Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. 30. Rendelet a Goszbank által nyújtott „közvetlen bankhitel” bevezetéséről. (Ezzel megszüntetik a vállalatok és trösztök egymás közötti hitelnyújtási tevékenységét.)
II. – -A kb kiadja az első utasítást a kulákokkal kapcsolatos eljárásról. Júl. 1-jéig 320 000 kulákgazdaságot – mintegy 1,5 millió embert – „kuláktalanítanak”, azaz elkobozzák tulajdonukat, s száműzik őket. A hivatalos párttörténet 240 757 kulákcsalád száműzéséről beszél, de a kulákgazdaságok teljes számát 1 millióra becsülik – ez 4,5 millió ember. Sorsuk máig tisztázatlan.
II. 20. – Bejelentik, hogy a parasztságnak több mint 50%-a csatlakozott a közös gazdaságokhoz, amelyek többsége artyel vagy kommuna.
II–III. – E két hónap során irtják ki a legtöbb háziállatot. Az állatállomány a háború előttinél is alacsonyabb szintre zuhan (különösen az Urálban és Szibériában). Elvész a szarvasmarhák 14,6, a sertésállomány 25, a juh- és kecskeállomány 30%-a.
IV. 2. – A kolhozokat és kolhoztagokat fölmentik az állatok után fizetendő adó alól. Az új szövetkezetek vetőmagsegélyt kapnak.
V. Rendelet az „egységes pénzügyi tervről”, amely kiterjed a gazdaság szocialista szektorainak összes pénzügyi eszközére. Döntenek arról is, hogy az állami vállalatoknak nem kell visszatéríteniük a költségvetésből finanszírozott beruházásaik árát.
X. 1. – Megreformálják az adórendszert, a korábban érvényben lévő illeték és ad hoc adó helyett „általános forgalmi adót” léptetnek életbe.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi