Politika

Full text search

Politika
I. 11. A NATO külügyminiszteri tanácsa szankciókat léptet életbe Lengyelország és a SZU ellen. Az intézkedéseket a lengyelországi szükségállapot bevezetésével indokolják.
I. 25. Meghal az SZKP ideológiai vezetője, Mihail Szuszlov. Brezsnyev képtelennek bizonyul a temetési beszéd megtartására, ami a külföldi megfigyelők számára is egyértelműen jelzi, hogy egészségi állapota kritikus pontjára érkezett.
V. 4–9. Daniel Ortega nicaraguai államfő hivatalos látogatást tesz a SZU-ban.
V. 24. A kb plénuma elfogadja a SZU élelmiszergondjait megoldani hivatott hosszú tavú élelmiszerprogramot, amely a mezőgazdasági termelőalapok másfélszeres növekedését irányozza elő 1990-ig. Az ülés személyi kérdésekről is dönt, Szuszlov ideológiai titkári helyére Jurij Andropovot, a KGB elnökét nevezik ki.
VI. 10. Az élelmiszerprogram irányítására a Minisztertanács Elnökségének Agráripari Bizottsága névvel több ágazat tevékenységét összehangoló csúcsszervet hoznak létre.
VI. 18. Ronald Reagan amerikai elnök embargót rendel el az olaj- és gázipari technológia SZU-ba irányuló szállítására. A korlátozás az amerikai leányvállalatokra, ill. az eladott licencekre is vonatkozik. Az embargó azt a Nyugat-Európa felé irányuló szovjet nyersanyagexportot nehezíti meg, amely kulcsfontosságú a szovjet költségvetési hiány csökkentése szempontjából.
X. 17. Eredménytelen szovjet katonai offenzíva az afganisztáni Pandzsir-völgyben.
XI. 10. Meghal Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács elnökségének elnöke.
XI. 12. A kb egyhangú szavazással Jurij Andropovot választja meg az SZKP főtitkárává.
XI. 22. A kb plénumán Andropov főtitkár a korábbi gazdaságpolitika folytatását ígéri, bár komoly korrekciókat helyez kilátásba. A „gyorsítás politikájaként” meghirdetett andropovi irányvonal súlypontjai a technológiai korszerűsítés, az állampolgári és ideológiai fegyelem megszilárdítása, valamint a lakossági ellátás javítása.
XII. 17. A korrupcióellenes harc élvonalába állított KGB új elnökévé Viktor Csebrikovot választják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi