SALVADOR

Full text search

SALVADOR
1. ARENA (Nemzeti Republikánus Szövetség): a legerősebb párt, amely 1981-ben nőtt ki a Széles Nemzeti Front nevű szélsőjobboldali csoportból, alapítója Roberto d’Aubuisson őrnagy. A 80-as évek elején konzervatív blokkot létrehozva leállította a megindult földreformot és elérte, hogy a bíróságok a jobboldali politikai nyomásnak engedjenek. Az évtized közepétől befolyása csökkent. Ennek nyomán a szélsőjobb irányzat prominens személyiségeit eltávolították, Aubuisson tiszteletbeli elnök lett, s az ARENA élére az üzleti világgal szoros kapcsolatban álló „technokrata” politikus Alfredo Cristiani került, aki elnökválasztást nyert.
2. Kereszténydemokrata Párt: a második legerősebb, 1960-ban alakult eredetileg kis balközép pártként. Legismertebb politikusa az 1979-es puccs után száműzetésből hazatért Jose Napoleon Duarte, aki 1980-ban a junta elnöke, 1984-től államfő volt.
3. Az 1961-ben alapított jobboldali Nemzeti Megbékélési Párt kezdetben viszonylag széles támogatást élvezett reformcéljai miatt, de a 70-es évtizedben mindinkább a leggazdagabb családok, a katonai vezetés érdekeinek képviselőjévé vált. A Demokratikus Akció jobbközép pártot 1981-ben alapították, a Liberális Internacionálé tagja.
4. A Demokratikus Konvergencia nevű szervezetet 1987-ben hozta létre 3 illegalitásba kényszerített csoport, amelyek szoros kapcsolatban álltak a baloldali gerillaszervezetekkel. (A Szociáldemokrata Pártot Mario Reni Roldán hozta létre a kormány-gerilla tárgyalásokra 1987-ben; a Nemzeti Forradalmi Mozgalom már az 1970-es évek elején is létezett szociáldemokrata csoport, alapítója volt a Demokratikus Forradalmi Frontnak [FDR], a gerillák politikai szervezetének, vezetője Guillermo Ungo, aki indult az 1989-es elnökválasztáson; a Keresztényszociális Népi Mozgalom viszonylag széles bázisra épül, a kereszténydemokratákból kivált csoport hozta létre, vezetője Ruben Zamora. Mindhárom párt vezetője a jobboldali halálbrigádok elől illegalitásba vagy külföldre kényszerült.)
5. A legfontosabb baloldali illegális szervezet a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN), főparancsnoka Joacquím Villalobos. Az 1980. máj.-ban alapított Demokratikus Forradalmi Front néhány hónappal később hozta létre fegyveres szervezetét, elnöke Guillermo Ungo, vezetésében helyet kapott a Salvadori Kommunista Párt (korábban legális nevén Nemzeti Demokratikus Unió) és az 1974-ben létrehozott Egyesült Népi Akció Front képviselője. Tagja a Frontnak a Február 28. Népi Liga, amelynek gerilla szárnya a Népi Forradalmi Hadsereg, az FMLN második legerősebb katonai csoportja, vezetője Joacquím Villalobos.
6. A legismertebb szélsőjobboldali csoportok: Falange (szoros kapcsolatai vannak a 14 leggazdagabb családdal és a hadsereggel); Fehér Lovagok Uniója (jezsuita papokat gyilkoltak meg); Salvadori Antikommunista Hadsereg (Duarte korábbi elnököt is halállal fenyegette); Krisztus Király Lovagjai (San Vincent püspöke szervezte); Maximiliano Hernandez Martinez brigád (nevét az 1932-es felkelés során meggyilkolt 30000 paraszt haláláért felelős elnök után kapta).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi