Rendőrség

Full text search

Rendőrség
A kormány 1992 elején a parlament elé terjeszti a rendőrségi törvény tervezetét, amelyet első olvasatban 1991. nov.-ben fogadott el. A tervezet készítői növelni kívánják a kormány, ill. a belügyminiszter irányítási jogait, ennek megfelelően – miközben pl. megtiltanák a testület tagjai számára a párttagságot – a rendőrség közvetlen irányítása visszakerülne a belügyminiszter jogkörébe. Az 1990. márc.-ban – tehát még az előző parlament által – elfogadott 1990. évi XXII. törvény szerint ugyanis jelenleg a belügyminiszter „a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei útján” irányítja és ellenőrzi a rendőrséget, ám annak közvetlen irányítója az országos rendőrfőkapitány.
Az Antall-kormány a rendőrséggel való közvetlenebb kapcsolat érdekében első lépésként a Belügyminisztérium átszervezésével 1991. júl. 1-jén létrehozta a Rendészeti Hivatalt (vezető: Korinek László helyettes államtitkár). A tervezet kormányjavaslat szerinti elfogadása után olyan jogi helyzet alakulna ki, amelyben a belügyminiszter lényegében csak az egyedi ügyek érdemére vonatkozóan nem utasíthatná a rendőrséget. 1991-ben már kísérlet történt ennek törvénybe iktatására az ún. hatásköri törvény kapcsán, de a javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget.
El kívánja törölni a kormány a rendőrkapitányi kinevezésekkel kapcsolatos önkormányzati jogosítványokat is, amelyek lehetővé teszik, hogy a megyei (fővárosi) főkapitány-jelöltekről véleményt mondjanak a megyei (fővárosi) közgyűlések, a városi kapitányok kinevezésekor pedig egyetértési jogot biztosítanak a helyi önkormányzatoknak.
A tervezett változtatások között szerepel az ún. titkos eszközök (pl. titkos kutatás, lehallgatás, levélbontás) engedélyezési rendszerének módosítása. Jelenleg az ún. különleges eszközöket a titkosszolgálatok mellett – bizonyos megszorításokkal – a bűnügyi rendőrség is alkalmazhatja – feltéve, ha erre az igazságügy-miniszter írásos engedélyt adott. A tervezet fellazítaná az engedélyezési előírásokat. Fő szabályként az igazságügy-miniszteri engedélyezést felváltaná a bírósági: a 90 napra szóló igent a rendőrségi kérelemre a megyei bíróságok kijelölt bírái mondanák ki, a hosszabbítás joga pedig a megyei bíróságoké lenne. (Jelenleg az igazságügy-miniszter is csak 30 napra adhat ki engedélyt.) A tervezet törvényerőre emelkedése esetén lehetővé válna az is, hogy bizonyos feltételek mellett a főkapitányok mellőzzék az előzetes engedélyt. Engedély nélküli titkos kutatáshoz vagy 72 órás lehallgatáshoz már az is elég ok lenne, ha a főkapitány úgy ítéli meg, hogy az engedélyezés feltételei fennállnak, ám a „késedelem veszélyeztetné az adott ügy eredményességét”.
A rendőrség szakmai irányítója az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője.
Az ORFK vezetője:
Szabó Győző (1991. szept. 15-éig),
Pintér Sándor r. vezérőrnagy
Közbiztonsági főigazgató:
Túrós András r. vezérőrnagy (1991. ápr. 1-jétől)
Bűnügyi főigazgató:
Kacziba Antal r. ezredes (1991. ápr. 1-jétől)
Szervezeti felépítés:
Az ORFK közvetlen szervezeti alárendeltségében dolgoznak a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok és a tanintézetek.
Az ORFK tagozódása:
Bűnügyi Főigazgatóság
Közbiztonsági Főigazgatóság
Területi szervei:
Repülőtéri Biztonsági Főigazgatóság
Rendőrség Különleges Szolgálata
ORFK Hivatala
Ügyeleti főosztály
A rendőrség létszáma (1991. dec. 31.): 26517 fő hivatásos
7830 fő polgári alkalmazott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi