A korszakváltás első éve a számítástechnikában

Full text search

A korszakváltás első éve a számítástechnikában
A Tények könyve ’89 közölte elemzésünket, amely részletesen bemutatta a számítástechnika történeti fejlődését. Megismerhettük az ismert gépkategóriákat (nagy-, mini- és mikroszámítógépek), megjelenésük körülményeit, kialakulásuk történetét, a legelterjedtebb konstrukciókat végezetül pedig technikai és üzleti értelmű kiteljesedésüket. A mellékelt táblázatok bemutatták a vezető gyártmányok ár- és teljesítményviszonyainak alakulását, elterjedtségük mértékéről is tájékoztatva az olvasót. Az összehasonlításból kitűnt, hogy napjainkra a hagyományos kategorizálás értelmét vesztette.
Egy külön elemzés arra is választ adott, hogy mi az oka ennek. A mikroszámítógépek bejárták ugyanazt az utat, amit a nagy- és a miniszámítógépek, csak éppen sokkal gyorsabban. A legfontosabb fődarab, a mikroprocesszor napjainkban ugyanolyan összetett konstrukciójú, mint a tranzisztorokból és mérsékelt integráltságú diszkrét alkatrészekből megépített legnagyobb berendezések. Az elemi műveleteket ütemező óra frekvenciája is megközelítette, ill. meghaladta a hagyományos processzorokét.
Az 1989-ben megjelent mikroprocesszorok, különösképpen az Intel 80486 és a Motorola 68040 tovább erősítették az eddigi tendenciákat. Belső felépítésük jóval hatékonyabb a hozzájuk hasonlóan összetett utasításkészletű (ún. CISC), de hagyományos gépekénél (VAX 8700, IBM 4381/23 és IBM 3090S stb.). A leggyorsabb nagygépek processzorait ezért már alacsonyabb órafrekvencián is verik a maguk 15–20 MIPS (millió utasítás/s) teljesítményével. Egyúttal az egy évvel korábban megjelent leegyszerűsített utasításkészletű (ún. RISC) mikroprocesszorokkal is versenyképesek. Mindezt az tette lehetővé, hogy egyszeriben 1,2 millió tranzisztor van ezeken a processzorlapkákon, ami egyúttal új mikroprocesszor-generáció kezdetét is jelenti.
Még fokozottabban igaz tehát az, amit 1988 eseményei alapján a jövő számítástechnikájáról egy éve mondtunk. Immár bizonyos, hogy a továbbiakban nem az egyetlen gép nagyszámú felhasználó közötti megosztása jellemzi a számítástechnikát. Egyetlen gépben ugyanis mindössze néhány processzort lehet alkalmazni, itt pedig milliós sorozatban gyártható igen kis méretű alkatrészről van szó, amit akár minden felhasználó személyi számítógépébe be lehet építeni.
A feldolgozási erőforrások központosítása helyett jön tehát az osztott kialakítás, ami egy csapásra módosítja a számítástechnikai rendszerek fogalmát, sőt az egésszel kapcsolatos képzeteinket is. A gép helyett most már a szerteszéjjel szórt erőforrásokat egyesítő hálózat a rendszer. Az erősen korlátos felépítéssel szemben pedig jön a korlátlan bőséget kínáló architektúra. A képernyőkön sem az eddig megszokott, meglehetősen szűkös formavilágot látja a felhasználó, hanem az új elektronikus közeg „illúzióinak” határtalan formagazdagságát. Végezetül pedig az sem jelent számára gondot, hogyan is vegyen birtokba egy ennyire korlátok nélküli közeget. Az általánosságot a legvégsőkig vivő, de a képi megjelenítés s a közvetlen manipulálás erejére támaszkodó, legújabb szoftverek valóságos hiperformaként használhatók a korábban nem létező médiában. Mind a hagyományos formák (szövegek grafikák, táblázatok stb.), mind pedig korábban nem létezők kialakíthatók bennük. Óriási kifejező erejüknek köszönhető, hogy jelentősebb tanulási idő sem szükséges mindehhez, s az ember szinte kísérletezve tapasztalja ki az új közeget.
Tavalyi vizsgálódásaink egy több évre igaz jövőkép megfogalmazására irányultak, mivel egy páratlan fordulat első jeleit véltük felfedezni, s ilyenkor mindig a jövő jelzése a legfontosabb. 1989-ben azonban már teljességében érzékelhető mind a fordulat, mind pedig jövőképünk igazsága. Szinte egyetlen új terméket sem tudunk például említeni, amit már ne az általunk felvázolt jövőkép jegyében hoztak volna piacra a vezető gyártók.
Valóságos korszakváltás első éve van tehát mögöttünk, s ilyenkor a korábbi korszak értékelése és az új korszak kibontakozásának megítélése az aktuális teendő. A továbbiakban éppen ezért ebből a 2 szempontból számolunk be 1988/89 eseményeiről.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi