Politika

Full text search

Politika
I. 29. (II. 11.) Elbocsátják Vlagyimir Kokovcovot, aki szembekerült Grigorij Raszputyinnal, mert követelte a botrányos életű sztarec (szent ember) eltávolítását a cári család közeléből. Az új kormányfő a reakciós, agg Ivan Goremikin.
VII. 19. (VIII. 1.) Németország hadüzenete (az I. világháború kezdete).
VII. 23. (VIII. 5.) Az Osztrák–Magyar Monarchia hadüzenete.
VII. 28. (VIII. 8.) A duma rendkívüli ülésén a pártok sorra bejelentik a kormány támogatását. A szocdem (mensevik és bolsevik) képviselők a háború ellen foglalnak állást, a hadihitelek megszavazása előtt elhagyják az üléstermet.
IX. A belügyminisztérium fölszámolja a bolsevik csoportokat, nyomdákat, lapokat, föloszlat több munkás- és szakszervezetet.
VIII. 15–17. (28–30.) A Kelet-Poroszországba betörő 2. orosz hadsereget Paul von Hindenburg Tannenbergnél (Stebark) megsemmisíti.
VIII. 18. (31.) A főváros nevét a németes Szankt-Petyerburgból Petrográdra oroszosítják. Betiltják a balti németek lapját.
IX. 4. (17.) A győztes lembergi csata után Nyikolaj nagyherceg kiáltványt intéz a Monarchia népeihez, hogy rázzák le a Habsburg-igát. Csapatai az Uzsoki-hágón át bevonulnak Magyarország területére.
X. 19. (XI. 1.) Törökország hadüzenete.
XI. 6. (19.) Ozjorki faluban letartóztatják a duma bolsevik képviselőit, akik illegális pártkonferencián vesznek részt.
XII. Először ütköznek ki Oroszo. háborúra való felkészületlenségének jegyei. Súlyos lőszer- és fegyverhiány alakul ki. Az elégedetlen közvélemény felelősségre vonást követel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi