A munkanélküliségről

Full text search

A munkanélküliségről
A kormány 1989. jan. 1-jével vezette be a munkanélküli-segély rendszerét, s ezzel a munkanélküliség fogalma 1945 után először jelent meg a magyar jogalkotás gyakorlatában. A munkanélküli-segély bevezetése azonban nem volt előzmények nélküli.
A munkanélküli-segély bevezetését megelőzően ún. meghosszabbított felmondási idő volt érvényben. 1986. szept. 1-jétől a munkáltató 6 hónapra megnyújthatta a dolgozó felmondási idejét, ha el akarta bocsátani, s a területileg illetékes munkaerő-közvetítő szerv sem tudott megfelelő munkahelyet kínálni az érintett személynek. A dolgozó 6 hónapig teljes átlagkeresetét kapta a munkáltatójától. A vállalatnak azonban ezt a pénzt a tanácsi munkaerő-közvetítő szervek a költségvetés terhére megtérítették. 1989-ig 6619 ilyen esetet regisztráltak.
A meghosszabbított felmondási idő lejárta után további 6 hónapig elhelyezkedési támogatás járt azoknak, akik továbbra sem kaptak munkát. A támogatás összege az első 3 hónap alatt a nettó átlagkereset 75, később 60%-a volt. Ezt a támogatást már csak 2047-en vették igénybe. A munkanélküli-segély bevezetésétől, 1989. jan. 1-jétől a felmondási idő meghosszabbítására, ill. elhelyezkedési támogatásra az illetékes szervek már nem adhattak ki új engedélyt. A munkanélküli-segélyezettek száma rohamosan növekszik, és 1991 közepére elérheti a 100 000 főt, ami a keresők 2%-ának felel meg. Ismeretes, hogy a fejlett nyugat-európai országokban a munkanélküliségi ráta ennél jóval magasabb (7–10%), viszont mind az állami szerveknek; mind az állampolgároknak több évtizedes tapasztalatuk van ennek kezelésében és elviselésében is.
Állami munkanélküli-segélyre az jogosult, aki eddig is dolgozott, s a piaci körülmények miatt most nem kap munkát. A jogszabály ezt úgy konkretizálja, hogy munkanélküli-segély annak jár, aki az utolsó munkaviszonya megszűnését megelőző 3 évben 18 hónapi munka- vagy bedolgozói jogviszonnyal rendelkezik, és utolsó munkaviszonya megszűnése óta nem telt el 1 évnél hosszabb idő; a lakóhelye szerint illetékes munkaközvetítő iroda pedig nem tud képzettségi szintjének és egészségi állapotának is megfelelő állást felajánlani a számára.
A munkahelyre utazás ideje – az ide vonatkozó előírások szerint – legfeljebb napi 3 óra lehet, a keresetnek pedig meg kell haladnia a munkanélküli-segély összegét. A munkanélküli-segély az átlagkereset meghatározott %-a, attól függően; hogy a dolgozó munkakönyvébe mit írnak: megszűnt a munkaviszonya (70, 60), felmondott (65, 55), avagy kilépett (60, 50). A segély összege az első 180 napban 10 százalékponttal több, mint az év hátralévő részében. A munkanélküli-segély minimuma a mindenkori minimális bér 80%-a, maximuma pedig a minimális bér háromszorosa. A munkanélküli-segély folyósításának kezdő napja a másnapja annak, amikor a dolgozó a munkaerő-közvetítő szervnél bejelentkezik. A segélyt 3 éven belül 365 naptári napra fizethetik. A munkanélküli-segély folyósítását meg kell szüntetni, ha a dolgozó a számára felajánlott „megfelelő” munkahelyet nem fogadja el, vagy munkába áll, dolgozik, rendszeres jövedelemre tesz szert, amelynek összege eléri a minimális bért. Hogy tényleg jogosult-e a jelentkező a segélyre, azt a munkaerő-közvetítő szerv állapítja meg, s döntése természetesen bíróságon megtámadható, előzetesen államigazgatási úton nyújtható be fellebbezés.
A munkanélküli-segélyből 5%-os nyugdíjjárulékot vonnak, és mint jövedelem, személyijövedelemadó-köteles. Így aztán a segélyezés időtartama munkaviszonyban töltött időnek számít, az adott időszakban – a táppénz kivételével – mindenfajta társadalombiztosítási ellátás jár a munkanélkülinek. Ha a munkanélküli már egy kerek esztendeig felvette a neki járó munkanélküli-segélyt, és még mindig nem sikerült elhelyezkednie, további egy évig átmeneti munkanélküli-járadékra jogosult, melynek összege átlagosan a segély fele. A szegénységbe csúszástól való félelem arra hajtja ugyan a munkanélkülieket; hogy állást vállaljanak, számuk mégis nőttön-nő, s a jövőben ez a tendencia csak tovább erősödik.
Hazánkban a gazdaságilag aktív népesség 46%-os aránya a fejlett európai országok mutatóihoz képest magasnak mondható. Ezen belül a mezőgazdaságban foglalkoztatottak részaránya meghaladja a 20%-ot. Az elmúlt 10 évben a foglalkoztatottság mintegy 5%-kal csökkent, elsősorban a népesség elöregedése és a viszonylag alacsony nyugdíjkorhatár miatt. (A fejlett európai országokban, ahol az 1 főre jutó bruttó nemzeti termék közel négyszerese a hazainak, a foglalkoztatottság – és főként a mezőgazdaságban foglalkoztatottak részaránya – jóval alacsonyabb.) Ebben a torz gazdasági struktúra torz foglalkoztatottsági szerkezete is megnyilvánul, amiben meghatározó szerepük van a „nagy” szervezeteknek. 1989-ben az 1000-nél több főt foglalkoztató szervezetekben dolgozott a keresők közel fele, míg a 100 fő alatti kisszervezetekben a keresők alig 10%-a. A helyzeten ugyanis az sem változtatott érdemben, hogy a 80-as évek elejétől Magyarországon is számottevően elterjedtek a kisvállalkozások. A terepet még mindig a „nagyok” uralják, melyekre a termelékenység és a munkamorál alacsony szintje, az emberi erőforrásokkal való pazarlás, a rejtett kapun belüli munkanélküliség a jellemző.
Hazánkban lassan két évtizede kettős munkaerőpiac működik. Az első gazdaságban nem hatékony az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás, a kvalifikált és „gondos” szakemberek hiánya belső munkanélküliséggel párosult. A szervezetekben nemcsak a munkaszervezettség alacsony, hanem – a megélhetési költségekhez viszonyítva – a dolgozók bére is. A második gazdaságban nagyobb a lehetősége az önálló kezdeményezésnek, a hatékony vállalkozásnak és így a magasabb jövedelmeknek, ezért is pártoltak át abszolúte sokan, de az „ágazat” részarányát tekintve még mindig kevesen ebbe a szektorba. A második gazdaságban tevékenykedő emberek jelentős részének ma még az első gazdaságban is van állása, sőt sokan nemegyszer ottani munkaeszközeiket és felszereléseiket használják „esti műszakjaikban”. A „kettős kötődésbe” sok minden közrejátszott, de elsősorban az, hogy a foglalkoztatottság, a jövedelmek biztonságát hosszú évekig a nagy vállalatok adták. A kelet-európai országok többségével szemben a magyar gazdaság számára a második gazdaság hagyományai némi előnyt jelentenek a magántulajdont középpontba állító tulajdonreformhoz, amely részben felszívná a nagyvállalatoknál keletkező munkanélküliséget.
Az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás fontos színtere a piac. A munkaerőpiacra a 80-as évek második felétől – de különösen 1989–90-ben – a kereslet folyamatos csökkenése, ill. a kínálat ugrásszerű növekedése a jellemző: Miközben a vállalatok által bejelentett betöltetlen álláshelyek száma 1989-ben még 60 000 volt, 1990 őszén már csak 30 000, a munkát kereső állásnélküliek száma – legalábbis az egyetlen hivatalos információ, a munkaerő-közvetítő irodák szerint – az 1989 eleji 20 000-ről 1990 őszére már közel 60 000-re nőtt.
A legtöbb regisztrált munkanélküli Borsodban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van; míg a legtöbb állást Pesten kínálják. Nagyok a regionális eltérések a munkaerőpiacon, amit az elmaradott közlekedési és egyéb infrastrukturális viszonyok miatt nem lehet a Nyugat-Európában szokásos munkaerő-mobilitással áthidalni. Ez akkor is így van, ha a tények rácáfolnak arra az állításra – amely a munkanélküliség nyílt és tömeges megjelenésekor terjedt el hazánkban –, hogy a munkanélküliek szakképzetlenek, iskolázatlanok, munkakerülők és lumpenek. A munkanélküliek összetétele ugyanis közel azonos a keresőkével, s ugyanez vonatkozik az állást keresők csoportjára is.
Persze az adatok csalókák. Munkát sokkal többen keresnek, mint ahányan a munkaerőközvetítő hivatalban megjelennek. Sokan újsághirdetések vagy magánközvetítők útján próbálnak elhelyezkedni. A munkaadók – bár erre törvény kötelezi őket – sem mindig jelentik be üres állásaikat a területileg illetékes munkaerő-közvetítő irodának. A mintegy évi 1 millió embert érintő munkaerő-forgalomnak így is közel 1/5-ét a közvetítőirodák bonyolítják le. A magyar társadalom központi problémája már az igen közeli jövőben, hogy a növekvő munkanélküliséget hogyan képes kezelni a kormányzat, ill. tolerálni a társadalom. A munkaerő-piaci filozófia lényege a munkaerő-mobilitás élénkítése, a különböző munkavállalói csoportok alkalmazkodási képességének a javítása, a munkanélküliség lehetséges megelőzése, de ha az nem megy, akkor annak nem traumaszerű, hanem normális kezelése. Mindez folyamatos és intézményes formákban testet öltő együttműködést feltételez a kormányzat, valamint a munkavállalók és a munkaadók között, de az érdekegyeztetés nem pótolhatja a kormányzat stratégiájának és általa finanszírozott eszközrendszerének a kialakulását, ami a munkanélküliség kézben tartására irányul.
Az 1990. októberi taxisdemonstrációból ugyanis nemcsak az derült ki, hogy a piacgazdaságban szokásos árváltozásokat sem elrendelni, sem megemészteni nem képes sem a kormányzat, sem az állampolgárok, hanem az is, hogy egyelőre mindhárom fél közel hasonlóan felkészületlen a munkanélküliség robbanásszerű növekedésére.
A kormány 1988-ban a munkanélküliséggel kapcsolatos költségek finanszírozására úgynevezett foglalkoztatási alapot hozott létre 1,2 milliárd Ft összegben. Az alap forrásai 1989-ben megduplázódtak, 1990-ben pedig az előirányzott 6 milliárd forinttal szemben majdnem 10 milliárd forintot tettek ki. Az 1991. évi irányelvekben több mint 15 milliárd forintnyi előirányzatból látszik, a kormány nem mérte fel időben, hogy a szocialista piac összeomlásával tömeges munkanélküli-gócok alakulhatnak ki. Nem mérte fel, holott szándékai szerint arra törekszik, hogy ne legyenek robbanásszerű változások, a munkanélküliség mértéke ne legyen a lakosság számára elviselhetetlen. Csakhogy ez épp a piacgazdaság törvényeiből adódóan elsősorban nem rajta múlik. 1989–90-ben a foglalkoztatási alap 1/3-át fordították munkanélküli-segélyre. Mint ismeretes, a vállalkozóként újrakezdők 1989-ben 300 000, 1990 első felében 400 000 forint kamatmentes kölcsönt kaphattak, ha a felvett kölcsön visszafizetésére némi garanciával is rendelkeztek. E kölcsön bevezetését és alkalmazását rengeteg vita kísérte, hiszen a szakemberek szerint a hitelt általában olyan emberek vették fel, akik egyébként is jó gazdasági helyzetben éltek, különben garanciát sem tudtak volna nyújtani. A vállalkozást a hitel segítette, de sok vállalkozásra éretlen embert is bekergetett egy olyan életformába, amely bukáshoz vezet.
A munkaügyi szakemberek szerint a vállalkozói kölcsön kedvező volt, hiszen 18 000 állampolgárt indított el a vállalkozás útján. Az utóvizsgálatok azt mutatják, hogy e kölcsön segítségével beinduló vállalkozások nagyobb része sikeres volt. A pénzügyi szakemberek szerint viszont a vállalkozói kölcsön céltévesztett pénzügyi megoldás. A munkanélküliség problémáját épp a szegényeknél nem kezeli, miközben kamattérítés címén óriási terhet ró a költségvetésre (miután a 4 éves kölcsön kamatmentes volt). Így aztán pénzügyi korlátokra hivatkozva – vagyis hogy a foglalkoztatási alap kimerült – a kormány 1990 nyarán gyakorlatilag megszüntette a vállalkozók, újrakezdők kamatmentes kölcsönét, miközben a jogszabályt nem vonta vissza. Új engedélyt a munkaügyi és a pénzügyi szervezetek nem adnak ki, az eddig felvett kölcsönök után a foglalkoztatási alap állja a kamatot.
A felfüggesztés sorsára került a foglalkoztatási alapból az ún. munkahelyteremtő beruházások állami támogatása is. Az indok az, hogy elfogyott a pénz, és új pénzforrás nem teremthető. A rendszer lényege az volt, hogy amennyiben a munkaadó olyan körzetben hoz létre munkahelyeket, ahol az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség, a bekerülési költség 1/3-át a foglalkoztatási alap állta. S bár e kedvezmény segítségével sok ezer munkahely létesült, nem mind jövedelmező, úgyhogy felfüggesztése igencsak indokolt volt; azért is, mert döntési szempontjai a piaci kritériumokkal ellentétesek, s azért is, mert e támogatás nem célzottan érinti a munkanélkülieket.
Aktív foglalkoztatáspolitikai eszköz az ún. átképzési támogatás. Ezt a fajta költségvetési juttatást 1989–90-ben gyakorlatilag két címen vehették igénybe. Azon munkanélkülieknek, munkanélküli-segélyben részesülőknek, akik olyan átképző vagy kiképző tanfolyamon vesznek részt, mely segíti elhelyezkedésüket, a tanfolyam költségeit a munkaközvetítő iroda fizeti. Ezenfelül az érintett polgár az átképzés idejére 110%-os munkanélküli-segélyt kap. Az átképzés időtartama lehetőleg 3 hónapnál több, de 30 hónapnál kevesebb kell legyen. A támogatás másikfajta igénybevétele a leendő munkanélküliekre vonatkozik. Ha adott foglalkoztatónál valószínűsíthető, hogy néhány hónapon belül tömeges elbocsátásokra kerül sor, és a munkaadó hajlandó munkavállalói számára szakmásító átképző tanfolyamokat szervezni, igénybe vehető az állami támogatás.
A foglalkoztatási alapból finanszírozzák a munkaközvetítő irodák fenntartását és fejlesztését is. A megyék közel felénél 1990-ben megyei munkaügyi hivatalok alakultak, a többiben munkaügyi szolgáltató irodák működnek. Az önkormányzati választásokig e hivatalok, ill. irodák megyei tanácsi intézmények voltak, melyek gépi és technikai fejlesztési költségeit az Országos Munkaerő-piaci Központ finanszírozta. Tőlük függően szerveződnek a városokban és községekben sorozatosan a munkaerő-közvetítő irodák. 1990-ben több mint 150 városban 1000 ember foglalkozott munkaerő-közvetítéssel.
A zsúfolt törvénykezési program miatt 1990 végén már nem került sor az ún. foglalkoztatási törvény megalkotására, amely egyebek közt a munkanélküli-biztosítást is szabályozni hivatott: A legutolsó elképzelések szerint ennek fedezetére a munkaadók és a munkavállalók a keresetek 1-1%-át fizetnék be.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi