NÉMETORSZÁG

Full text search

NÉMETORSZÁG
1. Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU): az ország legerősebb pártja. A CDU 1945-ben, a CSU 1 évvel később jött létre. Amíg az előbbi az egész országra kiterjesztette befolyását, az utóbbi működése gyakorlatilag Bajorországra korlátozódik. Történelmi elődjének az 1848-as frankfurti Katolikus Klub, majd 1871-től a Német Centrum és az 1918-ban létrejött Bajor Néppárt számít. A II. világháború után alakultak újra, új névvel. Legjelentősebb személyiségei voltak Konrad Adenauer és Ludwig Erhardt, a gazdasági csoda atyja (CDU), ill. Franz-Josef Strauss (CSU). 1990-ben beolvasztotta az egykori NDK CDU-pártját.
A konzervatívok koalíciós partnere az 1948 óta működő liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amelyhez 1990-ben csatlakozott az egykori NDK 3 hasonló elveket valló kisebb pártja. A párt története 1848-ban a demokrata és liberális csoportokkal kezdődött. A Német Demokrata Párt és a Német Néppárt 1919–33 között létezett, lényegében a II. világháború után egyesülve az FDP révén kezdték újra működésüket.
2. Németország Szociáldemokraták Pártja (SPD): a legnagyobb ellenzéki párt. Eredete 1848-ra vezethető vissza, szellemi indíttatása Karl Marx és Friedrich Engels tevékenységéhez, a Kommunista Kiáltványhoz köthető. Hivatalosan 1863-ban alakult meg az Össznémet Munkásegylet, majd 1869-ben a Karl Liebknecht és August Bebel vezette Szociáldemokrata Munkáspárt. 1875-ben a gothai programot elfogadva jön létre a Németország Szocialista Munkáspártja, majd 1891-ben a Karl Kautsky irányította Németország Szociáldemokrata Pártja. 1917-ben kivált belőle a Spartacus Szövetség, a későbbi Kommunista Párt. Az SPD 1959-ben a Bad Godesberg-i programban szakított a marxizmussal. A párt 1966-ban a CDU/CSU-val „nagykoalícióban”, majd 1969-től az FDP-vel együttműködve volt kormányon 1982-ig. A II. világháború utáni legnevesebb személyiségei Willy Brandt, akihez a „keleti politika” kötődik, Helmut Schmidt, Herbert Wehner. 1946-ban a szovjet megszállási zónában működő SPD egyesült a kommunista párttal, így jött létre az NDK kormányzó pártja. A keletnémet szervezet 1989-ben kezdte meg újra önálló müködését, 1990-ben pedig létrejött az egységes szociáldemokrata párt.
3. Bekerült a Bundestagba a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS), amelynek elődje a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP), az egykori NDK kormányzó pártja volt. Szakítva az NSZEP politikájával, új nevét 1990. febr.-ban vette fel. Elnöke Gregor Gysi, aki korábban ellenzékiek védőügyvédje volt az NDK-ban.
4. Az egyesülést követő első parlamenti választás vesztesei a Zöldek voltak. Az 1980-ban alapított párt céljai túlléptek a környezetvédelem ügyein, azt a korábban parlamenten kívüli ellenzéket fogta össze, amely baloldali, demokratikus elveket hirdetett. Az 1990. nov.-i választáson nem szerezték meg a szavazatok 5%-át, amely szükséges a Bundestagba kerüléshez. Ugyanakkor a választáson egyszeri alkalommal az egykori Kelet-Németországban működött pártoknak elég volt ott megszerezni a szavazatok 5%-át. Így jutott be a szövetségi parlamentbe a Szövetség 90/Zöld Párt-Kelet, amelyet 1990-ben hoztak létre a rendszer megdöntésében nagy szerepet játszó társadalmi, politikai szervezetek. Köztük volt az 1989 óta működő Új Fórum állampolgári akciócsoport, a demokratikus mozgalom egyik fő szervezője.
Az 1983-ban létrehozott szélsőjobboldali Republikánus Pártnak nincs képviselője a Bundestagban, viszont bejutott a brémai törvényhozásba a hasonló irányzatú Német Népi Unió.
5. Németország Kommunista Pártja jelenlegi formájában 1988 óta működik. A párt az I. világháború idején alakult meg. 1921–33 között a legerősebb pártok közé tartozott. Az 1933-ban hatalomra került nácik első számú célpontja. 1945 után újjászervezik. Az 50-es években működését az NSZK alkotmánybírósága nem engedélyezi és sújtja a foglalkoztatási tilalom, kommunistát nem alkalmaznak köztisztviselői (pl. tanári) állásban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi