Gazdaság

Full text search

Gazdaság
A kb határozata szerint növelni kell a számítógépek és robotok szerepét a népgazdaságban.
– 1976–80 között a nemzeti jövedelem évi növekedése 3,6%-ra esett vissza. (Amerikai szakértők ezt az adatot kétségbe vonják, s becslésük szerint csupán 2,5% körül volt a növekedés üteme. A GNP nagyságát 1980-ban 1212 millió dollárra teszik.)
– Ugyancsak amerikai becslések szerint a magánkisipari és szolgáltató tevékenység aránya a nemzeti jövedelem termelésében 18%, míg a nemzeti jövedelem növekedéséhez való hozzájárulása 0,53%.
– 1976–80 között a háztájik részaránya a mezőgazdasági termelésben meghaladja a 25%-ot. A magántermelés állítja elő a burgonya 64, a zöldség 33, a hús 31, a tej 30 és a tojás 32%-át.
– A szovjet költségvetés szerint a védelmi kiadások aránya 5,8%-ra csökken. (Nyugati források azonban ezt a GNP 13%-ára becsülik.)
– A tv-készülékeket rádiókat, videókat és fényképezőgépeket teljes egészében a honvédelmi ipari minisztériumok bocsátják ki. A magnók 90%-a, a villamosok 60%-a, a személygépkocsik 10%-a szintén a honvédelmi ipar vállalataitól származik.
– A nyugati importban a gépek és berendezések aránya 23%-ra csökkent, miközben a mezőgazdasági termékeké 34%-ra nőtt. 1980-ban 9 milliárd dollárt fordítanak gabona- és élelmiszerimportra.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi