LETTORSZÁG

Full text search

LETTORSZÁG
Lett Köztársaság
Latvijas Republíka (lett nyelven)
Európa
Földrajz: Terület: 63700 km2, Magyarországnak kb. kétharmada. Fekvés: Kelet-Európa É-i részében, a Balti-tenger partján. Szomszédai: Észtország (É), Litvánia, Belorusszia (D), Oroszország (K).
Népesség: Lakosság (1989): 2681000. Népsűrűség: 42/km2. Etnikai csoportok: lett 53,7%; orosz 32,8%. Nyelvek: lett, orosz. Vallások: lutheránus, r. kat. Főváros: Riga (1989): 915000. Városok: Daugavpils, Liepaja, Jurmala. Gazdaság: GDP/fő: (*1990): 2989 USD.
Államforma: köztársaság. Államfő: Anatolis Gorbunows (1990. jún. óta). Kormányfő: Ivars Godmanis (1990. máj. óta).
A középkorban a német lovagrend birtokolta terület később svéd, majd a 18. sz.-tól orosz birtokba kerül, 1918 után önálló állam. Az önállóság 1940-ben a Vörös Hadsereg bevonulásával szűnik meg. Az oroszok aránya a lakosság egyharmadára nő, 1991. jan.-ban Rigában szovjet fegyveresek lőnek lettekre a belügyminisztérium környékén. Öten halnak meg. A helyi parlament mindenkit felszólít, hogy csatlakozzék az önvédelmi alakulatokhoz, A márc.-i népszavazáson a szavazók 73%-a dönt az önállóság mellett. Az 53%-nyi lett lakosságnál tehát sokkal többen igenlik a függetlenséget. Máj.-ban a központi belbiztonsági erők határőrsök ellen követnek el támadásokat. Rigában is lövöldözésre kerül sor, ketten meghalnak. Aug.-ban a parlament azonnali hatállyal kihirdeti a függetlenséget, betiltja az SZKP-t. A külföldi elismerések sorát Gorbacsov szept.-i nyilatkozata zárja le. Az ország az ENSZ tagja, bekapcsolódik a helsinki folyamatba. Dec.-ben megkapja az Egyesült Államoktól a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi