CSEH ÉS SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG

Full text search

CSEH ÉS SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG
1. Polgári Fórum (PF): az első többpárti választást 1990. jún.-ban tartották, a pártokra külön-külön szavaztak Csehországban és Szlovákiában. A győztes a 300 fős szövetségi gyűlésben összesen 170 mandátumot szerzett PF és szlovákiai partnere, a Nyilvánosság az Erőszak ellen (VPN) lett. A PF és a VPN 1989-ben alakult az ellenzéki csoportok szövetségeként. A kormányfő, Marián Čalfa a VPN képviselője, a külügyminiszter, Josef Dienstbier a PF-é. 1991-ben a Polgári Fórum gyors bomlásnak indult, gyakorlatilag megszűnt. Legjelentősebb utódszervezete a konzervatív-liberális, jobboldali Polgári Demokratikus Párt (vezetője Václav Klaus pénzügyminiszter). Másik utódszervezete a Polgári Mozgalom, amely az egykori Charta ’77 ellenzéki csoport többségét tömöríti (vezetője Josef Dienstbier). Kivált a jobbközép Polgári Demokratikus Szövetség, ill. a Szociáldemokrata Párt, amelynek így lett parlamenti képviselete. 1991-ben a VPN is szétesett. Egy része új nevet vett fel: Polgári Demokratikus Unió – VPN. Szlovákia legerősebb politikai szervezete a VPN-ből kivált Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (vezetője Mečiar volt kormányfő).
2. Kereszténydemokrata Mozgalom (CDM): elnöke Jan Čarnogursky szlovák kormányfő. A CDM a választáson együtt indult a cseh Kereszténydemokrata Párttal és a Csehszlovák Néppárttal.
3. Csehszlovák Kommunista Párt: a szövetségi gyűlés második legerősebb pártja (47 mandátum), szlovákiai megfelelője a Demokratikus Baloldali Párt. Bekerült a szövetségi gyűlésbe a Morva-Szilézia Regionális Szövetség, a Szlovák Nemzeti Párt és az Együttélés Politikai Mozgalom (magyar, lengyel és más nemzetiségi csoportok szervezete, elnöke Duray Miklós). Szlovákiában működik még az Együttélés Mozgalomhoz közel álló Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, ill. a kormánnyal együttműködő Független Magyar Kezdeményezés, amely 1991 végén a Magyar Polgári Párt nevet vette fel. (Vezetője A. Nagy László, a szlovák parlament alelnöke.) Ugyancsak 1991 végén alakult meg a Magyar Néppárt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi