Politika

Full text search

Politika
II. 17. ÖKVB-határozat engedélyezi, hogy a Cseka bírósági ítélet nélkül is táborokba hurcolhassa a szovjethatalom ellenségeit.
III. 2–6. A Kommunista Internacionálé (Komintern) I. kongresszusa Moszkvában. Megállapítja, hogy a világforradalmat a szociáldemokraták megalkuvása és a kommunista pártok hiánya késlelteti. Ezért a nemzetközi baloldali szocialista pártok, csoportok egyesítésével létrehozza a kommunista világpártot. Elnöke Zinovjev. Jelszavai. „Le a centristákkal!”, „A proletariátus diktatúrájáért!”.
III. 15. A Munkás-Paraszt Védelmi Tanács határozata a csekisták számára a legjobb élelmiszer-tejadagot biztosítja. – Dzerzsinszkijt, a Cseka főnökét nevezik ki a szervezet működését felügyelő belügyi népbiztosság élére.
III. 16. Szverdlov halála. Helyette az ÖKVB 4 nap múlva Mihail Kalinyint választja meg elnökének (gyakorlatilag államfőnek). Sztálint pedig kinevezi az Állami Ellenőrzés Népbiztossága élére.
III. vége OK(b)P KB-határozat az eszerek, anarchisták, mensevikek elleni harcról. Lapjaikat betiltják, vezetőiket letartóztatják. – Kolcsak elfoglalja Ufát, és Szaratovnál akar egyesülni a Donyec-medencét uraló Anton Gyenyikin tábornokkal, hogy közösen vonuljanak Moszkva ellen.
III. 18–23. Az OK(b)P VIII. kongresszusa Moszkvában dönt a hadikommunizmus kiterjesztéséről, új pártprogramot fogad el, ami felváltja az 1903-ban szerkesztett első programot. Célul tűzik ki a szocialista viszonyok döntővé tételét az országban, s kihagyják belőle a parlamenti harcra vonatkozó részt. Helyette a kommunista típusú demokrácia megvalósítását tűzik ki célul. – A kb munkájának segítésére felállítanak 3 albizottságot: a politikai iroda (Pf) a párt átfogó irányító testülete (Lenin, Trockij, Kamenyev, Kresztyinszkij, Sztálin – póttagjai Zinovlev, Buharm, Kalinyin), a titkárság és a szervezőiroda a centralizált országos párthálózat kiépítését kapja feladatául. – A kongresszuson fellép az ún. „katonai ellenzék” (Szmirnov, Vorosilov, Szapronov, a háttérben Sztálin), és tiltakozik a „katonai szakértők” (cári tisztek) alkalmazása ellen, a népi milíciák, a partizánháború, a vezetők választhatósága érdekében. Támadják a hadügyi népbiztos Trockijt, aki szakképzett reguláris hadsereg mellett száll síkra. A kongresszusi többség Leninnel az élén Trockijt támogatja.
IV. 15. ÖKVB-határozat a munkatáborok felállításáról. Abban különbözik a gyűjtőtáboroktól, hogy a foglyoknak a tábor és önmaguk fenntartására dolgozniuk kell. Egy máj. 17-i rendelet értelmében minden kormányzósági székváros közelében legalább 300 fős munkatábort kell kialakítani.
Tavasztól Az autonóm területek és köztársaságok föderációjából álló OSZFSZK kétoldalú szerződésekben rögzített katonai-politikai szövetségre lép a cári birodalom helyén megalakult önálló szovjet köztársaságokkal (Ukrajna, Belorusszia).
VII. 9. A bolsevik párt felhívása „Mind egy szálig Gyenyikin ellen!”
VII. A mensevik OSZDMP KB kiáltványt tesz közzé, ebben a hadikommunizmus fölszámolását, egyes iparvállalatok reprivatizálását követeli, de fellép Gyenyikin és Kolcsak ellen.
VII. 25. Az NT bejelenti, hogy lemond Oroszo. minden kínai hódításáról.
IX. 5. A Kolcsak elleni harcokban elesik a legendás parancsnok, Vaszilij Csapajev.
IX. Gyenyikin lovassága 150 km-re meg közelíti Moszkvát.
X. Északon kivonják az ország területéről az antantcsapatokat.
XI. A vörösök visszaverik Gyenyikint meghátrálásra kényszerítik Kolcsakot, szétverik a Petrográdra támadó Nyikolaj Jugyenyicset.
XII. 2–4. Az OK(b)P 8 összoroszországi konferenciája létrehozza az állami és társadalmi szervek pártellenőrzését.
XII. 5–9. A szovjetek VII. összoroszországi kongresszusa-egyéb teendők mellett – tiltakozik a magyarországi fehérterror ellen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi