KOLUMBIA

Full text search

KOLUMBIA
1. Liberális Párt: az 1990-es elnökválasztást a liberálisok jelöltje, César Gaviria Trujillo nyerte, s a párt a kétkamarás törvényhozási választásokon is abszolút többséget szerzett. 1815-ben alakult, a mérsékelt gazdasági és társadalmi reformok szorgalmazója.
2. Kolumbiai Szociális Konzervatív Párt: a legfontosabb ellenzéki párt, 1849 óta létezik, hagyományosan a vidéki arisztokrácia érdekeit képviseli. Eredetileg Konzervatív Párt néven működött. 1987-ben kiszakadt belőle a Nemzeti Megmentési Mozgalom, amelynek elnökjelöltje az 1990-es választáson második lett.
3. Az elnökválasztáson meglepetésre a harmadik helyen az M–19 (Április 19. Mozgalom) és a Demokratikus Szövetség közös jelöltje, Antonio Navarro Wolf végzett. Az M–19, az 1970-ben alakult baloldali városi gerillamozgalom 2 évtizeden át súlyos harcokat vívott a kormányhadsereggel. 1989-ben megegyezett a hatalommal: a teljes büntetlenségért cserébe tagjai letették a fegyvert. 1990 óta legális pártként működik, tartva magát a megegyezéshez, annak ellenére, hogy vezetője politikai gyilkosság áldozata lett. Az M–19 1990. dec.-ben a 70-ből 19 helyet szerzett az alkotmányozó gyűlési választáson, s az 1991. okt.-i törvényhozási választáson jelöltjei bekerültek a szenátusba és a képviselőházba.
4. A kongresszusban képviselete van a marxista Hazafias Uniónak. 1985-ben a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű, a Kolumbiai Kommunista Párt hadseregének tartott gerillaszervezet hozta létre, miután fegyverszünetet kötött a kormányzattal. Azóta a legalizált Hazafias Unió több mint 1000 aktivistáját, köztük elnökjelöltjeit gyilkolták meg szélsőjobboldali terrorcsoportok, a „kokainbárók” emberei. Legális csoportosulás a Baloldal Demokratikus Egysége, 1982-ben hozta létre a Kolumbiai KP, a korábban trockista Szocialista Forradalmi Párt és a Kolumbiai Munkáspárt. 1990-ben tette le a fegyvert és vált legálissá a Felszabadítás Népi Hadserege, a Kommunista Pártból kiszakadt maoista gerillaszervezet.
5. Az országban jó néhány jobboldali, a hadsereghez és a „Medellin-kartellhez” kötődő politikai-fegyveres csoport működik. Ilyen az 1989-ben létrehozott Morena, ill. az 1982-ben alapított „Halál az emberrablókra” elnevezésű terrorszervezet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi