MALAYSIA

Full text search

MALAYSIA
1. Nemzeti Front: a föderatív berendezkedésű délkelet-ázsiai ország vezető kormányzati politikai ereje, a fő etnikai csoportok pártjainak koalíciója. A 180 fős képviselőházban az 1990. évi választáson 127 helyet szerzett. Pártjai közül legfontosabb az Egyesült Malaysiai Nemzeti Szövetség (UMNO; 1,4 millió tag), vezetője Mahathir Mohamed, az ország kormányfője. Eredetileg 1946-ban alapították, de a 80-as években belső harcai miatt a régi pártot illegálisnak nyilvánították, helyette a miniszterelnök létrehozta saját pártját, az „Új UMNO”-t. A számbelileg legnagyobb etnikai csoport, a malájok képviselője, s jóllehet elismeri minden állampolgár származástól független egyforma jogait, szorgalmazója a bumiputra (maláj etnikum) közösség gazdasági és szociális előnyökben részesítésének a kínai közösséggel szemben. Ugyanakkor a Front tagja az 1949 óta létező Malaysiai Kínai Szövetség (MCA, 50 ezer tag). Konzervatív áramlatokat tömörít, a kormányból a kínaiakat ért sérelmek miatt kilépett, de a választási koalícióból nem. Az indiai közösség fő képviselője az 1946-ban alapított Malaysiai Indiai Kongresszus (MIC). A választási koalíció részese még a Malaysiai Népi Mozgalom (szociáldemokrata indíttatású, értelmiségi támogatást élvez), ill. az Egyesült Sabah Párt, a Sarawaki Választási Szövetség, és az Egyesült Hagyományos Bumiputon Párt.
2. Demokratikus Akció Párt: a parlamenti ellenzék fő pártja, demokratikus szocialista ideológiával, főleg kínai tagsággal. Jelentős még a Muzulmán Egység Mozgalom, amely több csoportot fog egybe.
3. Illegális ellenzék: az 1948-ban betiltott, majd hosszú éveken át egészen 1989-ig fegyveres harcot folytató Maláj Kommunista Párt, ill. az ebből kiszakadt, inkább városi befolyásra törekvő Malaysiai Kommunista Párt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi