PAKISZTÁN

Full text search

PAKISZTÁN
1. Iszlám Demokrata Szövetség: az ország kormányzó pártja, 1988-ban alakult, 9 jobboldali, iszlám politikai csoportosulás lépett választási szövetségre. Célja Pakisztán életének további „iszlámizálása”, külpolitikájában pedig fontos helye van az afgán gerillák támogatásának. A koalíció legfontosabb szervezete a Pakisztáni Muzulmán Liga. Örököse az 1906-ban alapított Ali Jinnah vezette, a független Pakisztán megteremtésében döntő szerepet játszott Összindiai Muzulmán Ligának. 1962-ben szerveződött újra. 1979-ben több részre szakadt, de 1986-ban a rendkívüli állapot megszűnésekor az első bejegyzett legális párt volt. Vezetője Mohammad Khan Junejo, korábbi kormányfő. A koalíció más jelentős pártjai: Jamaat-e Islami (1941 óta működik, jobboldali, célja a szunnita iszlám-állam megteremtése); Jamit-e-Ulema (1948-ban jött létre, progresszív iszlám elvek hirdetője); Nemzeti Néppárt (1988-ban hozták létre az akkor kormányzó Pakisztáni Néppártból kiváló mérsékelt politikusok, céljuk a demokrácia helyreállítása volt.
2. Népi Demokratikus Szövetség: a fő ellenzéki csoport. Legfontosabb pártja a Pakisztáni Néppárt, amelyet 1967-ben alapított az ország legismertebb politikusa, Zulfikar Ali Bhutto. Iszlám szocializmust, demokráciát, elnemkötelezettséget hirdetett. Nemzetgyűlési többsége volt, 1971-ben, amikor Kelet-Pakisztán (ma Banglades) elszakadt. Bhutto pártja vetett véget a Muzulmán Liga hatalmának. Az 1977-es választás győztese, majd Mohammed Zia tábornok puccsának első számú célpontja. Ali Bhuttót 1979-ben kivégezték. Halála után felesége, Begum Nusrat Bhutto és leánya, Benazir Bhutto vette át a párt vezetését. Az utóbbi 1986-ban tért vissza emigrációból, s az 1988-as választási győzelem után az ország kormányfője. 1990-ben az államfő rendkívüli állapotot elrendelve menesztette őt, a párt az 1991-es választáson jelentősen visszaesett.
3. A parlament harmadik legerősebb pártja a Muhadzsir Nemzeti Mozgalom, amely 1981-ben alakult, s azokat a muzulmánokat képviseli, akik 1971 után az egykori Kelet-Pakisztánból vándoroltak be. Célja, hogy a szindh, a pandzsabi, a pastu és a baludzsi etnikum mellett ötödik „nemzetiségként” ismerjék el.
4. A jelentős politikai pártok közé tartozik a Jamiat-ul Ulema-e-Islam (az Iszlám Szolgáinak Gyülekezete), 1950 óta létezik, a szunnita iszlám elveket követő alkotmányos kormányzás híve. A Nemzeti Avami Pártot 1986-ban több baloldali csoport hozta létre, köztük az 1975-ben alapított Nemzeti Demokratikus Párt, amely elsősorban az Északnyugati Határtartományban befolyásos, erős szovjet és kabuli kapcsolatokkal, vezetője Abdul Wali Khan. A Pakisztáni Nemzeti Párt mérsékelt baloldali csoport, elsősorban beludzsísztáni befolyással, szovjet- és India-barát, vezetője Bizen Bizendzso. A Pakisztáni Kommunista Párt 1948 óta létezik, többnyíre illegalitásban. Az 1980-as évek eleje óta aktív a „Síita törvénykezésért harcoló mozgalom”.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi