Varsói Szerződés Szervezete

Full text search

Varsói Szerződés Szervezete
Angolul: Warsaw Treaty Organization
Franciául: Organisation du Traité de Varsovie
Oroszul: Organyizacija Varsavszkogo Dogovora
Főtitkár: évente soros főtitkár
Székhely: Moszkva (Szovjetunió)
Tagok száma: 7
Politikai szervezet: Politikai Tanácskozó Testület
Külügyminiszteri Bizottság
Katonai szervezet:
Honvédelmi Miniszterek Bizottsága
Katonai Tanács
Technikai Bizottság
Egyesített Főparancsnokság
Titkárság
A szocialista országok politikai-katonai szervezetét az 1955. máj. 14-én Varsóban aláírt barátsági, együttműködési és kölcsönös segélynyújtási szerződéssel hozták létre. A szerződés aláírói: Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió. (Albánia 1969-ben kilépett a szervezetből.)
Célja a tagállamok biztonságának védelme, az európai kollektív biztonsági rendszer megteremtése, a tagállamok közötti együttműködés elmélyítése. Amennyiben bármely tagállamot Európában külső támadás ér, a tagállamok együttesen lépnek fel a támadó ellen.
A Politikai Tanácskozó Testület évente tart ülést, amelyen a tagországok pártjainak első titkárai, miniszterelnökei, külügy- és honvédelmi miniszterei vesznek részt. A PTT hozza a szervezet legfontosabb politikai és katonai döntéseit, kialakítja a leszerelési és fegyverzetkorlátozási ill. a kelet-nyugati együttműködési tárgyalásokon képviselendő közös álláspontot. A Külügyminiszteri Bizottság évente kétszer, a Honvédelmi Miniszterek Bizottsága évente egy alkalommal találkozik. A Külügyminiszteri Bizottság az egyes konkrét kérdések megtárgyalására miniszterhelyettesi és szakértői szintű munkacsoportokat hoz létre.
Az Egyesített Főparancsnokság vezényli az egyesített haderőkbe rendelt alakulatokat, gondoskodik harckészültségük szintjéről, e célból törzs- és hadgyakorlatokat rendez, kezdeményezi a haderők technikai felszereltségének korszerűsítését.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi