Politika

Full text search

Politika
I. 5. A Legfelsőbb Tanács elnökségi rendelete a KGB kezelésében lévő ideggyógyintézeteket az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá helyezi.
II. hó vége A karabahi nemzetiségi ellentétek miatt véres örményellenes pogromok robbannak ki az azerbajdzsán főváros melletti Szumgajtban. (32 halott és 197 sebesült.)
III. 13.–IV. 5. Gorbacsov jugoszláviai látogatása alatt a Szovjetszkaja Rosszija közli Nyina Andrejevna leningrádi tanárnő levelét, amely a reformellenes politikai erők aktivizálódását indítja el. A levelet átveszik a vidéki sajtóorgánumok, s tanulmányozzák a hadsereg politikai gyűlésein. Gorbacsov hazatértéig a sajtó nem közöl ellenvéleményt.
V. 25. Megkezdődik a szovjet csapatok szakaszos kivonása Afganisztánból.
V. 30.–VI. 3. Gorbacsov-Reagan csúcstalálkozó Moszkvában. A tárgyalások során több okmányt kidolgoznak, de nem jön létre megállapodás a washingtoni „csillagháborús” program leállításáról.
VI. 28–31. Összeül az SZKP XIX. pártkonferenciája. Heves viták után határozat születik a sajtónyilvánosság további fenntartásáról és a szocialista jogállam megteremtéséről. A párt- és tanácsi képviselők megválasztásánál bevezetik a többes jelölés rendszerét, s a pártszervezetekben 5 évre korlátozzák a választott tisztségek betöltésének időtartamát. A pártbizottságok és a titkárságok a határozat értelmében legfeljebb 2 választási időszakon át tevékenykedhetnek. Gorbacsov főtitkár, a pártapparátus társadalmi ellenőrzésének megteremtése céljából, javasolja a párttitkári és tanácselnöki tisztségek egyesítését.
VII. 28. A Legfelsőbb Tanács elnöksége határozatban szabályozza a gyülekezési jogot.
VIII. Észt, lett és litván újságok közlik a Molotov–Ribbentrop szerződés feltételezett titkos záradékát.
VIII. 5. Ligacsov gorkiji beszédében elutasítja a többpártrendszer és a piacgazdaság bevezetését, ill. bírálja a nemzetközi kapcsolatok osztályjellegétől eltekintő új szovjet külpolitikai doktrínát.
IX. 30. A Ligacsov távollétében tartott kb-ülésen a kb ideológiai titkárává és új pb-taggá választják Vagyim Medvegyevet. A menesztett Ligacsov a mezőgazdaságért felelős kb-titkár lesz. Csebrikov, a KGB elnöke kb-titkári funkciót kap, helyére Vlagyimir Krjucskov hadseregtábornokot választják.
X. 14. A kb mezőgazdasággal foglalkozó ülésén nem tud áttörni a bérleti rendszer „kínai típusú” reformkoncepciója a Ligacsov képviselte agráripari ellenállással szemben. A kompromisszumos döntés a bérleti rendszer bevezetését a helyi szervekre „bízza”.
X. 21. Közzéteszik az új szovjet alkotmány tervezetét.
XI. 16. Az észt legfelsőbb tanács rendkívüli ülésszaka kinyilvánítja Észtország szuverenitását. Az észt parlament föderatív szerződés megkötését javasolja a SZU legfelsőbb Tanácsának A Legfelsőbb Tanács elveti az észt alkotmánymódosítást, melyet élesen támad a szovjet sajtó. Az indiai látogatásáról hazatérő Gorbacsov főtitkár kompromisszumos módon foglal állást.
XI. 29.–XII. 1. Az észt és lett küldöttek ellenállása ellenére a Legfelsőbb Tanács elfogadja a különleges össz-szövetségi belügyi alakulatok felállítására módot adó alkotmánymódosítást. Az ülésen egyhangúan elfogadják a többes jelölés rendszerét bevezető új választási törvényt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi