Megbízás az értékpapír-forgalmazónak

Full text search

Megbízás az értékpapír-forgalmazónak
Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a befektetőknek csak kisebb hányada keresi fel ügynökét meghatározott, konkrét papír vásárlására szóló megbízással. A forgalmazóra tehát nagy felelősség hárul, hiszen tanácsot, segítséget, információt kell nyújtania ügyfelének. A döntés joga, sőt kötelessége természetesen mindig a befektetőé, azt tőle senki át nem vállalja. A legtöbb forgalmazó (ha nem mindegyik) azonban csak úgy fogad el megbízást, hogy kéri a várható vételár, ill. az eladandó értékpapír egyidejű átadását, letétbe helyezését. Ezt a forgalmazók, ill. a teljes értékpapírpiac biztonsága követeli meg, mert egyetlen ügylet esetleges nem teljesítése láncolatot indíthat el a piacon, több forgalmazót, ill. befektetőt hozhat nehéz helyzetbe.
Minden üzlet alapkérdése az árfolyam. A legritkább esetben szól a megbízás fix árfolyamra, amikor is az üzletkötőnek csak az az egyszerű végrehajtói feladata marad, hogy ha azt a piaci helyzet megengedi, vegyen vagy eladjon. A megbízás másik végletes formája, amikor a befektető teljesen szabad kezet biztosít a közvetítőcégnek az ár meghatározásában, azaz csak annyit mond: a legjobb áron adjon vagy vegyen az üzletkötő. Fejlettebb piacokon ez a leggyakoribb megbízási, ill. ármeghatározási forma. Ez a forma teljes bizalmat feltételez a közvetítőcéggel és üzletkötőivel szemben. A teljes bizalom kialakulásához működő, viszonylag stabil szabályok alapján dolgozó piac szükséges, valamint kialakult, tartós partneri kapcsolatok. Amíg e feltételek nem teremtődnek meg nálunk is, addig valószínűleg a tól-ig árfolyamokra szóló megbízás lesz a leggyakoribb, azaz eladás esetén a befektető a minimális árat adja meg, amin még hajlandó eladni, vétel esetén pedig a maximális árat, amin még hajlandó venni.
Szerződéskötés esetén tisztázandó az is, hogy a befektető a megbízást mennyi ideig tartja, különösen a megadott ár szempontjából, ill. hogy mi történjék, ha az adott határidőn belül az adott árfolyamon vagy mennyiségben az üzlet a piacon nem hozható tető alá. Ebben a kérdésben két különböző lehetőség van: a megbízás. szólhat visszavonásig (tehát határidő nélkül) vagy fix határidőig, melynek letelte után a megbízás vagy automatikusan hatályát veszti, vagy a megbízónak új feltételeket kell szabnia, hogy a megbízás teljesíthető legyen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi