GUATEMALA

Full text search

GUATEMALA
1. Társadalmi Akció és Szolidaritási Mozgalom: az 1991. jan.-i elnökválasztáson Jorge Serrano Elias győzött, az általa létrehozott centrista párt támogatásával.
2. Nemzeti Centrum Unió: a törvényhozásban a legerősebb csoport, 1983 óta létezik, centrista. Alapítója Jorge Carpio Nicolle újságkiadó, a polgári fejlődés híve, amerikai sajtótámogatást élvez. A Guatemalai Kereszténydemokrata Párt végzett a második helyen, 1968 óta működik, liberális, reformista nézeteket hirdet.
3. Jelentős politikai erő a konzervatív, jobboldali pártcsoportosulás, tagjai az 1965 óta működő konzervatív, az üzleti világ véleményét tükröző Intézményes Demokrata Párt, a Guatemalai Republikánus Front és Nemzeti Egységfront. Bekerült a parlamentbe a katolikus egyházzal jó kapcsolatokat tartó jobboldali Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (elődje a progresszív Arbenz-rendszert megdöntő mozgalom volt) és az ugyancsak jobboldali Nemzeti Élcsapat Front. Centrista párt a földreformot, közigazgatási reformot szorgalmazó Forradalmi Párt. A balközép irányzat képviselője a Szocialista Internacionáléval kapcsolatban álló Demokratikus Szocialista Párt. Bojkottálta a választásokat – a csalás vádjával – a baloldali Guatemalai Hazafias Unió, amelyet 1981-ben több ellenzéki csoport Mexikóban alapított.
3. Illegalitásban működik a Guatemalai Munkáspárt (a kommunista párt, amelyet 1954-ben az Arbenz-rendszer megdöntése után tiltottak be) és a Guatemalai Nemzeti Forradalmi Egység (baloldali gerillacsoportok szervezete), s be vannak tiltva az Antikommunista Titkos Hadsereg, a Halálbrigád, és a Hegy Tisztjei szélsőjobboldali terrorcsoportok, amelyeket sok szál fűz a hadsereghez.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi