Alapításának előzményei

Full text search

Alapításának előzményei
A 80-as évek végén a szocialista gazdálkodás egyetlen sikereként értékelt agrárszférában is felszínre kerültek a problémák. Erre az időre jelentősen leromlik a szociálpolitikai céloknak alárendelt, az exportcélok érdekében erőltetetten felfuttatott termelés. Az agrárkivitel fő felvevőpiacát jelentő KGST összeomlik. 1990 elejéig a kormány tüneti gyógykezelést alkalmaz, majd szervezeti változásokat hajt végre: megszünteti a nagy felvásárló monopóliumokat, liberalizálja a kereskedelmet. Emellett a politikusok későbbre halasztják az árszabályozás kialakítását és a tulajdonviszonyok kezelését. Felszabadítják a mezőgazdaságot a szociálpolitikában viselt terheitől, és ezzel megszűnik az „olcsó”, államilag dotált élelmiszer-ellátás, igyekeznek piaci alapokra helyezni a mezőgazdaságot. Elkezdődik az agrárpiaci rendtartás kidolgozása, amelynek során újra nyilvánvalóvá válik, hogy az ágazatot nem lehet teljesen magára hagyni. E munkákkal párhuzamosan önszervező kezdeményezések is beindulnak. A mezőgazdaság és az ágazattal összefüggő kereskedelem megszokott rendje felbomlik.
Az árutőzsde célja az értékesítéssel kapcsolatos kockázat csökkentése, a költségek optimalizálása, továbbá egyre több résztvevő és terület bevonása a kereskedésbe. Az árutőzsdéhez szükséges feltételek vázlatosan a következők: nagy kínálati pozíció (hiánygazdaságban nincs a tőzsdének jelentősége); a piacon minél nagyobb számú résztvevő megjelenése (a monopóliumok megölik a versenyt); az állam feleslegesen ne avatkozzon be a kereskedelembe, a tőzsde zárja ki az abnormális ármozgásokat, adjon garanciát az üzletlekötésre és rendelkezzen megfelelő hírközlő és forgalmi infrastruktúrával.
Magyarországon a Budapesti Árutőzsde szempontjából ezek a feltételek a következőképpen alakulnak: a gabonapiacot a 80-as években az önellátáson túl évi 2 millió tonnás kivitel jellemzi, a kínálati oldal tehát adott. A keresleti oldalon a Gabonatröszt 1989-ben történt feldarabolása után a résztvevők száma gyarapszik. A külkereskedelem liberalizálása minden korlátot megszüntet. Az állam szerepe is csökken, bár nem eléggé, intézkedései egyelőre felemásak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi