1989

Full text search

1989
Jan. 18. – A parlament tudomására jut, hogy németek is részt vesznek egy líbiai vegyi üzem építésében, amely hírügynökségi beszámolók szerint vegyi fegyvereket is gyárthat.
Jan. 29. – A nyugat-berlini választásokon a CDU–FDP koalíció veszít, a szociáldemokrata-alternatív koalíció nyer. Az új kormányzó polgármester Walter Momper.
Febr. 14. – Schleswig-Holstein parlamentje úgy határoz, hogy a tartományban legalább 5 éve élő tőkés európai állampolgárok választhatnak és választhatók.
Márc. 8. – A kormány a szociáldemokratákkal megtárgyalt nyugdíjreformot tesz közzé, amely 1992-től lép érvénybe. Az idősek több újabb kedvezményre számíthatnak.
Márc. 14. – A nyugat-berlini szövetséges hatalmak a halálbüntetés megszüntetését rendelik el.
Ápr. 5. – A kormány vízumkötelezettséget ír elő 14 afrikai, ázsiai és latin-amerikai ország polgárai számára. A török állampolgároktól több kedvezményt megvonnak.
Ápr. 13. – Átalakítják a kormányt. Waigel a pénzügyminiszter, elődje, Gerhard Stoltenberg, a CDU politikusa a védelmi ügyek élére kerül.
Ápr. 20. – A szövetségi hatóságok megtiltják a Daimler-Benz és a Messerschmitt-Bölkow-Blohm fúzióját arra hivatkozva, hogy így gazdasági monopólium és politikai befolyásolási lehetőség jöhetne létre.
Ápr. 27. – Kohl kancellár kormánynyilatkozatban erősíti meg az NSZK hűségét a NATO-hoz.
Máj. 1. – Nyugat-Berlin munkásnegyedeiben súlyos összecsapásokra kerül sor a randalírozók és a rendőrök között. Jelentős anyagi kár keletkezik.
Máj. 23. – Richard von Weizsäcker szövetségi elnököt a törvényhozók újabb 5 évre megválasztják.
Máj. 30–31. – George Bush amerikai elnök az NSZK-ba látogat. Megszűnik a vízumkötelezettség az Egyesült Államokba látogató nyugatnémetek számára.
Jún. 2. – A parlament engedélyezi, hogy az üzletek hetente egyszer este fél 9-ig tartsanak nyitva.
Jún. 6. – A szövetségi kormány és a bajor kabinet úgy dönt, végleg leállítja a wackersdorfi atomdúsító berendezés építését.
Jún. 15. – Mihail Gorbacsov látogatása során 11 szerződést írnak alá a német–szovjet kapcsolatok javítására.
Jún. 18. – Az Európa parlamenti választásokon a keresztény pártok jelentős veszteségeket könyvelnek el.
Júl. 2. – Waigel, a CSU elnöke kijelenti, hogy a német kérdés jogilag, politikailag és történelmileg nyitott még, és ehhez a kérdéshez az Oderán és a Neissén túli területek is hozzátartoznak. A lengyelek tiltakoznak, csakúgy, mint a nyugatnémet szociáldemokraták.
Aug. 2. – A monopóliumbizottság a Daimler-Benz és az MBB fúzióját elfogadja, de csak bizonyos feltételekkel.
Szept. 11. – Azt megelőzően, ill. az után, hogy a magyar határt megnyitják az NDK-turisták előtt, a színfalak mögött állandó kapcsolatban állnak a nyugatnémet és a magyar politikusok.
Szept. 30. – Genscher külügyminiszter a prágai nyugatnémet követség erkélyén kijelenti, hogy megkapta a több mint 3000 keletnémet kiutazási engedélyét, akik az előző hetekben a diplomáciai képviseletet elárasztották. Utazhatnak a varsói nyugatnémet állandó képviseleten tartózkodó menekültek is.
Nov. 28. – Kohl kancellár 10 pontos programot hirdet meg a két német állam folyamatos újraegyesítésére. A terv hallatán több nyugati szövetséges és a Szovjetunió is meglepődik.
Dec. 19. – Kohl Drezdába látogat. Az új keletnémet kormányfővel, Hans Modrow-val a német–német szerződési szövetségről tárgyal.
Dec. 24. – Megszűnik a kötelező beváltás és vízumkényszer az NDK-ba induló nyugatnémetek számára.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi