A Közgyűlés

Full text search

A Közgyűlés
Az ENSZ összes tagállama tagja a Közgyűlésnek, minden tagállam egy szavazattal rendelkezik A Közgyűlés határozatai ajánlás jellegűek, egyetlen tagállam sem kötelezhető a határozatok végrehajtására.
A Közgyűlés minden kérdést megvitathat, amely az Alapokmány hatókörébe esik. Ajánlásokat tehet a tagállamoknak és/vagy a Biztonsági Tanácsnak kivéve azt az esetet, ha ugyanaz a kérdés a BT napi rendjén éppen szerepel. Napirendjére kerülhet bármely olyan kérdés, amelyet egy tagállam vagy a BT javasol. A Közgyűlés ajánlásokat tehet a viszályok békés rendezésére, beleértve azokat a helyzeteket is, amelyek veszélyeztetik az államok közötti baráti kapcsolatokat. Felhívhatja a BT figyelmét azokra a helyzetekre, amelyek veszélyeztethetik a nemzetközi békét és biztonságot.
A Közgyűlés megvitatja az ENSZ-szervek jelentéseit; megválasztja a BT 10 nem állandó tagját, a Gazdasági és Szociális Tanács és más szervek tagjait. A Közgyűlés a BT ajánlása alapján dönt az új tagállamok felvételéről, ill. az ENSZ-főtitkár kinevezéséről. A Közgyűlés és a BT – egymástól függetlenül tartott szavazással megválasztja a Nemzetközi Bíróság tagjait. A Közgyűlés jóváhagyja a szervezet költségvetését és a kötelező hozzájárulások felosztását (tagdíjskála).
A Közgyűlésnek az ún. fontos kérdésekben hozott határozataihoz kétharmados többség szükséges. Minden egyéb kérdésben elegendő a jelen lévő és szavazó tagállamok szavazatainak egyszerű többsége.
A Közgyűlés évente egy rendes ülésszakot tart, amely szept. harmadik keddjén kezdődik és dec. közepéig tart. Az utóbbi években a rendes ülésszakot formálisan nem zárják le, hogy lehetőséget adjanak a szóban forgó ülésszaknak a következő évben történő folytatására. Rendkívüli ülésszak összehívását kezdeményezheti a BT, a tagállamok többsége vagy bármely tagállam, ha azzal a többség egyetért. A rendkívüli, sürgős ülésszakot 24 órán belül össze kell hívni a BT határozata vagy a tagállamok többségének kérése alapján.
A Közgyűlés a saját eljárási szabályzata alapján működik. Minden ülésszakon megválasztja az elnököt, a 21 alelnököt és a 7 főbizottság elnökeit. A Közgyűlés dönt arról, hogy a napirendjén szereplő kérdések mely főbizottságban kerüljenek megvitatásra. A főbizottságok ezeket megvitatják, és ajánlásokat fogadnak el a Közgyűlés számára a napirenden szereplő egyes kérdésekben.
A főbizottságok:
– I. bizottság (leszerelési és biztonsági kérdések);
– Speciális Politikai Bizottság (az I. bizottságban nem tárgyalt politikai kérdések);
– II. bizottság (gazdasági és pénzügyi kérdések);
– III. bizottság (szociális, humanitárius és emberi jogi kérdések);
– IV. bizottság (dekolonizációs kérdések);
– V. bizottság (adminisztratív és költségvetési kérdések);
– VI. bizottság (jogi kérdések).
A Közgyűlés szervezési kérdéseivel az elnököt, az alelnököket és a főbizottságok elnökeit magában foglaló Általános Bizottság foglalkozik. A Mandátumvizsgáló Bizottság megvizsgálja a tagállamok delegációinak megbízóleveleit.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi