Litvánia

Full text search

Litvánia
A litvánok az indoeurópai nyelvcsalád balti ágához tartozó nép. Őseik az i. e. 2. e. elején érkeznek a mai Litvánia területére. Az i. sz. 1. e.-ben alakulnak ki a különböző törzsek. Államként (törzsszövetségként) való első írásos említésük (szlávul, Lituaként): 1009. Quedlinburgi Annales.
13. sz. eleje – A különböző litván törzsek szövetségbe tömörülnek. E folyamatot a Német és a Kardhordozó Lovagrend támadásai siettetik.
1236 – Šiauliai mellett a žemaitjai csapatok a latgalok, lívek, észtek támogatásával súlyos vereséget mérnek a Kardtestvérek Rendjére a litvánok ellen vezetett első keresztes hadjárat során. (A kudarc nyomán a Kardtestvérek egy év múlva egyesülnek a Német Lovagrenddel.)
1236 – Mindaugast (szlávul Mendog) először említi egy krónika a litvánok nagyfejedelmeként (uralkodik 1263-ig) egy Mazóviai Konrád elleni katonai szövetség kapcsán. Mindaugas kezdi el a kb. 70 ezer km2-es etnikai Litvánia fegyveres egyesítését, s ő kapcsolja hozzá az első hódítást, a szláv „Csornaja Ruszt” is.
1251 – Mindaugas arra kényszerül, hogy felvegye a kereszténységet. (Az ellene lázadó egyes litván törzseket a lovagok is támogatták.)
1252 – A Livóniai Lovagrend (a Kardtestvérek 1237 utáni neve) elfoglalja a tengerpart egy sávját és Memel (litvánul Klaipéda) néven várat épít fel.
1253 – Mindaugas IV. Ince pápától koronát kap, de a kereszteseken Durbe mellett aratott győzelme után (1260) visszatér a pogány hitre.
1258 – Az első tatár betörés Litvániába. Ettől kezdve az ország háborúban áll az Aranyhordával.
1283 – A Német Lovagrend befejezi a balti poroszok leigázását és megkezdi az 1422-ig tartó háborúskodást a litvánokkal.
Vytenis (1295–1316) és Gediminas (1316–41) uralkodása alatt a Litván Nagyfejedelemség 120 ezer km2–re gyarapodik. Meghódítják Belorussziát, Vityebszk, Polock környékét, Podljase és Poleszje szláv tartományokat. Az új hódítások élére vazallus fejedelmek kerülnek. A litván urak közül sokan felveszik a pravoszláv kereszténységet. Gediminasnak sikerül a családon belül átörökíteni a nagyfejedelmi hatalmat, ezzel megalapítja Kelet-Európa egyik leghíresebb dinaszitáját. Ő a Jogaila (magyarul Jagelló)-ház őse (Jogaila nagyapja). Leszármazottai (a Gediminek) Oroszországban a legelőkelőbb családok közé fognak számítani: Golicinek, Kurakinok, Trubeckojok stb.
Algirdas (Olgerd) nagyfejedelem (1345–1377) uralkodása újabb nagy hódítások korszaka. Megszerzi Volinyt, Csernyigovot s az egész Kijevi Nagyfejedelemséget (Litvánia ekkor kb. 650 ezer km2).
1323 – Az első említés Vilniusról, mint Gediminas székvárosáról (még nincs állandó főváros, de Kernavé és Trakai mellett ekkor kap Vilnius folyamatosan kiemelkedő szerepet).
1363 – Szinyie Vodinál (Déli-Bug) Algirdas súlyos vereséget mér az Aranyhordára.
1379-86 – Fegyveres trónviszály Gediminas utódai között. Ennek során Algirdas fia, Jogaila a Német Lovagrend segítségét kéri nagybátyjával, Kestutisszal és annak fiával, Vytautasszal szemben. Cserébe lemond žemaitijáról (1382).
1385 – A krevei unió. Perszonálunió jön létre a Litván Nagyfejedelemség és a Lengyel Királyság között. [Nagy Lajos magyar és lengyel király halála után (1382) üresen maradt a lengyel trón.] Jogaila litván nagyfejedelem feleségül kapja Hedviget (Nagy Lajos leányát), s vele övé a lengyel trón is. Cserébe megígéri, hogy népével együtt felveszi a kereszténységet és hogy katonai segítséget nyújt a Német Lovagrenddel szemben az elveszett lengyel földek visszaszerzéséhez.
1387 – Aukštaitija országrész megkeresztelése. (Az etnikai Litvánia másik fele – Žemaitija – a lovagrend kezén van.) A kikeresztelkedett litván urak jelentős kiváltságokat kapnak.
1382 – Jogaila lengyel király és litván nagyfejedelem, valamint unokatestvére, Vytautas szerződése az ellenségeskedések beszüntetéséről. Vytautas megkapja a litván nagyfejedelmi címet (1392–1430), de Jogaila lengyel király (1385–1434) vazallusa marad.
1404 – Vytautas, a litván történelem legkiemelkedőbb fejedelme, meghódítja Szmolenszket, majd a Dnyeszter-Dnyeper közti fekete-tengeri partvidéket. Ezzel Litvánia eléri legnagyobb területi kiterjedését (kb. 1 millió km2). Vytautas udvarában megszületik az első litván évkönyv (a 16. sz. végéig több készül). Az évkönyvek a litván kancellária munkanyelvén, óoroszul (és óbeloruszul) íródnak és a litván történelem eseményeit taglalják.
1410 – A grünwaldi (litvánul Žalgiris) csatában Jogaila és Vytautas legyőzi a Német Lovagrendet.
1413 – Megkeresztelik a lovagrendtől visszaszerzett Žemaitiját. Ezzel a litvánok, utolsóként Európában, belépnek a keresztények közé. A horodlei unió kimondja, hogy Vytautas halála után Litvánia maga választ nagyfejedelmet, de a lengyel király jóváhagyásával.
1422 – A melnói béke lezárja a Német Lovagrenddel való háborúskodást. A lovagrend lemond Žemaitijáról és a Nyemanon túlról, a Litván Nagyfejedelemség Memel vidékéről (Klaipéda).
1495 – Az első vilniusi céh, az aranyművesek céhének alapítása.
1501 – A Gediminek kihalásáig (1572) a lengyel király és a litván nagyfejedelem személye azonos.
1520/40-es évek – Terjedni kezd a reformáció. Lengyelországból a kálvinizmus, Poroszországból a lutheranizmus tanai kerülnek be az országba.
1522 – Vilniusban kinyomtatják a Litvánia (és a későbbi Szovjetunió) területén megjelent első könyvet. Kiadója a belorusz Franciszk Szkarina. A mű egyházi szláv nyelven jelenik meg.
1525 – A Német Lovagrend világi állammá alakul (Poroszország). Kelet-Poroszország Litvániával határos sávját Kis-Litvániának nevezik el, mivel az ott élők többsége litván.
1529 – Az 1. litván statútum. A büntető-, állam- és polgárjog összefoglalása.
1547 – Königsbergben megjelenik az első litván nyelvű könyv („A katekizmus egyszerű szavai”). Szerzője Martynas Mažvydas lutheránus lelkész.
16. sz. közepe – A Litván Nagyfejedelemség területe 770 ezer km2, lakossága 3,5 millió, ebből litván 1 millió fő.
1550/60-as évek – Az ellenreformáció kezdte.
1561 – A livóniai háború (1558–83) során az oroszokkal szemben a rigai érsek és a Livóniai Lovagrend nagymestere a litvánok támogatását keresi, s meghódol Zsigmond Ágost nagyfejedelemnek, aki lengyel király is.
1566 – Kiadják a 2. litván statútumot, amely megerősíti és kiszélesíti a nemesség rendi jogait, a szolgálati birtokot az örökbirtokokkal egyenlővé teszi.
1569 – A lublini unió. A livóniai háborúba belekeveredő litván Nagyfejedelemség katonai támogatás reményében államszövetségre lép a Lengyel Királysággal. Az új, föderatív lengyel-litván állam neve: Rzeczpospolita (köztársaság). A szerződés értelmében a közös uralkodót közös szejm választja meg Varsóban, megkoronázására Krakkóban kerül sor. A két állam külpolitikája egyeztetett, egyébiránt önállóak. A Litván Nagyfejedelemség (300 ezer km2 és 2 millió lakos) autonóm jogai: saját címer, törvények, vámok, pénzek, hadsereg, önálló költségvetés. A lengyel nemesség kiváltságai megilletik a litvánt is. Az unióért cserébe a Litván Nagyfejedelemségnek át kell adnia Ukrajnát és egyéb területeket a Lengyel Királyságnak. Bár az egyesülés formálisan két egyenrangú fél határozata, a lengyelek úgy tekintik, hogy bekebelezték Litvániát. Megindul a litván államiság hanyatlása, a lengyel kulturális és nyelvi expanzió, a litván nemesség ellengyelesedése.
1572 – Zsigmond Ágost halálával kihal a Jagelló-ház, az ősi litván fejedelmi család, a Gediminek leszármazottai.
1576 – Báthory István erdélyi fejedelmet lengyel királlyá és litván nagyfejedelemmé koronázzák. Uralkodik 1586-ig. Győztesen fejezi be a livóniai háborút.
1579 – Báthory István egyetemi rangra emeli a jezsuiták által 9 évvel korábban alapított wilnói (vilniusi) kollégiumot. (Ez a legrégebbi egyetem a későbbi Szovjetunió területén.)
1588 – Kiadják a 3. litván statútumot, amely az előző kettőt átdolgozva ismét megfogalmazza a nemesi kiváltságokat. Beiktatják a jobbágyok röghöz kötését.
1595 – Wilnóban kinyomtatják a mai Litvánia területén készült első könyvet, a jezsuita Mikolajus Daukša fordítását, egy katekizmust.
1596 – A breszti unió. A Rzeczpospolita pravoszlávjai elismerik Róma főhatóságát. Létrejön a görög katolikus (unitus) egyház.
1600–29 – A Litván Nagyfejedelemség részt vesz a Rzeczpospolita és Svédország közötti háborúkban.
1600–19 – A Rzeczpospolita háborúja Oroszországgal a cári trónért. A Litván Nagyfejedelemséghez kapcsolják a szmolenszki, a Lengyel Királysághoz a csernyigovi és novgorod-szeverszki földeket.
1629 – A wilnói egyetem kiadja az első litván szótárt (latin–lengyel–litván). Összeállítója a jezsuita Konstantinas Širvydas.
1632–34 – Oroszország harca a Rzeczpospolitával elvesztett birtokai visszaszerzéséért. Eredménye, hogy IV. (Vasa) Ulászló lemond orosz trónigényéről. (A „szmolenszki háború”.)
1652 – Wladislaw Siciński nemes javaslatára az 1505-ös formához képest újrafogalmazzák a „liberum veto” intézményét (a szejm csak egyhangú szavazás esetén hozhat törvényt).
1653 – Tilsitben (Poroszország) kiadják az első litván nyelvtant. Írója Daniel Klein.
1654–1667 – Háború a Rzeczpospolita és Oroszország között. A lengyel–litván állam elveszíti az 1618-as területi szerzeményeit és kénytelen elismerni a Dnyeper-balparti Ukrajna Oroszországhoz csatolását.
1688 – A „liberum veto” intézménye miatt először oszlik szét országgyűlés eredménytelenül. Ez 1795-ig még 40-szer ismétlődik meg.
1697 – A közös szejm határozata szerint a Litván Nagyfejedelemség ügyintézésében csak a lengyel nyelvet lehet használni.
1700–21 – A Rzeczpospolita részt vesz az északi háborúban, amely nagy pusztításokat okoz. Litvánia lakossága a járványok és hadjáratok miatt egyharmadával csökken.
18. sz. közepétől – Fokozatosan anarchiába fullad az ország. A rivális nemesek konföderációkba tömörülnek, a szomszéd országok rendszeresen beavatkoznak.
1764 – Egységes vám- és pénzrendszert vezetnek be az egész Rzeczpospolita területén.
1765–75 – A Poroszországban élő Kristijonas Donelaitis lutheránus lelkész, a litván irodalom megalapítója megírja „Évszakok” c. poémáját (csak 1818-ban adják ki).
1772 – A Rzeczpospolita első felosztásakor a lengyel–litván államon Oroszország, Poroszország és Ausztria osztozik. A Litván Nagyfejedelemség elveszíti a Nyugati-Dvinától Gomelig terjedő sávot, amelyet Oroszország szerez meg.
1773 – Feloszlatják a jezsuita rendet (1569 óta működtek Litvánia területén).
1785 – Wojciech Boguslawski, a lengyel színjátszás klasszikusa megalapítja Wilnóban az első városi nyilvános színházat. (Lengyelül, később oroszul játszanak.)
1788–92 – Az ún. „négyéves szejm” reformokat dolgoz ki az anarchiába fulladt állam megmentésére.
1791. máj. 3. – Új alkotmányt fogad el az országgyűlés. Eltörlik a „liberum vetót”, a Litván Nagyfejedelemség különállását, megtiltják a konföderációkat, menesztik az oroszbarát kormányt. A reformokkal egyet nem értők azonban a targowici konföderációba tömörülnek, s behívják a cári csapatokat.
1793 – A Rzeczpospolita második felosztásakor a Litván Nagyfejedelmség elveszíti a Neris folyótól a Pripjatyig terjedő sávot, amelyet a cári birodalomhoz csatolnak.
1794 – Tadeusz Kościuszko (Krakkó) és Jokübas Jasinskis (Vilnius) vezetésével sikertelen felkelés tör ki az 1772-es határok visszaállításáért.
1795 – A Rzeczpospolita harmadik felosztása Oroszország, Poroszország és Ausztria között. A lengyel–litván állam végleg megszűnik. A mai Litvánia területe csak a harmadik felosztáskor kerül nagyobbrészt a cári birodalomhoz, kisebbrészt (a Nyemanon túl) 1815-ig Poroszországhoz.
1807 – Napóleon az általa alapított Varsói Nagyhercegséghez csatolja az 1795-ös felosztáskor Poroszországhoz került Nyemanon túli részt. A litvánok ezért őt támogatják a Rzeczpospolita visszaállításának reményében, de várakozásukban csalódniuk kell.
1812. jún.–dec. – Litvánia területe a napóleoni seregek megszállása alatt.
1815 – A Nyemanon túli Litvániát a Lengyel Királysághoz kapcsolják, amit Oroszország unió formájában bekebelez (Bécsi kongresszus).
1817–23 – Titkos diákkörök működése (filaretek és filománok társaságai) Wilnóban. A 19. sz.-ban a város és környéke lakóinak 41%-a lengyel, 40%-a zsidó, 12,8%-a orosz, 4,2%-a belorusz, 2%-a litván.
1831 – A litvánok csatlakoznak az egy évvel korábban Varsóban kitört oroszellenes felkeléshez.
1832. máj. 13. – A felkelésben való részvétel miatt I. Miklós bezáratja a wilnói egyetemet. Szigorítják a cenzúrát.
1840 – A litván statútum helyett az Orosz Birodalom polgár- és büntetőjogi kódexét vezetik be.
1843 – Az 1801 óta létező wilnói és grodnói mellé megszervezik a kovnói (kaunasi) litván guberniumot is.
1861 – I. Sándor cár aláírja a jobbágyfelszabadításról szóló rendeletet. A litván kormányzóságokban a parasztoknak meg kell váltaniuk a földet, amelyet művelnek, a Nyemanon túl (Lengyel Királyság) viszont ingyen kapják meg. Megindul a kivándorlás Amerikába. 1914-ig 700 ezer ember távozik.
1862 – Átadják a mai Litvánia területén épült első vasutat a Szentpétervár–Varsó útvonal szakaszán.
1863–64 – Függetlenségi felkelés az 1772-es határokért és polgári reformokért az egykori Rzeczpospolita területein. Litvánia vezetői: Kasztusz Kalinovszki, Zygmunt Sierakowski, Antanas Mackevičius. Leverése után 22 ezer embert ítélnek halálra vagy száműznek.
1863. márc. 13. – A felkelés hatására egy cári rendelet lényegesen enyhébb feltételeket állapít meg a parasztság számára a jobbágyfelszabadításkor Litvániában, Belorussziában, a jobb parti Ukrajnában.
1864 – A kegyetlensége miatt „akasztó” Muravjovnak gúnyolt litvániai főkormányzó Wilnóban betiltja a latin betűs nyomdai termékeket az ettől kezdve csak Északnyugati Határterületként emlegetett, litvánok és beloruszok lakta kormányzóságokban. Bezárják a gimnáziumokat, az általános iskolákban az orosz a tanítás nyelve, üldözik a katolikus egyházat. (A latin betűs könyveket ezentúl Kelet-Poroszországból csempészik be.) A tilalom 1904-ig áll fenn.
1867 – Megszervezik a suwalki kormányzóságot (az Oroszországhoz tartozó Lengyel Királyságon belül), amelyhez a Nyemanon túli litván területek tartoznak.
1880 – A sajtótilalom kiegészítése engedélyezi a latin betűs tudományos művek terjesztését a nem litvánok lakta területeken. (Főleg Rigában, Szentpéterváron, Moszkvában alakulnak ki litván kulturális társaságok.)
1883 – Megjelenik a nemzeti öntudatot erősítő első litván folyóirat, az Aušra (Hajnal, 1883-86). Szerkesztője Jonas Basanavičius. A lapot Kelet-Poroszországban nyomják.
1889 – Megindul a liberális, de az Aušránál radikálisabb litván folyóirat, a Varpas (Harang, 1889-1905). A szintén Tilsitben (Kelet-poroszország) nyomtatott lap szerkesztője Vincas Kudirfra.
1896. máj. – A Litván Szociáldemokrata Párt alakuló kongresszusa. Vezetői az 1900-as évek elejétől: Kipras Bielinis, Steponas Kairys mérnök, Vladas Požela jogász.
1897 – A cári birodalomban végzett, de a mai Litvániára (Klaipéda és környéke kivételével, ami 1897-ben Németország része) kivetített népszámlálás adatai: a lakosság száma 2,67 millió fő, ennek 13%-a él városokban. Nemzetiségi megoszlás: 61% litván, 13% zsidó, 10% lengyel, 5-5% belorusz és orosz, 4% német. A népesség 54%-a ír-olvas. A népsűrűség 41 fő/km2.
1899 – Palangában (Kurland) megtartják az első litván nyelvű nyilvános színházi előadást.
1902 – A litván nemzeti újjászületésért küzdő Varpas c. lap körül alakulni kezd a Litván Demokrata Párt (1905-től hivatalosan is ezt a nevet viseli). Vezetői: Ernestas Galvanauskas mérnök, Kazys Grinius orvos, Povilas Višinskis kritikus.
1904 – Petras Bučys, Jonas Maironis, Adomas Jakštas, a szentpétervári teológiai akadémia professzorai kidolgozzák a Litván Kereszténydemokrata Párt első programját.
1904. ápr. 24. (máj. 7.) – A cári kabinet feloldja a litvánok lakta kormányzóságokban a latin betűs sajtótermékekre érvényes tilalmat.
1905- Az oroszországi polgári demokratikus forradalom hatására sztrájkok és tüntetések Litvániában.
1905. nyár – Jonas Basanavičius orvos, a litván újjászületési mozgalom „atyja” hozzákezd egy nemzetgyűlés megszervezéséhez.
1905. nov. 21–22. (dec. 4-5.) – A „nagy vilniusi szejm”. Az egész Litvániát képviselő kb. 2 ezer küldött 7 frakciót alkot. Az elfogadott közös nyilatkozatban kulturális és politikai autonómiát követelnek. A szejm alatt új politikai mozgalom születik, a Litván Parasztszövetség. Alapítói a demokraták fiatalabb tagjai: Juozas Gabrys, Petras Ruseckas, Ernestas Galvanauskas.
1907 – A Demokrata Pártból kiválik egy nemzeti szárny, amely a Viltis (Reménység) c. lap körül tömörül. Vezetője s a lap szerkesztője Antanas Smetona és Augustinas Voldemaras.
1911 – 36 éves korában meghal Mikolajus Čiurlionis festő és zeneszerző, a litván kultúra jelentős alakja.
1915. ősz – Az I. világháború során a litvánok lakta kormányzóságok német megszállás alá kerülnek.
1916 – Az 1911-ben Párizsban alapított és 1915 óta Lausanne-ban működő, Juozas Gabrys jogász vezette Litván Információs Iroda az önrendelkezés és autonómia propagálása mellett egyre gyakrabban veti fel az önálló Litvánia gondolatát.
1917. szept. – A megszálló német hatóságok engedélyével „litván konferenciát” tartanak Vilniusban. Ezen egy 20 fős testületet választanak, amely kvázi-kormányként működik. Az ún. Taryba (tanács) élére Antanas Smetonát állítják.
1917. dec. 11. (24.) – A Taryba bejelenti a Németországgal szoros gazdasági, politikai szövetségben álló önálló Litvánia kikiáltását.
1918. febr. 16. – A Taryba, amely a támadások kereszttüzében áll a német szövetség deklarálása miatt, új nyilatkozatot fogad el arról, hogy Litvánia a németektől is független, szuverén állam. Kinyomtatását azonban a német cenzor megtiltja.
1918. tavasz – A breszti béke megkötése után Szovjet-Oroszországból visszatérő bolsevik litvánok létrehozzák az első kommunista sejteket.
1918. júl. 2. – A Taryba, hogy elkerülje Litvánia Poroszországhoz csatolását, német nyomásra az államformát „demokratikus monarchiában” állapítja meg, s a trónra Vilmos württembergi herceget hívja II. Mindaugas néven.
1918. okt. 1–3. – Vilniusban megtartja illegális I. kongresszusát Litvánia és Belorusszia Kommunista Pártja. A fegyveres felkelés mellett döntenek.
1918. dec. 8. – Vilniusban megalakul az ideiglenes litván forradalmi munkás-paraszt kormány az Oroszországból illegálisan átdobott Vincas Kapsukas-Mickevičius vezetésével.
1918. dec. 16. – Kikiáltják a tanácsköztársaságot Litvániában, amelyet Szovjet-Oroszország azonnal elismer (22.), és segítséget ígér.
1918. dec. – A nov.-ben kapituláló és a forradalomtól szétzilált Németország megkezdi csapatai kivonását a megszállt területekről. Helyükre fokozatosan benyomul a Vörös Hadsereg. 1919. febr. végére Litvánia nagyobb részén győz a bolsevik felkelés.
1918. dec.–1919. dec. – Polgárháború Litvániában. A litvánok német és lengyel segítséggel kiverik .a Vörös Hadsereget, lett támogatással a Bermondt-Avalov-féle balti német, fehérorosz csapatokat. Újabb emigrációs hullám kezdete. 1939-ig 100 ezer ember vándorol ki, főként Dél-Amerikába.
1920. júl. 12. – Békeszerződés Szovjet-Oroszor szág és Litvánia között. Ebben a bolsevikok elismerik a szuverén Litvániát nagyjából az etnikai határoknak megfelelően, valamint Litvánia jogát Vilniusra, amelyre a lengyelek is aspirálnak.
1920. okt. 9. – Lucjan Zeligowski tábornok lengyel népfelkelő légiósai megszállják az antant által is Litvániának ítélt lengyel többségű Vilniust és vidékét.
1920. nov. 29. – A vilniusi sáv megszállása miatt kitört litván-lengyel háború vége. Népszövetségi közvetítéssel demarkációs vonalat húznak, de a két ország mindenféle kapcsolatot megszakít egymással. A fővárosuktól megfosztott litvánok ideiglenesen Kaunasba teszik át a kormány és az államfő székhelyét.
1921. szept. 22. – Litvániát felveszik a Népszövetségbe (Lett- és Észtországgal együtt). Litvánia az egykori kovnói, wilnói, grodnói és suwalki kormányzóságokból alakult meg. Területe 52 822 km2, fakóinak száma 2 030 000 (1923), népsűrűsége 40 fő/km2. A lakosság megoszlása: litván 840, zsidó 7%, lengyel 3%, orosz 2,5%; német 1,4%, lett 0,7%, belorusz 0,290; 86% katolikus, 4% lutheránus, 3% ortodox vallású. (Az adatok a vilniusi és memeli terület nélkül értendők.) Nemzeti zászlaja a sárga-zöld-piros trikolór. Címere: piros mezőben vágtató, kivont kardú lovas, pajzsán kettős kereszttel. Litvánia agrárállam. Fő kiviteli cikkei: gabona, tojás, kender, len. Fő külkereskedelmi partnerei: Németország, Nagy-Britannia.
1922. febr. 25. – Az 1920. máj. 15-e óta ülésező alkotmányozó nemzetgyűlés elfogadja a földtörvényt, amelynek célja a feudális nagybirtokrendszer szétzúzása (a 3 ezer földbirtokos lengyel vagy ellengyelesedett litván) és egy módos birtokos paraszti osztály kialakítása. A 80 ha-nál nagyobb földbirtokokból az állam földalapot halmoz fel, amelyből 1937-ig 10 ezer háborús önkéntes, 38 ezer zsellér, 26 ezer törpebirtokos kap földet. Ám az új tulajdonosok 45%-a 1937-ig gazdaságát eladni kényszerül.
1922. aug. 1. – Kihirdetik az alkotmányt. A 3 évre delegált 78 tagú szejm gyenge köztársasági elnököt választ, aki kijelöli a miniszterelnököt és a kormány tagjait. A kabinet a parlamentnek felelős, vele szemben a képviselők bizalmatlansági indítvánnyal élhetnek.
1922. okt. 1. – Bevezetik a nemzeti valutát; a „litas”-t (1 litas = 0,1 USD).
1923. jan. 10. – A Németországtól a versailles-i békében elcsatolt és francia megszállás alá került Memel-vidéket Petisné tábornok ellenállás nélkül átengedi a bevonuló litván csapatoknak. A 2566 km2-es tengerparti sávon 140 ezer lakos él. (1910-ben 71 ezer német, 67 ezer litván.) A Memel-vidék, amelynek központja Memel (Klaipéda) kikötőváros, a Népszövetség által kidolgozott statútumot kap és autonómiát Litvánián belül.
1924. aug. 23–25. – Az első országos dalos ünnep Kaunasban.
1926. máj. – A 3. szejmválasztásokon az 1920 óta különböző pártokkal koalícióban, majd 1924: jún.-tól egyedül kormányzó kereszténydemokraták elveszítik a parlamenti többséget főleg a vilniusi egyházmegye kérdésében tanúsított Vatikán-politikájuk miatt.
1926. jún. 15. – Néppárti (parasztpárt)-szociáldemokrata kormány alakul. (37 mandátum a 35 tagú keresztény blokk ellen a 85 tagúra növelt. szejmben.) Miniszterelnök: Mykolas Sleževičius.
1926, szept. 28. – Megnemtámadási szerződés Litvánia és a Szovjetunió között. A SZU külön jegyzékben elismeri az 1920-as határokat. (Vilniusszal együtt.)
1926. dec. 17. – A hadsereg, a jobboldali nemzeti párt és a kereszténydemokraták vezetésével végrehajtott államcsíny megbuktatja a baloldali kormányt. A néppárti államfő, Kazys Grinius a nemzeti párt egyik radikális vezetőjét, Augustinos Voldemaras történészt bízza meg kormányalakítással, majd lemond. Az új köztársasági elnöknek a mérsékelten jobboldali Antanas Smetona szerkesztőt, a nemzeti párt másik vezéralakját választják meg.
1926. dec. 27. – Kivégzik az illegális kommunista párt 4 vezetőjét. Több baloldali politikust börtönbe zárnak, betiltják a radikális szakszervezeteket.
1927. ápr. 12. – Smetona feloszlatja a szejmet, miután a parlament tiltakozott az ellen, hogy engedélye nélkül letartóztattak egy néppárti képviselőt (Juozas Pajaujist). A kereszténydemokraták kivonulnak a kormányból. Tekintélyuralmi diktatúra veszi kezdetét. 1936-ig a szejmet nem hívják össze.
1927. szept. 27. – A Vatikán és Litvánia közötti konkordátum helyreállítja az 1925-ben megszakadt kapcsolatokat, amikor Róma a vilniusi egyházmegyét a lengyel katolikus egyházhoz tartozónak ismerte el.
1928. máj. 15. – Voldemaras miniszterelnök a szejm jogait jelentősen csökkentő módosított alkotmányt vezet be. A főhatalom a 7 évre választott elnök kezében összpontosul, akit egy különleges „választói kollégium” jelöl ki. Feloszlathatja a szejmet és törvényerejű rendeletekkel kormányozhat.
1929. szept. 19. – Smetona leváltja a vele szembekerülő és a fasizmussal nyíltan szimpatizáló Voldemarast, helyére a szintén nemzeti párti technokrata Juosas Tübelist nevezi ki.
1929. nov. 13. – A kormány rendelete 150 ha-ra emeli a magánkézben tartható földterület maximális nagyságát.
1931. dec. 11. – Smetonát a különleges „választói kollégium” 7 évre ismét megbízza az államfői teendők ellátásával. Olasz mintára a nemzet „vezérének” kezdik nevezni. Felerősödik a társadalom korporációkba szervezésének folyamata.
1933. júl. 17. – Soldin (ma Lengyelország) felett a német légvédelem lelövi az USA-ból Litvániába tartó Steponas Darius és Stasys Girenas sportrepülök gépét.
1934. jún. 7. – Szélsőjobboldali katonatisztek sikertelen puccsot kísérelnek meg Antanas Smetora eltávolítására. A felkelés vezetőit haditőrvényszék elé állítják. (Augustinas Voldemaras és Petras Kubiliünas tábornok börtönbe kerül.)
1934. szept. 12. – Litvánia Genfben aláírja az ún. „balti paktumot”, ezzel csatlakozik Lett- és Észtország 1923-óan megkötött védelmi szövetségéhez.
1936. febr. 6. – A kormány a nemzeti párt kivételével minden politikai mozgalmat betilt.
1936. jún. 9–10. – Parlamenti választások a 4. szejmbe. A mandátumokért csak a nemzeti párt jelöltjei indulhatnak.
1938. márc. 17. – Ausztria német annektálásától megrettenve, Lengyelország jegyzékben követeli Litvániától a diplomáciai kapcsolatok azonnali felvételét, ellenkező esetben háborúval fenyegetőzik. Litvánia engedni kényszerül.
1939. márc. 20. – Német ultimátum követeli vissza a Memel-sávot. Litvánia teljesíti a kérést, a náci hadsereg megszállja a területet. 23-án Hitler beszédet mond a memeli (klaipédai) színházban.
1939. márc. 28.- A fenyegető külpolitikai helyzet hatására ismét koalíciós kormány alakul a betiltott pártok képviselőiből (a nemzeti párton kívül néppárti és kereszténydemokrata politikusok). Vezetője Jonas Černius, majd nov. 21-től Antanas Merkys.
1939. aug. 23. – Vjacseszlav Molotov és Joachim von Ribbentrop Moszkvában aláírják a szovjet–német megnemtámadási szerződést, s azt a titkos záradékot, amelyben megállapodnak a Baltikum és Lengyelország érdekszférákra osztásáról. Eszerint Litvániát a német érdekövezetbe utalják. Megállapodnak Vilnius Litvániához csatolásáról is.
1939. szept. 11. – A II. világháború kitörése után a berlini litván nagykövet, Kazys Škirpa ismételten visszautasítja a német javaslatot, hogy Litvánia szállja meg a Vilnius-sávot. Megerősíti, hogy Litvánia semleges kíván maradni.
1939. szept. 28. – Vjacseszlav Molotov és Joachim von Ribbentrop Moszkvában szovjet-német barátsági szerződésben rögzíti a közös határvonalat. A szerződéshez csatolt 2 titkos záradék egyikében felosztják egymás között Litvániát.
1939. okt. 10. – A SZU kölcsönös segélynyújtási szerződést erőszakol rá Litvániára, de cserébe átadja Vilniust és vidékét. Az egyezmény értelmében a Vörös Hadsereg szárazföldi és tengerparti bázisokat kap Litvánia területén.
1940. máj. 25. – Molotov jegyzéke a szerződés megszegésével (szovjetellenes hangulatkeltés, a szovjet garnizonok elleni provokációk) vádolja Litvániát.
1940. jún. 14. – Szovjet ultimátum követeli a kormány leváltását, egyes miniszterek felelősségre vonását és újabb szovjet csapatok azonnali beengedését.
1940. jún. 15. – A Vörös Hadsereg megszállja Litvániát. Az elnök, Smetona Németországba menekül.
1940. jún. 17. – Vlagyimir Gyekanozov teljhatalmú megbízott Kaunasban közli Merkysszel az új „népi kormány” összetételét (vezetője Justas Paleckis, kommunista újságíró).
1940. jún. 25. – Matas Mickis kommunista belügyminiszter legalizálja a Litván Kommunista Pártot, amelynek ekkor kb. 700 tagja van.
1940. júl. 1. – Minden politikai pártot és ideológiai mozgalmat betiltanak, csak a Litván Munkásszövetség nevű, a választásokra szervezett népfront működhet.
1940. júl. 11–12. – Parlamenti „választások” a népi szejm képviselőhelyeiért, szovjet adatok szerint 95,5%, litván források alapján 16%-os részvétellel.
1940. júl. 21. – A megválasztott népi szejm első ülésén törvényt fogad el a földek, a bankok és nagyüzemek államosításáról, a tanácsi rendszer kiépítéséről és a SZU-hoz való csatlakozásról.
1940. aug. 3. – Litvániát felveszik a SZU-ba. Belorussziától hozzácsatolnak kisebb területeket.
1940. okt. 8. – A litván KP-t felveszik a szovjet kommunista pártba.
1940. okt. 9. – Egy vilniusi illegális kongresszuson felállítják a Litván Aktivisták Frontja (LAF) nevű szervezetet a szovjetekkel szembeni ellenállás összefogására. Vezetője Kazys Škirpa, berlini nagykövet.
1941. jan. 10. – Vjacseszlav Molotov és Werner von Schulenburg nagykövet titkos jegyzőkönyvet ír alá Moszkvában arról, hogy a SZU 31 millió birodalmi márkáért megvásárolja Németországtól az 1939. szept. 28-i titkos kiegészítő jegyzőkönyvben a német félnek juttatott litván területeket.
1941. jún. 14–18. – Nagy deportálási hullám. A szovjetek 1940-41-ben 46 ezer embert (főleg politikusokat, papokat, értelmiségieket) hurcolnak Szibériába.
1941. jún. 23. – A SZU-t érő náci támadás után egy nappal a LAF kilép az illegalitásból. A kaunasi rádió bejelenti az ideiglenes nemzeti kormány felállítását. Elnöke Juozas Ambrazevicius, egyik minisztere Vytautas Landsbergis-Žemkalnis (a jelenlegi köztársasági elnök apja). Bejelentik Litvánia függetlenségét.
1941. jún. 25. – A németek bevonulnak Kaunasba, de nem ismerik el a LAF-ot.
1941. aug. 9. – A nácik kollaboráns kormányt alakítanak Petras Kubiliünas vezetésével az Ostlandhoz csatolt Litvánia irányítására. A LAF-ot betiltják (szept. 20.), vezetőit elhurcolják.
1941. dec. 18. – A Vörös Hadseregen belül felállítják a 16. litván lövészhadosztályt.
1942. nov. 26. – Moszkvában megszervezik a Litvániába átdobott partizánokat irányító főcsoportot Antanas Sniečkus első titkár vezetésével.
1944 eleje – A nácik litván önkéntes zászlóaljakat szerveznek szovjet partizánok és a londoni lengyel kormány irányítása alatt Vilnius környékén harcoló Armia Krajowa ellen. Máj. 15-én megkezdik a litván önkéntesek leszerelését, mert azok vonakodnak a német parancsokat végrehajtani. A tiszteket letartóztatják.
1944. júl. – A Vörös Hadsereg kiveri a nácikat Litvánia területéről. (A Memel-sávot csak 1945. jan.-ban tudja elfoglalni.) Kezdetét veszi a szovjetellenes partizánmozgalom („erdei testvérek”), amely 1951-ig, a tömeges kolhozosításig tart. Vilniusban Mihail Szuszlov vezetésével bizottságot állítanak fel a még gyenge kommunista mozgalom megszervezésére. Az LKP taglétszáma ennek ellenére 1949-ben is csak 25 ezer fő, s abból mindössze 59% litván. (A II. világháború alatt a németek 75 ezer litvánt hajtottak el kényszermunkára, 20 ezer embert vittek katonának. A népesség teljes vesztesége kb. 370 ezer fő, ebből mintegy 150 ezer zsidó – az izraeliták 90%-a -, sokan Nyugatra emigrálnak.)
1944. aug. 30. – Radikális földreform. Csak 5–30 ha maradhat magánkézben.
1945. máj. 25. – Az LKP döntése a szövetkezetesítésről. A teljes kollektivizálást az egész Baltikumban elrendelő 1947. máj. 21-i moszkvai határozatig átmeneti időszakot léptetnek életbe. A kolhozosítás tömegesen azonban csak 1949-50-ben megy végbe, s újabb deportálások előzik meg. Az iparosítás éveiben nagyarányú betelepítés kezdődik, amely megkétszerezi az orosz ajkú lakosságot, de arányuk 1989-ben is csupán 9%.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi