Gazdaság

Full text search

Gazdaság
– Bevezetik a kolhozparasztok nyugdíjbiztosítását.
– A kb márc.-ban határozatot hoz a mezőgazdasági mechanizmus reformjáról. 5 évre előre rögzítik az állami felvásárlási terveket, kimondják az anyagi érdekeltség elvének érvényesítését, s ennek megfelelően megváltoztatják a felvásárlási árakat.
– A kb okt.-ben határozatot hoz az ipari tervezés tökéletesítéséről s a termelés gazdasági ösztönzésének fokozásáról. A vállalati gazdálkodásban a központilag meghatározott mutatók számát 10-re csökkentik, a bruttó termelés mutatóját, mint fő sikermutatót, az értékesítés mutatója váltja fel.
– Az ipari tervezésben megszüntetik a területi népgazdasági tanácsokat s a legfelsőbb népgazdasági tanácsot is. Visszaállítják az iparirányítás miniszteriális rendszerét.
– Amerikai becslések szerint a GNP (bruttó nemzeti termék) nagysága 231 milliárd dollár, növekedése 8%, a népgazdasági ágak szerinti megoszlása a következő: az iparból származik 61, a mező- és erdőgazdaságból 22, a szolgáltatások területéről 17%. A munkaképes korú lakosság (118 millió ember) 42%-a a mezőgazdaságban, 29%-a az iparban, s ugyancsak 29%-a a szolgáltatások területén dolgozik.
– Az ipari termelésen belül a fogyasztási cikkeket előállító iparágak részesedése 25,9%. – A vasútvonalak hossza 131 400 km (ebből villamosított 24 900 km). A vasúti áruszállítás 15,5%-át még mindig gőzmozdonnyal, 39,5%-át villanymozdonnyal, 45%-át pedig dízelmozdonnyal bonyolítják le,
– A háztáji gazdaságok adják a hús 40, a tej 39 és a tojás 67%-át.
– 1961–65 között a nemzeti jövedelem évi átlagos növekedési üteme 6,5%. A SZU GNP-je az USA-énak 50%-a.
– A munkások és alkalmazottak havi átlagbére 96,5 rubel.
– A városokban az egy főre jutó lakóterület 9,7 m2.
– A hivatalos lakásstatisztika alapján a munkáscsaládok kiadásaik 37,9%-át élelmiszerre, 13,9%-át ruhára, cipőre, 0,4%-át fűtésre, világításra, 24,2%-át kulturális és jóléti szolgáltatásokra, 7,1%-át pedig adóra fordítják. A paraszti háztartások kiadásai 45,2, 13,7, 2, 12,5 és 1,4%.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi