Európai Közösségek

Full text search

Európai Közösségek
Angolul: European Communities (EC)
Franciául: Communautés européennes (CE)
Elnöke: Jacques Delors (Franciaország)
Székhely: Brüsszel (Belgium)
Luxemburg (Bíróság, Európai Parlament, Beruházási Bank, Montánunió)
Postacím: Rue de la Loi 200, 1049 Bruxelles
Tel. [32] (2) 235-11-11
ill. BP 1601, 2929 Luxembourg
Tel. [352] 4300
A fenti elnevezéssel a nyugat-európai integráció 3 fő intézményét, az 1951-ben alakított Európai Szén- és Acélközösséget (Montánunió), az 1958-ban létrehozott Európai Gazdasági Közösséget („Közös Piac”) és Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) illetik. A megalakításukat követő években mindhárom szervezet külön irányító szervvel és kiszolgáló apparátussal rendelkezett; 1964-ben döntöttek az irányítás és a titkárság összevonásáról.
Az EGK a teljes gazdasági és vámunió kiépítését, a tagállamok gazdaságpolitikájának egységesítését, a gazdasági és politikai integráció elmélyítését tűzi ki célul, biztosítják a termelési tényezők (tőke, munkaerő, technológia stb.) szabad, akadálytalan áramlását, megteremtik a valuták stabilitását,
Az 1986-ban elfogadott és 1987-ben hatályba lépett Egységes Egyezmény (Single Act) az integráció meggyorsítását és egy egységes európai piac, a gazdasági és valutaunió 1992-ig történő kialakítását határozta el.
A Közösség célkitűzéseit 4 integrációs intézmény valósítja meg: a Minisztertanács, a Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Bíróság.
Tagállamai (12): Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, NSZK, Olaszország, Portugália és Spanyolország.
A Minisztertanács a legfelső döntéshozó szerv, a Bizottság gondoskodik a döntések végrehajtásáról, ill. intézkedik a közösségi hatáskörbe utalt kérdésekben.
A Közösségek intézményeiben több mint 12000 szakértő dolgozik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi