NORVÉGIA

Full text search

NORVÉGIA
1. Norvég Munkáspárt: kisebbségben kormányoz. 1887-ben alakult. 1927 óta az ország legerősebb pártja. Programja hasonló a többi észak-európai szociáldemokrata pártéhoz. Az EK-csatlakozás, az állam erőteljes gazdasági, szociális szerepének híve. Vezetője a kormányfő, Gro Harlem Brundtland asszony.
2. A vezető ellenzéki erő a Konzervatív Párt (Hoyre). 1884 óta működik, „modern, progresszív konzervativizmus” híve. A magánvállalkozások, az állam gazdasági szerepe visszaszorításának, az erős védelmi politikának a híve.
3. A Haladó Párt 1973-ban alakult, a privatizálást, a radikális adócsökkentést, a jóléti állam leépítését és a bevándorlás korlátozását szorgalmazza. A Szocialista Baloldal Pártja 1973-ban eredetileg választási koalícióként alakult a Szocialista Néppárt, a Demokratikus Szocialisták és más kisebb szocialista csoportokból. 1975-ben vált párttá. Elnemkötelezettség, a hatalom decentralizálása, erős EK- és NATO-ellenesség, határozott környezetvédelem a fő célkitűzései. A kisebbségi munkáspárti kormány támogatója.
4. A Kereszténydemokrata Párt 1933 óta működő konzervatív politikai szervezet, a keresztény elvek társadalmi érvényesítésének híve, abortuszellenes törvényeket szorgalmaz. A Centrumpárt az 1920-ban alapított Agrárpárt utóda. Jelenlegi nevét 1959-ben kapta. Általában konzervatív gazdasági, szociális és vallási ügyekben. Híve a környezetkímélő technológiák elterjesztésének, a sokgyerekes szülők csökkentett munkaidejének.
5. Az Aune Lista 1988 óta létezik Norvégia északi részén, balközép párt, nevét alapítójáról és vezetőjéről, Anders Aune-ról kapta. Az ország legrégibb pártjai közé tartozik az 1884-ben alakult Liberális Párt, amely a legutóbbi választásokon nem került be a parlamentbe. A Helyi Jelöltek a Környezetvédelemért és Szolidaritásért az 1923-ban alapított Norvég Kommunista Párt utóda, amely 1989-ben a Vörös Választási Szövetséggel egyesülve vette fel ezt a nevet. Célja a békés átmenet a parlamentáris szocialista köztársaságba.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi