1934

Full text search

1934
Jan. 20. – A nemzeti munka rendjéről szóló törvény életbe lép. Ezzel megteremtik a náci munkajog alapját.
Jan. 28. – Emigráns szociáldemokraták Neue Vorwärts (Új Előre) c. lapujukban nyilvánosságra hozzák prágai manifesztumukat. Ebben céljukat a hitleri diktatúra forradalmi harc útján való felszámolásában jelölik meg.
Jan. 30. – Törvény számolja fel a tartományi parlamenteket, a tartományi kormányokat pedig a birodalmi kormánynak rendeli alá. Ezzel az ország egységesítése befejeződik.
Ápr. 20. – Heinrich Himmlert nevezik ki a porosz politikai rendőrség főnökévé. Ezzel Himmler alá tartozik a Titkos Államrendőrség (Gestapo) minden tartományban.
Máj. 29–31. – A Barmenbe összehívott zsinat kiadja a barmeni teológiai nyilatkozatot, amely óvja a német keresztényeket a krisztusi tanításokat meghamisító nemzetiszocializmustól.
Jún. 14–15. – Adolf Hitler hivatalos látogatásra Olaszországba utazik, ahol találkozik Benito Mussolinivel.
Jún. 16. – Franz von Papen alkancellár az egyetemi hallgatók szövetségének évi gyűlésén Marburgban elmondott beszédében (Edgar Jung újságíró készítette) bírálja az NSDAP politikáját és kormányzását. A beszéd terjesztését megtiltják.
Jún. 30. – Az ún. ”hosszú kések éjszakájával” kezdetét veszi az a politikai gyilkosságsorozat, amelynek során Hitler leszámol belső ellenzékével. Többek között meggyilkolják Röhmöt, az SA vezetőjét, továbbá több SA-tisztet, Schleicher volt miniszterelnököt és másokat.
Júl. 25. – Sikertelen náci puccskísérlet német támogatással Bécsben. Engelbert Dollfuss kancellárt meggyilkolják, utóda Kurt von Schuschnigg.
Aug. 2. – Hindenburg kancellár halála után törvényt hoznak, amely szerint egyesítik a birodalmi kancellár és az államfő tisztségét. Adolf Hitler ezentúl vezérnek és birodalmi kancellárnak nevezi magát. – A Reichswehrt felesketik Adolf Hitler vezérre és kancellárra.
Aug. 15. Népszavazást rendeznek a birodalmi elnök és kancellár tisztségének egyesítéséről. A szavazók 89,9%-a helyesli a döntést.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi