Gazdaság

Full text search

Gazdaság
II. – A szervezeti fogyatékosságok és párhuzamosságok megszüntetése céljából visszaállítják az egységes földművelésügyi minisztériumot. A kolhoztanácsot rövid időn belül megszüntetik.
– A mezőgazdaságban nő a központi beavatkozás; a kb-plénum úgy dönt, hogy minden kolhoz számára, minden növényre – pl. nemcsak a gabonára, hanem annak minden fajtájára is – pontos vetéstervet készítenek. A helyi körülményektől függetlenül a füves vetésforgó továbbra is kötelező.
V. 21.- Döntés a kollektivizálás befejezésére a balti államokban.
VII. – A kolhozok nem kapnak többé vetőmagot a begyűjtési minisztériumtól, hanem maguknak kell gondoskodniuk róla.
XII. – Az állami tervbizottság hatáskörét felosztják, az ellátás terén betöltött funkciót az állami ellátási bizottság (Goszsznab), technikai fejlesztési funkcióit pedig az új technika bevezetésére alakult állami bizottság (Gosztechnika) veszi át.
XII. 14. – Közös minisztertanácsi és kb-rendelet a pénzreform végrehajtására. Az egyének tulajdonában lévő készpénzt 1 : 10 arányban váltják be, így a megtakarított pénz nagyobb része értékét veszti. A takarékbetéteket 3000 rubelig 1 : 1 arányban váltják be, a nagyabb betéteket azonban csak csökkentett értékben. Az államkötvényeket 1 : 3 arányban váltják át, s egyidejűleg alacsonyabb, 2%-os kamatozású kötvényekre cserélik őket. Ez a pénzreform nem azonos a következő évek pénzreformjával, a jövedelmek nem változnak, az 1947. nov.-i 1000 rubel fizetés 1948. febr.-ban is 1000 rubel. E reform csak a készpénzfölösleget semmisíti meg, ill. az államadósságot csökkenti.
– A pénzreformmal egy időben megszüntetik a jegyrendszert és a „kereskedelmi árakat” is, s egységes kiskereskedelmi árakat vezetnek be. Ez átlagosan 17%-os fogyasztóiár-csökkenésnek felel meg Az árindex 321 (1940 = 100).
Az év folyamán- A gyáriparban fizetett átlagbér havi 550 rubel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi