1878

Full text search

1878
Jan. 5. – Adolf Stoecker evangélikus lelkész megalapítja a Keresztényszocialista Munkáspártot (1881-től: Keresztényszociális Párt).
Máj. – Megjelenik Friedrich Nietzsche Emberi, teljességgel emberi c. műve.
Máj. 11. – Max Hödel alkalmi munkás merényletet kísérel meg I. Vilmos császár ellen.
Jún. 13.–júl. 13. – Berlinben nemzetközi konferenciát tartanak az orosz-török háború lezárulása után a Balkánon kialakult helyzet rendezésére.
Okt. – A Nemzeti Liberális Párt, a Szabad Konzervatív Párt, a Centrum és a Nemzeti Liberális Párt képviselői megalakítják a Szabad Gazdasági Egyesülést, s ezzel 204 fős többséget alkotnak a parlamentben.
Okt. 19. – Bismarck a császár ellen elkövetett 2 anarchista merényletre hivatkozva megszavaztatja az ún. kivételes törvényeket, amelyek 4 évre szólóan szocialistaellenes intézkedéseket tartalmaznak. Ezek alapján feloszlatják a különböző munkásszervezeteket, lapjaikat betiltják.
Az év folyamán – Karl Humann mérnök, a pergamoni oltár felfedezőjének vezetésével a Berlini Múzeum megbízásából nagyszabású ásatások kezdődnek Pergamonban. – Az 1877-78-ban a Vorwärts (Előre) c. lapban megjelent Engels cikksorozatot Anti-Dühring címmel könyv alakban is kiadják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi