GÖRÖGORSZÁG

Full text search

GÖRÖGORSZÁG
1. Új Demokrácia: az 1990. ápr.-i parlamenti választáson győztes kormányzó pártot (300 mandátumból 150) 1974-ben, a katonai junta megdöntése után alapította Konsztantinosz Karamanlisz jelenlegi államfő. Kezdetben mérsékelt centrista, pragmatista párt, a parlamenti demokrácia, a szabad vállalkozás, a független külpolitika, a NATO- és EK-tagság híve. A 80-as évek elején a jobboldali konzervatív szárny befolyása erősödött meg, de később a mérsékeltek visszaszerezték befolyásukat Micotakisz jelenlegi pártelnök-kormányfő vezetésével. Parlamenti többségét a Demokratikus Megújulás (DIANA) egyetlen megválasztott képviselőjével biztosította. Ezt a pártot 1985-ben az Új Demokráciából kivált konzervatív politikusok alapították.
2. Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK): a fő ellenzéki párt. 1974-ben hozta létre Andreasz Papandreu, a junta ellen harcoló Demokratikus Védelem és Pánhellén Felszabadítási Mozgalomból, a társadalmi-gazdasági reformokat, az amerikai bázisok felszámolását szorgalmazva. 1981. évi választási győzelme után Papandreu alakította meg az ország első szocialista kormányát. Jelenleg 123 képviselője van.
3. Baloldali Koalíció: a parlamentben 19 helye van, elnöke Harilaosz Florakisz. 1989-ben hozta létre a Görög Kommunista Párt (1918-ban alapították, 1947-ben, a polgárháború idején betiltották, 1968-ban egy „külső” és egy „belső” csoportra szakadt, 1974-ben legalizálták, ez az ún. Moszkva-barát párt) és a Görög Baloldali Párt (1987-ben széles bázison létrehozott szocialista párt, összefogta a korábbi eurokommunista „Görög Kommunista Párt- Belső” szervezetet, a PASZOK-ból kivált csoportokat és más kisebb baloldali szervezeteket).
4. Parlamenti képviselete van a Környezetvédő és Alternatív Szervezetek Föderációjának is. Még 2 párt érdemel említést: Demokratikus Centrum Unió (EDIK), 1974-ben alakult demokratikus szocialista párt, egyik elődje az idősebb Papandreu által 1961-ben létrehozott Centrum Unió; Görög Nemzeti Politikai Társaság, jobboldali, alapítója 1984-ben Papadopulosz ezredes.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi