LENGYELORSZÁG

Full text search

LENGYELORSZÁG
1. Az 1928 óta első szabad parlamenti választáson (1991. okt.) 65 párt indított jelölteket, és a politikai élet dezintegrálódását mutatja, hogy a parlamentbe 29 párt küldhetett képviselőket. A legtöbbet (62) a liberális Demokratikus Unió, amelyben 1991. máj.-ban egyesült a volt kormányfő, Mazowiecki azonos nevű pártja a Demokratikus Akció Állampolgári Mozgalommal és a Demokratikus Jobboldali Fórummal.
2. Demokratikus Baloldal Szövetsége: 60 képviselővel a második helyen végzett. 2 fő ereje van. Az egyik a Szociáldemokrata Párt, 1990-ben alakult, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) utódaként, vezetője Aleksandr Kwasnewski. A LEMP 1948-ban a Munkáspárt és Szocialista Párt egyesüléséből jött létre, s 1989-ig a kormányzó párt volt. A másik az OPZZ Nemzeti Szakszervezeti Szövetség, az 1981-es rendkívüli állapot előtt a hivatalos szakszervezet, a felfüggesztés rá is vonatkozott, 1985-ös újraszervezése óta jelentős befolyásra tett szert.
3. További pártok: Katolikus Akció (49 mandátum), a keresztény jellegű kis pártok választási tömörülése, a katolikus egyház erős támogatásával.
Lengyel Néppárt (48 hely); korábban Parasztpártként a LEMP szövetségese volt a hatalomban.
Független Lengyelország Konföderácíója (46 mandátum); 1979 óta működik, a kommunista hatalom legradikálisabb – jobboldali – ellenzéke volt, vezetője Leszek Moczulski.
Centrum Állampolgári Megegyezés (44 mandátum); 1990-ben az elnökválasztás során Lech Wałęsa támogatására jött létre, 1991 elején kereszténydemokrata párttá alakult, de a választáson együtt indult a széttöredezett Szolidaritás Wałęsához hű erőivel, a Szolidaritás Állampolgári Bizottságaival. Vezetői az államfő 2 legközelebbi embere: Jarosław Kaczynski és Jacek Maziarski.
Liberális Demokrata Kongresszus (37 mandátum): 1991 tavasza óta létezik, Bielecki volt kormányfő pártja, főként gdanski bázissal.
Népi Megegyezés (28 mandátum): a vidék pártszövetsége, fő ereje az 1981-ben létrehozott Paraszt Szolidaritás.
Szolidaritás (27 mandátum): az eredeti, 1980 őszén alakult ellenzéki szakszervezet utóda, vezetője 10 évig, elnökké választásáig Lech Wałęsa volt.
4. Külön említést érdemel még az „X” Párt, amelyet az 1990-es elnökválasztáson alulmaradt Tyminski alapított, a Lengyel Sörbarátok Pártja (1990-ben jegyezték be, főleg gazdag vállalkozók révén 16 mandátumot szerzett, jelszava vodka helyett sört) és a Német Kisebbség (7 mandátum), a sziléziai németek választási szövetsége.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi