Nemzetközi pénzügyek

Full text search

Nemzetközi pénzügyek
Jó üzletmenet és nyugalom jellemezte a valutapiacokat 1988-ban. A valuták egymáshoz viszonyított árfolyamai a korábban szinte megszokott gyakori kilengésekkel szemben meglepően szilárdnak bizonyultak az év során. A dollár leértékelődése, amely az 1985–87 közötti időszakban jellemezte az amerikai valutát, megállt, s 1989. márc.-ra az USD – a kanadai dollár kivételével – minden más tőkés valutához viszonyítva javult. Az árfolyam-stabilitást célként deklaráló nyilatkozatok a fejlett tőkés országok részéről nem maradtak puszta óhajok, rendszeresen érkeztek a hírek a hivatalos piaci intervenciókról, vagyis az egyes valuták árfolyamának őrzése végett végrehajtott eladásokról, ill. vásárlásokról. A kiegyensúlyozottságot az is jellemzi, hogy a közös nyugat-európai monetáris rendszer – az EMS – fennállása óta másodízben fordult elő, hogy 2 éven keresztül nem változtak a paritások.
A nemzetközi pénzügyi piacok lendületesnek mutatkoztak 1988-ban – bár az előző évihez képest a piac kiegyensúlyozottabb, a banktevékenység visszafogottabb volt, s a fejlődő országokkal szemben fennálló banki követelések csökkentek. Az értékpapírpiacok az emlékezetes 1987. okt.-i összeomlás után megerősödtek.
A pénzmozgások alapvető gazdasági hajtóereje makroökonómiai változásokból, szabályozási reformokból és piacspecifikus eseményekből táplálkozott 1988-ban. Ebben a legfontosabb makroökonómiai tényezők: a világ gazdasági teljesítményének javulása, a folyó fizetési mérlegek aránytalanságainak a csökkenése az Egyesült Államok, valamint az NSZK és Japán között, továbbá az árfolyamok nagyobb stabilitása, ellentétben az 1987-es évvel, amikor a befektetőket a dollár árfolyamesése és a kamatlábak emelkedése óvatosságra intette, a piaci résztvevők kevésbé érezték szükségét, hogy csökkentsék devizális kockázataikat, s nőtt a dollárban jegyzett értékpapírok kereslete. Az erős üzleti bizalom, a szilárdabb árfolyamok és a hosszú távú kamatlábak sokkal gyorsabban regenerálták az eurokötvénypiacokat, mint az az 1987-es őszi krach után várható volt.
Többéves gyorsulást követően viszont lassult a nemzetközi banktevékenység 1988-ban. A fejlett ipari országokkal szembeni bankköveteléseik növekedése 3%-kal, tartozásaiké pedig 23%-kal volt kisebb az előző évinél. A nemzetközi bankkövetelések a fejlődő országokkal szemben 12 milliárddal csökkentek (1987-ben még 19 milliárd USD-vel nőttek). A tartozásállomány pedig 25 milliárd USD-vel emelkedett, ami fele volt az előző évi növekménynek. A fejlődő országoknak a nemzetközi bankoknál őrzött hivatalos tartalékai 9 milliárd USD-vel apadtak (1987-ben még 40 milliárd USD-vel nőttek). A bankok összességében kevesebb hitelt vettek fel, s kevesebb hitelt is adtak.
A kereskedelmi bankok hitelszerkezetének átalakítása tovább folyt, általában a fejlődő országok számára kedvezőbb feltételek mellett, mint 1987-ben. Kedvezőtlen viszont, hogy az adósságok másodlagos piaca továbbra is rendkívül nyomott. A forgalom ugyan a 2-szeresére, mintegy 40 milliárd USD-re nőtt, de egyes országok adósságait változatlanul a tényleges követelés értékének feléért, harmadáért árulják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi