1848

Full text search

1848
Febr. 24. – Marx és Engels nyilvánosságra hozza a Kommunista Kiáltványt.
Febr. 27. – Egy badeni népgyűlésen Mannheimben sajtó- és egyesülési szabadságot, esküdtbíróságok felállítását és a német parlament összehívását követelik.
Febr.–márc. – Hasonló gyűléseket tartanak Württembergben, Hessen-Darmstadtban, Nassauban és más városokban. Több helyen összeütközésekre kerül sor a felkelők és a kormánycsapatok között. A kormányzat engedékenynek mutatkozik. A szövetségi gyűlés Frankfurtban eltörli a cenzúrát. Az ősi birodalmi sast elfogadják birodalmi címerállatnak, a fekete-piros-arany színeket pedig szövetségi színeknek. Liberális jellegű, ún. márciusi minisztériumokat neveznek ki Bajorországban, Württembergben, Badenben, Hessen-Darmstadtban, Szászországban, – Hannoverben és más kis államokban. Bécs, Berlin és Frankfurt lesznek a forradalom központjai.
Márc. 13–15. – Felkelés tör ki Bécsben. Metternich kancellár lemond, majd Londonba menekül.
Márc. 18–19. – Berlinben kitör a forradalom. A király parancsára a kormánycsapatok elhagyják a várost. Polgárőrség alakul a kastélyok védelmére és a rend megőrzésére. Amnesztiát hirdetnek a politikai elítéltek számára.
Márc. 20. – Zavargások kezdődnek Münchenben is; hatásukra a személyében már erősen kompromittálódott I. Lajos király lemond. Utóda fia, (II.) Lajos lesz.
Márc. 21. – IV. Frigyes Vilmos porosz király proklamációt intéz népéhez.
Márc. 29. – Ludolf Camphausen vezetésével liberális minisztérium alakul Poroszországban. Máj. 22-re, Berlinbe összehívják a porosz nemzetgyűlést.
Márc. 31. – A szövetségi gyűlés hozzájárulásával egy 574 tagból álló, a tartományi gyűlések által delegált, ún. előparlamentet hívnak össze Frankfurtban, s elhatározzák a nemzetgyűlés összehívását a német birodalmi alkotmány elkészítésére. Az előparlament 50 tagú választmányt hoz létre, amelynek mint össznémet átmeneti intézménynek feladata az általános választások lebonyolítása.
Ápr. 1. – Párizsban Marx és Engels vezetésével összeül a Kommunisták Szövetsége, s elfogadja a Kommunista Párt követelése c. elaborátumot. Eszerint a német kommunisták alapvető feladata a nemzeti egység köztársasági formában való megteremtése, a feudális kötöttségek felszámolása, az alapvető demokratikus jogok biztosítása.
Ápr. 3.–máj. 8. – A szövetségi tanács által kirendelt 17 tagú bizottság (17 állam egy-egy képviselője) kidolgoz egy föderatív alkotmányt, amely kétkamarás parlament létrehozását írja elő.
Ápr. 12 – A szövetségi gyűlés elítéli Dániát Schleswig és Holstein hercegségek annektálása miatta. Ugyanakkor elismeri a két hercegségben kirobbant népi felkelés után választott ideiglenes kieli kormányt.
Máj. 7. – Megjelenik a Kladderadatsch c. berlini szatirikus hetilap első száma.
Máj. 15. – Kirobban a második bécsi felkelés. Összehívják az osztrák birodalmi gyűlést.
Máj. 17. – A kormányzásképtelen I. Ferdinánd császár elhagyja Bécset s a Monarchiához hű Innsbruckba megy.
Máj. 18. – Frankfurtban a Pál-templomban megnyílik a német nemzetgyűlés.
Máj. 31. – A nemzetgyűlés egy osztrák képviselő javaslatára határozatot hoz Németország nem német kisebbségei jogainak védelméről.
Jún. 1. – Kölnben Karl Marx és Friedrich Engels közreműködésével megjelenik az Új Rajnai Újság c. radikális-republikánus lap. – Megalapítják az Új Porosz Újságot, amely a konzervatív-junker körök legfőbb orgánuma lesz.
Jún. 2–12. – Prágában elsősorban monarchiai szlávok és poseni lengyelek részvételével szláv kongresszust rendeznek. A résztvevők között van Mihail Bakunyin orosz anarchista is. A kongresszuson Palacky vezetésével manifesztumot fogalmaznak meg, amely a Monarchiát egyenjogú népek szövetségévé kívánja átalakítani, amelyben azonban elképzelésűk szerint a szláv népek játszanák a vezető szerepet.
Jún. 13. – Frankfurtban megrendezik a demokraták első kongresszusát, amely a demokratikus egyesületek centralizálását határozza. el. Ugyanakkor pártprogramot fogadnak el, amely egy demokratikus-unitárius német köztársaság megteremtését
tűzi ki célul.
Jún. 14. – Az alkotmányozó gyűlés munkájával elégedetlen tömegek tüntetést rendeznek a berlini fegyvertár előtt. A tömeg elűzi a fegyverét használni próbáló polgárőrséget s elfoglalja a fegyvertárat.
Jún. 16. – Cseh radikálisok Prágában kirobbantják az ún. pünkösdi felkelést, amelyet Windischgrätz lever.
Jún. 29. – Heinrich von Gagern elnök javaslatára a német nemzetgyűlés János osztrák főherceget birodalmi kormányzóvá nevezi ki, a szövetségi tanács teljhatalommal ruházza fel.
Júl. 15. – János főherceg kinevezi a német birodalmi minisztériumot (miniszterelnök 1848. nov.-ig: Karl von Leiningen herceg). – Kereskedő- és iparoskongresszus kezdődik Frankfurtban.
Júl. 20. – Az eddigi iparoskongresszus iparos- és munkáskongresszussá szélesedik.
Júl. 22. – Megnyílik az osztrák alkotmányozó gyűlés.
Aug. 12. – A birodalmi gyűlés kérésére Ferdinánd császár visszatér Bécsbe.
Aug. 18–19. – Összegyűlnek a porosz nemzetgyűléssel szembenálló agrár-konzervatív erők (ún. junkerparlament).
Aug. 23.–szept. 3. – Stephan Born vezetésével Berlinben megrendezik az első általános német munkáskongresszust.
Aug. 26. – Angol-orosz nyomásra Poroszország megköti a malmői fegyverszünetet Dániával. A szerződések értelmében kiüríti Schleswig-Holsteint.
Szept. 5. – A frankfurti nemzetgyűlés az alkotmányliberális F. C. Dahlmann történész javaslatára nem szavazza meg a porosz-dán fegyverszüneti szerződést. Válaszképpen a Leiningenminisztérium. lemond.
Szept. 7. – Az osztrák birodalmi gyűlés Hans Kudlich javaslatára eltörli a parasztság feudális kötelezettségeit.
Szept. 16. – A német nemzetgyűlés elfogadja a malmői szerződést, miután Dahlmann kormányalakítási kísérlete nem sikerül. Az új birodalmi miniszterelnök az eddigi belügyminiszter, Anton Schmerling lesz.
Szept. 18. – Népfelkelők meggyilkolnak 2 képviselőt, Felix Lichnowsky herceget és Hans von Auerswald tábornokot. A porosz és az osztrák csapatok helyreállítják a rendet. A német nemzetgyűlés tekintélye erősen megrendül, s szembeötlővé válik gyengesége a forradalmi baloldallal és a kormányzattal szemben.
Szept. 21–25. – Kirobban a második badeni felkelés. Gustav von Struve Lörrachban (Basel közelében) kikiáltja a német köztársaságot. A felkelést a badeni kormánycsapatok leverik.
Okt. 3–6. – Megrendezik a német katolikusok első ülését.
Okt. 6. – A harmadik általános felkelés Bécsben. Latour hadügyminisztert meggyilkolják. Ferdinánd császár Olmützbe menekül.
Okt. 26–30. – Megrendezik a második demokrata kongresszust Berlinben.
Okt. 27. – A frankfurti birodalmi gyűlés első olvasatban elfogadja a birodalmi alkotmány tervezetét.
Okt. 31. – Nyolcnapos heves harcok után Bécset beveszik a császári csapatok.
Nov. 2. – Poroszországban Friedrich von Brandenburg gróf vezetésével konzervatív minisztérium alakul.
Nov. 9. – Robert Blumot, a frankfurti parlament tagját és sok más társát Bécs elfoglalása után statáriális bíróság elé állítják és agyonlövik. A porosz nemzetgyűlést a császár parancsára nov. 27-re elnapolják.
Nov. 10. – Friedrich von Wrangel tábornok ellenállás nélkül vonul be Berlinbe.
Nov. 21. – Schwarzenberg herceget nevezik ki osztrák miniszterelnöknek.
Nov. 22. – Az osztrák birodalmi gyűlés Kremsierben folytatja ülését.
Dec. – Elmélyülnek az ellentétek Németország egyesülésének kérdésében. A megoldást illetően 3 irányzat alakul ki. Az ún. nagynémetek Ausztria vezetésével, a kisnémetek viszont Ausztria kizárásával és Poroszország irányításával képzelik el az egység megvalósítását. Csupán az erős kisebbségben lévő délnémet államok egyik csoportja kívánja Németország demokratikus föderációvá való átalakítását.
Dec. 2. – I. Ferdinánd császár lemond; utódja unokaöccse, I. Ferenc József. – A porosz nemzetgyűlés Brandenburgban nem határozatképes. A király feloszlatja, és oktrojált alkotmányt tesz közzé.
Dec. 15. – Schmerling birodalmi miniszterelnök lemond; utódja a nemzetgyűlés addigi elnöke, Heinrich von Gagern lesz.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi