Magyarország

Full text search

Magyarország
A fordulat vagy a felfordulás éve volt 1989 Magyarországon? Okt. közepén – e kézirat nyomdába adásakor – még nehéz volna egyértelmű választ adni erre a kérdésre. A világsajtó lélegzetelállító tempójúnak nevezi a magyarországi változásokat – nyugati politikusok viszont éppen amiatt figyelmeztetnek: nehogy a „nézők” helyett a „szereplőknek” akadjon el a lélegzete, pl. attól, hogy hirtelen légüres tér, vákuum keletkezik, amelyben a felgyülemlett feszültség sokkal könnyebben vezet kisüléshez, azaz robbanáshoz, mint ellenállóképesebb közegben.
A Magyar Szocialista Munkáspárt nem volt képes időben felismerni s a gyakorlati cselekvés nyelvére lefordítani, hogy mi lenne a szerepe a demokratizálódási folyamatban. Az 1988. máj.-i pártértekezleten megválasztott és 11 hónapig változatlan maradt pártvezetés egységének hiánya – amit a személyes rivalizálás és a nem lebecsülendő politikai-ideológiai nézetkülönbségek egyaránt tápláltak – teljes mértékben megakadályozta a „felülről jövő kezdeményezést” az MSZMP-ben mind a párt belső dolgait, mind az országos ügyeket illetően. Az 1956 újraértékelése és Nagy Imre rehabilitálása körüli „üzemzavar”, a többpártrendszer megkésett és felemás módon történt igenlése, az átmenet feltételei kidolgozásában részes partnerek szelektálásának kísérlete, a nemzeti háromszög-tárgyalásokon történt gyakori pozícióváltoztatások mind-mind azt a benyomást erősíthették akár a párttagságban, akár a szélesebb közvéleményben, hogy a párt vezetése kizárólag taktikázik, a hatalommentés kisstílű praktikáival van elfoglalva, s nincs átgondolt koncepciója, stratégiája a „hogyan és merre tovább” kérdésének megválaszolására. A történelmi felelősség súlya egyelőre nagyobbnak bizonyult az azt felvállalni tudó és cipelni hajlandó politikusok erejénél.
E tekintetben csak a központi bizottság jún. végi ülése hozott változást: a 4 tagú pártelnökség megválasztásával, a kongresszus okt.-re való összehívásával, ill. – ezzel lényegében egy időben – Pozsgay Imre küldöttségvezetői megbízatásával a politikai egyeztető tárgyalásokon az MSZMP jelét adta, hogy komoly „kitörési kísérletet” tesz defenzív és halogató magatartásának elhagyására. A párt belső erjedési (vagy bomlási?) folyamata azonban addigra már nagyon előrehaladt: az önmagában is heterogén reformköri mozgalom mellett megjelentek a különféle, „visszarendeződésre” utaló platformok, a küldöttválasztó fórumokon pedig különösen élesen rajzolódtak ki a párton belüli törésvonalak. Egy hónappal a kongresszus kezdete előtt a „ki kit hagy el?” kérdése teljesen nyitottá vált. A kongresszus azonban még erre a kérdésre sem adott egyértelmű és végérvényes választ. Döntései nyomán, miszerint megszűnt az MSZMP és helyette – teljes értékű jogutódként – megalakult a Magyar Szocialista Párt, megváltozott a párt programja és működési szabályzata, kétharmad részben kicserélődött a legfelső vezető testület, a párttagságon és a szélesen politizáló közvéleményen sokkal inkább a zavar és a nyugtalanság, semmint a változások elfogadásának gyors „életösztöne” volt megfigyelhető. Az új pártvezetésnek hivatásos politikusokhoz szinte már méltatlan „amatőr” megnyilvánulásai, a kellő tömegbázis hiányának érzetéből is táplálkozó tétovaság, megtetézve egyes személyek kifejezetten önmentő célzatúnak tűnt egyéni akcióival együttesen azt eredményezték, hogy sok százezer ember találta magát a „kilépni?, belépni?, átlépni?” feloldhatatlannak tűnő dilemmája előtt. Az október közepén ismét összeült Országgyűlés volt MSZMP képviselőinek ilyetén döntés elé állítása annak a veszélyét vetette fel, hogy az eddig biztos parlamenti többséget maga mögött tudó kormány egyik napról a másikra olyan kisebbségi hatalmi centrummá „fokozódik le”, amelynek válságok sorozatát kell még megélnie az 1990-es választásokig. Ha ugyan előbb rá nem kényszerül az államügyek operatív intézésének átadására, valamilyen politikailag „színtelennek” tetsző együttes javára.
Még szerencse, hogy a magyarországi változásokat egyébként szimpátiával kísérő külföld figyelme nem X, Y vagy Z politikus személyének, hanem alapvetően magának a reformfolyamatnak szól. (Mint ahogy az is kedvezőnek mondható, hogy azokban az országokban, ahol a hivatalos politika több kivetnivalót talál a magyarországi pártállam-leépítési és velejáró meglehetősen gyökeres átalakulási folyamatban, a belső gondok-zavarok elterelik a figyelmet rólunk, az egyetnemértés hangjait pedig tompítják velünk szemben.) A vezető tőkés országok júliusi párizsi csúcsértekezletét, illetve Bush amerikai elnök varsói és budapesti látogatását követően alapvetően megváltozott a fejlett Nyugat viszonya e két kelet-európai ország történéseihez: a hűvös, visszafogott, legfeljebb szavakban kifejezett szimpátiát fokozatosan aktív cselekvési program váltotta fel. Itt kell megemlíteni a huszonnégyek csoportjának koordinált akcióját, aminek szervezését és lebonyolítását a Közös Piac brüsszeli bizottságára bízták. Ide tartozik az Európai Gazdasági Közösség 300 millió és a Közös Piac beruházási bankjának 1 milliárd dolláros csomagja (ami e sorok írásakor, igaz, még csak az ígéret, illetve az elvi lehetőségek szintjén létezik), a legnagyobb kedvezményes elbánás amerikai részről korlátozás nélküli megadása Magyarországnak, az itteni magánberuházáshoz nyújtott washingtoni kormány-garancia, egy 800 millió dolláros lengyel–magyar csomagterv felvetése az amerikai képviselőházban és természetesen az a hitelkonstrukció, amelynek keretében az NSZK két tartományi, illetve szövetségi kormánya összesen 1 milliárd márka nagyságú, államilag garantált hitelt nyújt elsősorban újonnan induló vállalkozásokhoz, illetve a privatizálási törekvések alátámasztására. Az Európai Gazdasági Közösség pedig bejelentette: már jövőre – tehát az eredetileg tervezettnél 2, illetve 5 évvel korábban – eltörlik a magyar és a lengyel közös piaci export mennyiségi korlátait és mindkét országnak biztosítják a többnyire csak a fejlődőknek nyújtott általános kereskedelmi preferenciákat. Ha a magyarországi reformfolyamat megtorpan, kicsorbul vagy a gazdaság kátyúba reked, senki sem állíthatja majd szavahihetően, hogy mindez a külvilág közömbössége miatt történt.
De vessünk egy pillantást a belpolitikai „aréna” másik térfelére is: bár az MSZMP-nél jóval több sikerélményt tudhat magáénak, valójában nincs sokkal könnyebb helyzetben az ellenzék sem. Annak ellenére, hogy 1989 eddig vitathatatlanul az ő sikereik jegyében telt. A márc. 15-i nagy demonstráció éppúgy, mint a különféle helyi megmozdulások, aláírásgyűjtések, tiltakozó akciók megmutattak valamit potenciális erejéből, tömegtámogatásából. Nagy Imre és társainak temetése jún. 16-án az év európai eseményeinek egyik kiemelkedő pillanata volt. Az Ellenzéki Kerekasztal, mint alkalmi politikai tömörülés, rendkívül hatékonynak bizonyult: lényegében rá tudta kényszeríteni a maga tárgyalási taktikáját az MSZMP-re, elfogadtatva vele nemcsak a kiemelten kezelendő témákat, de a köztük lévő összefüggések logikai rendszerét is. Az ellenzék által kezdeményezett képviselő-visszahívások, ill. lemondáskövetelések minden esetben eredményesnek bizonyultak. A pótválasztások pedig – 4 esetben is – a közös ellenzéki jelöltek látványos győzelmét hozták.
Ennyi siker láttán mi utalhat mégis az ellenzék gondjaira? Több tényező. Először: még mindig viszonylag kicsiny a számszerűsíthető bázisa. Az Ellenzéki Kerekasztalban tömörült szervezetek együttes taglétszáma az MSZMP-jének legfeljebb egytizede. És az ily módon aktivizáltak túlnyomó többsége az értelmiség, ill. a városi alkalmazotti rétegek közül kerül ki. (Valószínű persze, hogy egy esetleges hatalomváltozás esetén ez a kör gyorsan bővülne, hasonlóan más európai országok, ill. korábbi magyarországi politikai helyzetek példájához.) Másodszor: az ellenzéki szervezetek, pártok iránti bizalom, a velük szembeni pozitív várakozás – több közvélemény-kutatás, felmérés tanúsága szerint – nem lényegesen (vagy egyáltalán nem) nagyobb, mint amit az MSZMP-vel szemben táplál a közvélemény. Másképpen fogalmazva: választási és egyéb sikereiket korántsem annyira az általuk ígért vagy hirdetett programok vonzerejének, jobb meggyőzőképességüknek vagy nagyobb személyes hitelüknek köszönhetik, mint inkább a proteszteffektusnak: a közönség az ő támogatásukkal fejezi ki elégedetlenségét azzal szemben, ami és ahogyan eddig volt.
Harmadszor: az ellenzéki szervezetek mostanáig igyekeztek háttérbe szorítani a köztük lévő különbségeket (egyedül talán az SZDSZ részéről hangzottak el komolyabb kritikai észrevételek az MDF-fel szemben), és figyelmüket a közös célra – az MSZMP hatalmi pozícióinak megnyirbálására, a pluralista társadalmi berendezkedés és a demokratikus jogállam feltételeinek a megteremtésére – koncentrálták. Az ún. sarkalatos törvények elfogadásával azonban ez az akcióegység lényegében véget ér, a választásokra készülő pártoknak most már külön-külön kell „profilírozni” magukat. Ilyen értelemben tehát semmi hasonlóság nincs pl. a lengyel nemzeti kerekasztal és a magyarországi politikai háromszög között. Ugyanakkor Magyarországon nemcsak Szolidaritás nincs, de nincs Wałęsa sem: az ellenzék nem rendelkezik olyan karizmatikus egyéniséggel, aki jelentős társadalmi erőket lenne képes megmozgatni. Ezért félő, hogy az ellenzék bizonyos csoportjai utólag nem tudják megszerezni azt a legitimitást, amely visszamenőlegesen igazolná jelenlétük jogosságát a háromszögletű tárgyalóasztalnál.
Időközben már 33-ra rúg a mindenfelől felbukkanó „pártcsírák” száma és a még ki sem tűzött köztársasági elnökválasztásnak is pillanatok alatt 5-6 jelöltje lett.
Itt tart tehát a politikai felszín 1989. okt.-ben, miközben a „mély” egyáltalán nem hallgat, hanem komolyan fenyegető jelek érkeznek felőle. Az ország gazdasági teljesítőképessége számottevően romlik, az év elején a kormány által előirányzott mutatók (növekedés, költségvetés, fizetési mérleg stb.) közül egyik fontos célkitűzés sem látszik megvalósulni, nő a társadalmi elégedetlenség – és vele együtt az egyes emberek, ill. csoportok közti intolerancia is. 1989 minden valószínűség szerint olyan esztendőként fog bevonulni a magyar történelembe, mint amikor kiszabadultak a szellemek az összes ledugaszolt palackból, de még nem lehet bizonyosan tudni, hogy ezek az erők többségükben rombolnak-e, vagy képesek újat teremteni.
Lipovecz Iván

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi