Az árutőzsde működése

Full text search

Az árutőzsde működése
Az árutőzsdén tömegáruk adásvétele történik, előre ismert szokványok, előírások alapján. A szokványok vagy típusszerződések (kontraktusok) jelentősen lerövidítik az üzletkötések időtartamát. Lehetővé teszik, hogy a résztvevők csak az árban, a mennyiségben és a szállítási határidőben egyezkedjenek. A kereskedés megkönnyítése érdekében a szabály a legkisebb forgalmazható mennyiségről, az úgynevezett alapegységről is rendelkezik. A tőzsdén csak „alapegységet” vagy annak többszörösét lehet forgalmazni. A szállítási határidők is rögzítettek. A gabonánál az árakat tonnánként és forintban, húsnál kilónként és forintban határozzák meg. A szabály szerint a kereskedők áruikat nyílt kikiáltással adhatják-vehetik.
A tőzsdén csak tőzsdetagok köthetnek üzletet. Létszámukat a Budapesti Árutőzsde közgyűlése határozza meg. A tagság egyéni privilégium, bármikor értékesíthető. A gabonaszekció-tagságért 1990. nov.-ben például 350 ezer forintot fizettek, ugyanezért 1991 tavaszán már 1,1 M Ft-ot, szept.-ben pedig – a nagy érdeklődésre tekintettel – 1,3 M Ft-ra nőtt az ár. A tagság egyik feltétele meghatározott pénzügyi biztosítékok megléte. Jelenleg gabonánál 5 M Ft-ot, húsnál 8 M Ft-ot vagy ennek megfelelő bankgaranciát kell a tevékenység kezdetekor elhelyezni az elszámoló háznál.
Az ügyletek nyilvántartása és elszámolása az elszámoló ház feladata. A tagok minden megkötött üzletet kötelezően bejelentenek. Egyeztetés után a határidős ügyleteknél automatikusan az elszámoló ház vállalja magára a szerződéses kötelezettségeket. Ez azt jelenti, hogy a vevő a tőzsdétől vásárol, és az eladónak is a tőzsde a partnere. Egyik fél fizetésképtelensége sem eredményezi, hogy a szerződés teljesítése veszélyeztetve lenne, hiszen a tőzsde vállal garanciát a szerződés teljesítésére, lényegesen nagyobb biztonságot adva ezzel az üzletben részt vevőknek. A tőzsde a biztonság érdekében a határidős kontraktusok eladóitól, ill. vevőitől alap- és változó letéteket szed be. Minden tőzsdenap végén az elszámoló ház naprakészen rendezi a meglevő pozíciókat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi