Gyermek- és ifjúságvédelem

Full text search

Gyermek- és ifjúságvédelem
A gyermek- és ifjúságvédelem társadalmi funkciója igen tágan úgy határozható meg, mint azon külső beavatkozások összessége, melyek arra irányulnak, hogy a felnövekvő nemzedék minden tagjának személyiségfejlődése az elfogadott társadalmi felfogás és normák érdekében végül is elérje célját: a társadalmi beilleszkedést.
A gyermekvédelem fogalmát többféle értelemben használjuk. Leggyakrabban azt a speciális gyermekvédelmi tevékenységet értjük rajta, amely az elárvult, saját családját nélkülözni kényszerülő gyermekek gondozására-nevelésére, ill. valamilyen ok miatt veszélyeztetett gyermek és fiatalkorú felkarolására, pártfogására, védelmére irányul.
A speciális gyermekvédelem csupán része a tágabb tartalmú általános gyermek- és ifjúságvédelemnek, amely kiterjed a gyermekek és fiatalok szocializációjában szerepet játszó intézményekre (család; egészségügyi, oktatási-nevelési intézmények stb.), és felöleli az ifjúság nevelésének minden területét.
Az általános gyermek- és ifjúságvédelem tehát a gyermek- és ifjúkori szocializáció épségén őrködik, kiszűri, közömbösíti az ártó hatásokat. Ha a hiány- vagy a károsító tényezők tömegméretekben, vagy tendenciaszerűen fordulnak elő, akkor hátterükben a társadalmi-gazdasági változások feszültségeiből törvényszerűen következő okokat kell keresni. Ilyen esetekben a beavatkozás is csak társadalmi méretekben lehetséges (átfogó szociálpolitikai, népesedés-, oktatáspolitikai intézkedések útján).
Az így értelmezett általános gyermek- és ifjúságvédelemnek a megelőzés, a támogatás az alapvető tevékenységi területe, míg a speciális gyermekvédelem a már bekövetkezett bajok orvoslására, a veszélyeztetett helyzet megszüntetésére, ill. az utógondozásra összpontosul.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi