DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

Full text search

DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
1. Nemzeti Párt (NP), elnöke Willem de Klerk államfő 1989 óta. A párt 1912-ben alakult, 1948 óta Dél-Afrika kormányzó pártja. Politikája évtizedeken át a militáns antikommunizmusra, s a faji megkülönböztetésre épült. Az ország nemzetközi elszigeteltsége és növekvő belső feszültségei az apartheidtől fokozatosan szabadulni kívánó „felvilágosult” frakciót erősítette a pártban. Az NP a legutóbbi, 1989-es választáson többséget szerzett a háromkamarás parlament fehérek számára fenntartott házában. 166 választott képviselőből 93 tartozik az NP-hez.
2. Konzervatív Párt: az NP-ből kizárt szélsőjobboldali képviselők alapították 1982-ben, 39 mandátuma van.
3. Demokrata Párt (33 mandátum): mérsékelt, főleg fehér csoportok hozták létre.
4. Az 1983-as alkotmányreformmal létrehozott képviselőház 80 tagját a színes bőrű lakosságot tömörítő pártok választják. Az 1989-es választáson a Munkáspárt 69 mandátumot kapott. A pártot 1983-ban kizárták a Fekete Szövetségből, mert a Nemzeti Párttal való kiegyezést hirdette. Az 1988-ban alakult Demokratikus Reformpárt számít a hivatalos ellenzéknek, de mandátumokhoz jutott az Egyesült Demokratikus Front, amely a színes bőrű és az indiai lakosság apartheidellenes híveit kívánja összefogni, ill. a Szabadság Párt.
5. A parlament harmadik háza (Képviselők Háza) az indiai lakosságot hivatott képviselni. Legerősebb pártja az Új Szolidaritás, ill. ellenzéke, a Nemzeti Néppárt.
6. Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC): a színes bőrű lakosság legbefolyásosabb pártjait csak 1990-ben legalizálták. Ekkor engedték szabadon az évtizedek óta bebörtönzött vezetőit, köztük Nelson Mandelát, Walter Sisulut. Az 1912-ben alapított ANC a faji megkülönböztetéstől mentes társadalom szószólója, s ennek érdekében együttműködött baloldali, liberális szervezetekkel. 1985 óta csatlakozhatnak hozzá nem színes bőrűek. Az ANC-t 1960-ban betiltották, 3 évtizedig illegalitásban, emigrációban működött. Elnöke 1991-ig Oliver Tambo volt, az ő helyébe lépett Nelson Mandela. Ugyancsak illegalitásba kényszerült 1960–90-ben a Pánafrikai Kongresszus (PAC). Mindkét szervezet fegyveres harcot is folytatott.
7. Ez a 2 legfontosabb felszabadítási mozgalom 1991. okt. végén a Hazafias Frontban egyesült. Az afrikai közösségen belüli gyakran véres összecsapással járó, politikai, törzsi ellentétek egyik főszereplője a zulu törzs szervezete, az Inkatha Mozgalom. Vezetője, Mangosuthu Buthelezi kénytelen volt beismerni, hogy – a korábbi cáfolatokkal ellentétben – pénzügyi támogatást kapott a fehér kormányzattól, amely az Inkatha Mozgalom erősítésével akarta ellensúlyozni az ANC befolyását.
8. Dél-afrikai Kommunista Párt: 1990-ben vált legálissá. Az 1921-ben alakult párt szoros kapcsolatban áll az ANC-vel, főtitkára, Joe Slovo korábban az ANC katonai szárnyának vezérkari főnöke volt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi