1924

Full text search

1924
Jan. 1. – A betiltott NSDAP utódpártjaként megalakul a Nagynémet Népközösség, Alfred Rosenberg és a Népi Blokk, Erich Ludendorff vezetésével.
Ápr. 1. – Adolf Hitlert 5 év várfogságra ítélik 1923. nov. 9-én végrehajtott puccskísérlete miatt.
Máj. 4. – Választásokat tartanak, ahol a szociáldemokraták 100, a nemzeti néppártiak 95, a Centristák 65 mandátumot szereznek. A kommunisták 62-re, a nemzetiszocialisták 32-re növelik mandátumaik számát.
Máj. 27. – Befejeződik a Ruhr-vidéki, szászországi, felső-sziléziai bányászok sztrájkja, miután béremelési követeléseiket teljesítik.
Júl. 18. – A Kommunista Párt létrehoz egy védelmi szervezetet, a Vörös Frontharcosok Szövetségét.
Aug. 16. – Németország és Franciaország megegyezik a Ruhr-vidék lépésről lépésre való kiürítésében. – Elfogadják az ún. Dawes-tervet, amelyet a Dawes amerikai bankár vezette szakértői bizottság dolgozott ki a német jóvátételi kérdés, ill. a szanálás megoldására. Ebben megállapítják a német jóvátétel évi összegeit (1928-ig 1–1,75 milliárd, 1928-tól 2,5 milliárd aranymárka). A Birodalmi Bankot független jegybankká alakítják, s a márka stabilizálásának elősegítésére 800 millió aranymárka összegű nemzetközi kölcsön felvételét biztosítják.
Szept. 22. – A bajor miniszterelnök elutasítja a tartományi rendőrség javaslatát, hogy Adolf Hitlert szabadon bocsátása után mint osztrák állampolgárt utasítsák ki.
Nov. 28. – Megjelenik Thomas Mann A Varázshegy c. regénye.
Dec. 7. – Ismét választásokat rendeznek. A szociáldemokraták 131-re, a Nemzeti Néppárt 103-ra növeli mandátumai számát. Ugyanakkor csökken a kommunistákra (45 mandátum) és a nemzetiszocialistákra (14 mandátum) leadott szavazatok száma.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi