok számára biztosított ún. „általános vámkedvezmények” (GSP) kiterjesztése és ezzel különlegesen kedvezményes vámlehetőségek biztosítása; amerikai állami (OPIC) garancia a magántőke-beruházásokra. Szóba került még a Brady amerikai pénzügyminiszter nevével fémjelzett, 1989 tavaszán született adósságcsökkentési terv esetleges kiterjesztése a KGST reformországaira. Ezt a tervet azonban alapvetően a harmadik világ országai számára dolgozták ki. Ott is elvben és maximálisan 20%-os adósságcsökkentést eredményezhetne. Gyakorlati végrehajtására még az eredeti körben sem került sor, nem is beszélve a Kelet-Európára szóló kiterjesztésről.
Amerikai részről a tárgyalt 12 hónap folyamán egyetlen elvileg nagyszabású, de nem hivatalos kezdeményezés történt. Brzezinski azt ajánlotta, hogy létesüljön USA–EK–Japán konzorcium a KGST reformkitörést végrehajtó tagállamainak megsegítésére. Továbbá: hogy tűzzék az 1989. júl. közepén tartandó párizsi hetes csúcs napirendjére ezt a problémát. Természetesen ez sem volt több intellektuális megközelítésnél. A vezető tőkés országok magatartása arra vall, hogy kedvező esetben egyedül az NSZK lehet nagyvonalú partner a kelet-európai reformgazdaságok gondjainak feloldásában, s a jelek szerint – mint Bush 1989. késő tavaszi NSZK-beli beszéde mutatta – Washington is az NSZK-nak kívánja szánni ezt a szerepet.
Jellegzetes, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az említett – bízvást történelmi fontosságúnak és léptékűnek nevezhető – problémák voltaképpen csak periferikus helyet foglaltak el a vezető tőkés országok világgazdasági tárgyalásai során. Szellemi energiáik, törvényhozási vitáik és tárgyalási erőfeszítéseik középpontjában továbbra is az egymás közötti kapcsolatok rendszere állott. Ezeknek az erőfeszítéseknek a hátterét egy viszonylag stabil és működőképes gazdaság adta, ami módot nyújtott a meggondolt, lassú haladásra és körülményes kompromisszumok kidolgozására. Az 1989. júl. közepén tarlott – és az időszakot lezáró – párizsi hetes gazdasági csúcs szinte szó szerint lemásolhatta a megelőző, torontói csúcsértekezlet mérlegét, amely szerint a fejlett tőkés régió gazdaságát kiegyensúlyozott növekedés, alacsony és kézben tartott infláció s viszonylag magas, de általában csökkenő tendenciájú munkanélküliség jellemzi. E stabilitást sugalló színfalak mögött a régi koreográfiával a régi pozícióharcok folytatódtak. Tovább tartott az Egyesült Államok, Japán és az Európai Közösség pozícióharca. A kereskedelmi-pénzügyi küzdelemben az Egyesült Államok a korábbinál némileg határozottabb magatartást tanúsított. A kongresszus 1988 őszén elfogadott egy kereskedelmi törvényt, amely jórészt protekcionista indíttatású volt s a világpiaci konkurensek gyöngítésére irányult. Ennek szerves folytatásaképpen 1989. máj.-ban, a törvény 301-es paragrafusára hivatkozva, közzétették a szankcionálandó országok listáját, amelyek – úgymond – „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot” folytatnak. (A főbűnösnek Japánt minősítették.) A lista nyilvánosságra hozatala összefüggésben volt az amerikai költségvetés deficitjének csökkentésére irányuló, hullámzó erőfeszítésekkel, amelyek szintén évek óta végigkísérik a tőkés világgazdaságon belüli vitákat. Abban sem történt változás, hogy 2 hónapos kemény vita után 1989. ápr.-ban a kongresszus úgy jutott kompromisszumos döntésre, hogy továbbra sem talált végleges megoldást a költségvetési deficit érdemi csökkentésére. A már említett régi koreográfia része volt a dollár árfolyamával kapcsolatos vita is – „mindössze” azzal a különbséggel, hogy a 2 megelőző időszakkal ellentétben most nem a dollár erőteljes árfolyamesése hanem éppen szilárdulása okozott gondokat s gerjesztett részletekbe fulladó vitákat. Mindez azonban egy kipróbált és kifinomult válságkezelési mechanizmus apparátusán keresztülhaladva az érdekek nyílt ütköztetésén át jut el a kompromisszumhoz. Így a válság tulajdonképpen pozitív értelmű hajtóerővé válik.
Gyakorlatilag ugyanez mondható el a Közös Piac belső integrációs folyamatairól. A megelőző időszakban a hannoveri EK-csúcsértekezlet tette világossá, hogy nincs visszafordulás: a világgazdasági trend egyértelműen az EK közös belső piacának létrehozása felé mutat. A legutóbbi időszakban ugyanezt mutatták a madridi EK-csúcs kompromisszumai. Ezúttal a pénzügyi integrációt körvonalazó Delors-terv áll a vita középpontjában A konfrontáció mögött a pénzügyi-gazdasági szuverenitásról vallott eltérő álláspontok húzódtak meg Az EK „nagyjai” közül Nagy-Britannia a szuverenitás őrzőjének, Franciaország a nemzetek fölötti pénzügyi folyamatok ösztönzőjének mutatkozott, míg az NSZK köztes álláspontot foglalt el. A Delors-terv 3 fázisa (a valuták közös lebegtetése, közös valuta, közös jegybank) közül az első végül is megvalósult: Nagy-Britannia hajlandó volt csatlakozni a „valutakígyóként" ismert, az egymás közti árfolyamokat határok között tartó szisztémához. A második és harmadik fázis sem került le a napirendről: csupán automatizmusukat kérdőjelezték meg, s a tárgyalások nyilván még évekig folytatódnak.
Gazdaságpolitikailag ennél lényegesebbnek tűnik, hogy az EK évek óta tapasztalt, rendkívül erős gazdasági vonzása a tárgyalt 12 hónapban megerősödött s minőségileg új eredményeket produkált. Ilyennek tekinthető az osztrák parlament óriási többséggel elfogadott döntése a teljes jogú tagságot célzó felvételi kérelem benyújtásáról. Az EK történetében ez az első eset, hogy semleges ország nyújt be tagsági kérelmet. Nem lehetetlen, hogy ezzel a lépéssel új szakasz kezdődik az európai integráció történetében, s hogy ez az új szakasz új lehetőséget nyithat a politikai-gazdasági kitörést végrehajtó KGST-országok számára is Az osztrák felvételi kérelem tárgyalása önmagában is évekig tarthat. Ez az időszak lehetőséget nyújthat átgondolt, a geopolitikai realitásokkal és a kelet-európai válságrégió valódi gazdasági érdekeivel egyaránt számoló álláspont kialakítására. Azt ugyanis aligha lehet vitatni, hogy ezek az országok – a tervutasításos rendszer csődjének és működésképtelenségének tudomásulvétele után – csak az európai integrációs folyamathoz való szerves kapcsolódással juthatnak ki pillanatnyilag reménytelennek tűnő perifériahelyzetükből.
Gömöri Endre

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi