Politika

Full text search

Politika
I. 15.–II. Sztálin nyugat-szibériai útja (Novoszibirszk, Omszk, Barnaul). Célja az erőszakos gabonarekvirálás személyes ellenőrzése. (Rohamosan csökkent az állami begyűjtés volumene, mert a parasztok árfelhajtás céljából visszatartották a gabonát.) A körút meggyőzi Sztálint, hogy a hadikommunista jellegű beszolgáltatás hatékonyabb, mint a piaci szabályozás.
I. 25. Trockij megérkezik száműzetése színhelyére. Alma-Atába.
III. 28. A KVB határozata Távol-Keleten a kínai határszélt jelöli ki a zsidó lakosság letelepedési helyéül.
IV. A moszkvai pártaktíva értekezletén Sztálin azt bizonygatja, hogy a szocializmus felépítése érdekében vissza kell térni a polgárháborús állapotokhoz. – A leningrádi pártaktíva értekezletén Buharin azt fejtegeti: fel kell számolni a gabonabegyűjtési nehézségek áthidalására hozott rendkívüli intézkedéseket (kényszerrekvirálás).
V. 6. A Komszomol VIII. kongresszusán Buharin nevek említése nélkül elítéli azokat, akik az osztályharc fokozásának jelszavával túlzott tempót diktálnak a mezőgazdaságnak.
V. 28. Sztálin a Vörös Professzorok Intézetében élesen kikel azok ellen, akik a „gabonafronton” nem akarnak támadásba lendülni.
Nyár A kulákok megtagadják a felemelt adó kifizetését, 3000 végrehajtót lelőnek. – Hosszú sorok a kenyérboltok előtt vidéken is.
VI. A Frumkin-levél: a Földművelési Népbiztosság helyettese levelet ír a PI tagjaihoz, trockista elhajlásnak bélyegezve a hadikommunizmus szellemét idéző intézkedéseket. A parasztság növekvő adóztatása helyett emelni akarja a gabona felvásárlási árát.
VII. 4–11. A kb plénumán összecsap Sztálin és Buharin. Sztálin a gabonaválság megoldását a „rendkívüli intézkedések” fenntartásában látja. Őt támogatja Vjacseszlav Molotov Kliment Vorosilov, Lazar Kaganovics, Mihail Kalinyin. Vele szemben Buharin a törvénytelenségek megszüntetéséért, a gabona felvásárlási árának növeléséért, az erőszakos kuláktalanítás ellen lép fel. (Hívei: Rikov, Tomszkij, Uglanov.) Ideiglenesen a buharini irányvonal a túlsúlyos.
VII. 11. Megszervezett találkozó Nyikolaj Buharin Grigorij Szokolnyikov és a kalugai száműzetésből erre az alkalomra Moszkvába érkezeit Lev Kamenyev között egy Sztálin elleni szövetség lehetőségéről, a fejlődés perspektíváiról.
Nyár Jan. óta 150 kisebb parasztfelkelés történt az országban.
VII. 17.–IX. 1. A Komintern VI. kongresszusa elfogadja a IV. kongresszus óta heves vita tárgyát képező programját. Kiemeli a szociáldemokrácia balszárnya elleni harc fontosságát.
VIII. 27. Párizsban a SZU 14 ország társaságában aláírja a béke védelmét szolgáló Briand–Kellogg paktumot.
X. 8. A PI határozata elítéli Buharint, mert a testület tudta nélkül publikálta írásait. (Ez a cenzúráztatási kötelezettség kezdetét jelenti a kb-tagoknak.)
XI. 27. A Buharin-csoport elleni támadás első akciója: leváltják a moszkvai első titkárt, Nyikolaj Uglanovot, s helyére Vjacseszlav Molotovot ültetik.
XII. A szovjet szakszervezetek VIII. kongresszusán Lazar Kaganovics sikertelen kísérletet tesz az elnök, Mihail Tomszkij kibuktatására.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi