Utasforgalmi norma

Full text search

Utasforgalmi norma
Mennyiségi keret:
1. gépkocsi vagy lakóautó, vagy tehergépkocsi vagy autóbusz: 1 db
2. szeszes ital:3 liter égetett szeszes ital
5 liter bor, valamint
10 liter sör
3. dohánygyártmány:
500 db szivarka vagy
100 db szivar, vagy
500 g dohány
4. építőanyag és épületberendezési és felszerelési tárgy a felhasználási célnak megfelelő mennyiség
5. egyéb áruk:500 Ft egyedi értékig fajtánként 10 db
2000 Ft egyedi értékig fajtánként 5 db
5000 Ft egyedi értékig fajtánként 2 db
5000 Ft egyedi érték felett 1db
Megjegyzés: A fajtánkénti megjelölésen az egyes áruk szokásos kiskereskedelmi kiszerelés szerinti mennyiségét (pl. liter, kilogramm, pár, méter, tucat, készlet, doboz, zsák, ballon) kell érteni.
A mennyiségi keretet az értékkeret korlátozza, miszerint a behozatal csak 5000 Ft egyedi vagy összértékig vámmentes (14 éven aluli utasok esetén csak 1000 Ft-ig).
A fenti normákat nem meghaladó áruról szóbeli árunyilatkozat adható. Ilyennek minősül a „zöld folyosó” igénybevétele is.
Írásbeli árunyilatkozatot kell adni, ha a fenti normáknál több árut hoznak be; az útiholmin felüli szeszes italról, dohányáruról; a vámkezelésre engedélyhez kötött árukról; a fuvarozásra feladott poggyászról (azok számáról); harmadik személy részére hozott ajándéktárgyakról.
A vámszabás alapja: a külföldi (nettó) vételár az MNB valutaeladási árfolyamán forintra átszámolva.
Vámtétel(ek): a 21 áruosztályból és ezen belül 99 árucsoportból álló Kereskedelmi Vámtarifa alapján számítják a vámot, kivéve, ha az áruk összértéke 15 ezer forintnál kevesebb, vagy ha 15 ezer forintnál több, de egyedileg a behozott áruk értéke 500 forintnál kevesebb. Ezekben az esetekben a vámtétel egységesen 17%.
Fontos vámformaság: a vámkezeléshez a valutafedezetet valutakiviteli engedéllyel vagy ajándékozási okirattal igazolni kell.
Vámkezelési díj: a vámérték 2%-a, de maximum 2000 Ft.
Áfa az utasforgalomban: 1990. jan. 1-jétől az utasforgalomban behozott, nem vámmentes áruk után is kell általános forgalmi adót fizetni. Az áfa mértéke: 25%. Alapjául a vámérték, a kiszabott vám és a vámkezelés díj összege szolgál.
Behozatali tilalmak és korlátozások: tiszta szesz behozatala tilos. Nem vámkezelhető a gázpisztoly, a gázpisztolyhoz való patron és a gázhatású önvédelmi spray, a támadó fegyverként használható eszköz, ill. minden olyan áruféleség, amelynek beszerzését, felszerelését, használatát, üzemeltetését valamely hatályos jogszabály tiltja. Figyelemmel kell lenni továbbá a növény- és állat-egészségügyi előírásokra, valamint azokra a rendelkezésekre, amelyek az egyes áruk behozatalát külön engedélyhez kötik (ilyenek pl. a sport- vagy vadászati célú lőfegyverek és lőszerek, a CB-rádió adó-vevő készülékek stb.).
Gépkocsi behozatala
A személygépkocsik vámkezelésére mindig speciális szabályok voltak érvényben. A vámtételek az új gépkocsi behozatalára ösztönöztek. 1989-ben olyan kedvező vámfeltételeket (10%-os vám) alakítottak ki, hogy a behozatal ugrásszerűen megnőtt: 68 065 személygépkocsit hoztak be, s ezek után 3,4 milliárd Ft vámot fizettek a magyar állampolgárok. 1988-ban 5358 db volt a behozatal, s 480,7 millió forint a vám. A 25%-os áfa bevezetésével a behozatal visszaesett.
Vámalap: a számla szerinti érték a külföldi forgalmi adóval csökkentve, melyet a MNB a vámkezelés napján érvényes valutaeladási árfolyamán számolnak át forintra. (Kivétel a 4 évnél régebben gyártott gépkocsi, mely 4 évesnek számít, ill. a kelet-európai országokban gyártott gépkocsi, ahol a Merkur ára az irányadó.)
Vámtételek: benzinüzemű 1600, dízelüzemű 2000 cm3-ig 18%; benzinüzemű 1600–2000, dízelüzemű 2000–2500 cm3 között 28%; benzinüzemű 2000, dízelüzemű 2500 cm3 felett 48%. A katalizátoros autók vámtétele minden esetben 5%-kal kevesebb.
A fenti vámtételeket csak a 4 évnél nem régebbi gyártású gépkocsikra alkalmazzák. Az ennél idősebb gépkocsikat a fenti vámtételekhez hozzáadott +30%-os vámmal vámkezelik.
A vámkezeléshez szükséges okmányok: a határvámhivataltól belépéskor kapott ún. továbbítási okmány; útvonalengedély; a tulajdonjogot és a valutafedezetet igazoló okmányok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi